Foarte multi dintre noi privim papadia ca pe o buruiana care ne invadeaza gradina si creste nestigherita prin iarba. De multe ori o desconsideram, uneori ne incanta totusi privirea prin galbenul ei solar sau ne amuza atunci cand floarea devine puf de papadie si zboara in aer la o adiere de vant. Cu toate acestea, papadia nu este o planta oarecare ci una cu proprietati medicinale deosebite. O planta de la care totul, de la radacina, la tulpina si flori este de leac si care se poate folosi atat care medicament cat si ca ingredient in retete de mancare delicioase.
Papadia, pe numele ei latin Taraxacum Officinale, planta perena, cu flori galbene ce poate ajunge la o inaltime de pana la 10 cm, este bogata in vitamine ca A, B, C si E precum si in minerale cum este fierul, potasiul, calciul si zincul. De la aceasta planta pot fi folosite toate partile si nu doar in scopuri medicinare ci si culinare.
Utilizari culinare ale papadiei
1. Frunzele tinere pot fi folosite in salate sau chiar gatite: fierte alaturi de alte legume, incluse in supe sau alaturi de alte verdeturi in mancaruri cu carne. Pot fi transformate intr-o bautura revigoranta si plina de vitamine, combinate fiind, de exemplu, cu suc de rosii. Frunzele mai batrane si care au stat deja mult in soare, e adevarat ca sunt putin mai amare, de aceea, ideal ar fi sa folosim pentru consum frunzele care sunt mai tinere.
2. Radacina, care se scoate din pamant de obicei primavara sau toamna, poate fi folosita la gatit ca si radacina de patrunjel. Aceasta se poate folosi curatata, taiata bucati si apoi fiarta in apa cu putin bicarbonat de sodiu si schimband de doua ori apa in care fierbe pentru a inlatura amaraciunea. De asemenea mai poate fi folosita si cruda, in salate raw, poate fi uscata, prajita incet pana cand devine inchisa la culoare, macinata si apoi folosita ca si inlocuitor de cafea.
3. Petalele de la florile de papadie pot fi adaugate in compozitia clatitelor, a prajiturilor sau se pot praji pur si simplu in aluat. Florile, nedeschise inca, se pot pune in salate sau chiar mura. Mai pot fi folosite de asemenea la obtinerea unui otet aromatizat cu papadie si, cu ajutorul acestuia, chiar mustar cu papadie. Si tot din florile de papadie se poate face un delicios sirop care poate fi folosit la indulcirea deserturilor sau ca sirop medicinal. Zilele urmatoare o sa va scriu si cum sa faceti un sirop din flori de papadie si sa nu uit sa amintesc si despre faptul ca florile delicate ale papadiei se pot folosi si pentru otinerea unui vin din papadie.
4. Semintele, fara puful cel alb ce le tine, pot fi consumate ca atare, puse in faina sau folosite pentru a incolti si a obtine vlastari tineri folositi mai apoi in salate raw, smoothie, etc.
Sa nu uitam nici de atat de beneficele ceaiuri din papadie care aduc atatea beneficii sanatatii noastre, beneficii despre care o sa va vorbesc in alt articol.
Voi ce alte utilizari culinare ale papadiei stiti?
[…] tot v-am povestit zilele trecute despre utilizarile culinare ale papadiei, spunandu-va pe scurt si cat de sanatos este sa consuma aceasta planta medicinala pe nedrept […]