Cand au aparut cu multi ani in urma, la noi li se mai spunea si “oale minune” sau “oale Kukta”, dar sincer va spun ca nu stiu daca termenul este numele unei firme maghiare care le producea si de unde noi le importam, sau o fi insemnand altceva in limba vecinilor nostri.
In orice caz, termenul corect si fara echivoc este cel de “oala de gatit sub presiune” si va voi da cateva detalii tehnice ca sa intelegem cum functioneaza aceasta minune a bucatariei moderne.
Cu totii invatam la scoala ca apa fierbe la 100 de grade Clesius si ramanem cu aceasta idee (gresita) toata viata noastra. Este adevarata afirmatia de mai sus, dar numai partial, pentru ca apa intr-adevar fierbe la 100 de grade Celsius, dar numai daca este pura si daca presiunea gazului de deasupra suprafetei apei este cea normala, adica de o atmosfera, sau de 760 milimetri coloana de mercur, ceea ce se intampla natural la nivelul marii si la zero grade Celsius.
In realitate nu vom avea niciodata indeplinite aceste conditii si prin urmare apa din oala noastra de pe aragaz s-ar putea sa fiarba si la peste 100 de grade (daca este pus deasupra un capac greu), si la ceva sub aceasta valoare a temperaturii.
Un termometru bun va arata de obicei ceva in jur de 98 de grade Celsius in timpul fierberii apei dintr-o oala fara capac, pentru ca apa nu este complet pura, iar impuritatile scad putin temperatura de fierbere. La fel face si presiunea ceva mai mica de o atmosfera, pe care o inregistram de obicei, pentru ca traim cu totii la altitudini mai mari decat nivelul marii.
Ei bine, asezand deasupra unei oale un capac ce nu se poate deschide, care sa creeze inauntru o atmosfera etansa, vom obtine o temperatura de fierbere mai mare, catre 112 grade Celsius, dar chiar si mai mare, la o presiune (interioara) de 1,5-1,7 atmosfere.
Am obtinut astfel o “oala de gatit sub presiune” in care alimentele se vor gati mult mai repede, dar nu se vor deteriora din punct de vedere al proprietatilor organoleptice. Este de la sine inteles ca producatorii trebuie sa calculeze corect rezistenta peretilor oalei (fie ei din otel inoxidabil sau aluminiu alimentar), pentru ca aceasta sa nu devina o “bomba”, ceea ce nu se poate intampla la o utilizare corecta.
Top 5 oale sub presiune, pentru bucataria ta
Dar sa lasam acum detaliile tehnice si sa trecem la cele practice adica sa vedem ce oale sub presiune bune si frumoase putem gasi in comertul online.
- In domeniul produselor destinate casei, Tefal este o firma de renume. Iata si o oala de la ei, frumoasa si utila, care are o capacitate de 6 litri. Fiind din otel inox se poate folosi pe orice fel de plita, inclusiv cele cu inductie. Intreaga gama de oale sub presiune Tefal o poti vedea aici.
- Peterhof produce aparate si ustensile de bucatarie comune sau profesionale, iar oala pe care v-o prezentam are 7 litri si este din otel inox, utilizabila deci si pe plitele electrice cu inductie. Are in plus si un capac din sticla termorezistenta, ca sa o putem folosi la nevoie si ca pe o oala normala.
Aici afli mai multe despre oala sub presiune Peterhof
- O alta oala Tefal mi-a atras atentia prin inbunatatirile pe care le are. Avand 6 litri, are sistemul de supape reglabil si drept urmare si temperaturile de fierbere reglabile. Are si un design care l-ar face invidios pe orice artist modernist.
Vezi aici cat costa oala sub presiune Tefal
- Oala Dekassa pe care o puteti vedea este mai ieftina, dar are tot ce-i trebuie, plus capacul din sticla termorezistenta si un volum de 7 litri. Este tot din otel inox.
Pentru intreaga oferta de oale sub presiune Dekassa click aici
- Cu oala Fissler intram deja in domeniul produselor care se adreseaza si proprietarilor de mici afaceri in domeniul alimentatiei publice. Avand un volum de 8 litri, este buna pentru o familie numeroasa, dar si pentru restaurante. Are reglaje de tot felul, afisaj de tip “semafor” al procesului de gatire si este desigur tot din otel inox, pentru a putea fi utilizata pe orice sursa de caldura pentru gatit. Este ce-i drept mai scumpa, dar astfel de investitii se fac “pentru o viata”. Pentru intreaga oferta de oale sub presiune Fissler click aici.
Pentru intreaga oferta de oale sub presiune Fissler click aici.
In concluzie, avem de unde alege! Banii pe care ii dam pe o oala de gatit sub presiune ii vom recupera din economia de energia facuta, fie ca este vorba de gaz sau de curent electric, pentru ca timpul de gatire se reduce foarte mult, chiar pana la un sfert, fata de timpul de gatire prin fierbere normala.
Spor la gatit sa aveti!
sunt mare fan oale sub presiune. pe mine ma salveaza de multe ori. e foarte practica si utila.
Ce gatesti la ea de obicei?