S-au scris sute sau chiar mii de articole referitoare la consumul de cafea. In multe dintre acestea aromata licoare este infierata pentru o multime de rele pe care le-ar produce. In altele sunt prezentate beneficiile consumului de cafea. Care sa fie totusi adevarul? Renuntam definitv la cafea sau mai reducem din cantitatea consumata. Cu mentiunea ca, totusi, sunt persoane cu probleme de sanatate care chiar au interdictie totala la cafea. Mai rare dar sunt. Insa articolul de fata nu se adreseaza acelor persoane ci marii majoritatii a oamenilor, chiar si celor cu probleme cardiace.

A bea sau a nu bea cafea
Sa vedem mai intai doar 3 lucruri pentru care este blamata cafeaua.
- In primul rand se spune ca cei care au probleme cardiace ar trebui sa renunte de tot si definitiv la cafea.
- In al doilea rand consumatorii de cafea au probleme cu somnul, adica isi deregleaza orarul natural al acestuia.
- In al treilea rand, cafeaua agita, ne face mai nervosi.
Toate aceste fapte sunt adevarate si le voi nuanta in alt articol.
Acum sa vedem impreuna 3 lucruri pentru care cafeaua este laudata.
- O ceasca de cafea ne stimuleaza din punct de vedere al activitatii intelectuale, dar si fizice, ne invioreaza.
- Apoi cafeaua este plina de antioxidanti, fiind dupa un studiu recent, cea mai importanta sursa de antioxidanti pentru americanii din clasa medie.
- In al treilea rand, cafeaua ne tine treji, alunga somnul, fiind un aliat de nadejde al celor care trebuie sa se mentina in stare de alerta. Si aceste fapte pozitive legate de consumul de cafea sunt stiute, recunoscute si acceptate de comunitatea stiintifica, dar si de oamenii de rand.
Ce este atunci de facut? Raspunsul ni-l ofera tot oamenii de stiinta, prin studiile lor, la fel ca si intelepciunea populara veche de mii de ani: masura si cumpatare in toate. Respectand acest principiu de bun simt nu va trebui sa renuntati la cafea niciodata.
O ceasca de cafea nu o sa va faca rau, ci dimpotriva, bauta atunci cand trebuie o sa isi faca efectele pozitive. Nici a doua ceasca de cafea nu o sa va faca rau, dar atentia la ora la care o beti, sa nu fie spre seara, ca sa va perturbe somnul. Ei bine, desi in unele tari limita este mai “larga”, se recomanda ca a treia ceasca de cafea bauta intr-o zi sa nu mai fie, decat poate in cazul celor care trebuie sa lucreze noaptea. Desi si in cazul acestora, prima de dimineata se poate bea mai tarziu, pe la amiaza si a doua mult mai tarziu, catre seara.
Desi cu ceva ani in urma intr-un studiu american se recomanda sa nu se depaseasca cinci cafele zilnic (totusi americanii beau cafeaua foarte slaba), acum se spune ca doua, maxim trei cafele zilnic sunt suficiente si nu o sa aveti probleme. Sau se mai face recomandarea ca sa “combinati” cafeaua cu ceaiul verde, adica inlocuiti una dintre cestile de cafea cu una de ceai verde, care are de asemenea cofeina, va trezeste si va stimuleaza, fara sa aiba si unele dintre efectele negative ale cafelei.
Insa, fie el ceai verde sau cafea, sau orice combinatie dintre ele este bine sa aplicati principiul din batrani referitor la cumpatare. Ca tot veni vorba, voi cate cesti de cafea beti pe zi? 🙂
eu nu beau cafea, dar am fost bautoare inraita, si inca ador mirosul cafelei…
Sa stii ca nici eu nu beau. Din anumite motive a trebuit sa renunt.
Am zis ca va fi greu dar… nimic nu e imposibil :)))
Acum beau dimineata un ceai si sunt mai treaza decat atunci cand imi beam cafeaua :p
Si eu a trebuit sa renunt, obisnuiam sa beau dimineata o cafea. Ce am observat, ca in timp se acumuleaza, adica la inceput dormeam bine noaptea, dupa ceva timp somnul devenea din ce in ce mai prost, pana cand ajungeam sa stau treaza ore in sir pana la ziua, sau ma trezeam mai obosita. Deci nu o recomand decat rar, la nevoie. Mai avea si alte efecte adverse ca incontinenta, ochi uscat si alergie la ochi, agitatie, palpitatii, etc. Toate astea dispar odata cu renuntarea la cafea.
Cu timpul te inveti fara acest drog si vei fi mult mai odihnit
Da, este exact cum spui. Are efecte secundare si da, in timp organismul se obisnuieste si fara ea.