Mai mult de jumatate dintre persoanele adulte, ceea ce este enorm, au probleme cu somnul. Atat varstnicii cat si persoanele aflate la varste active sunt afectate de somnul insuficient, care la randu-i poate produce o multime de afectiuni dintre cele mai diverse. Cand este vorba doar de cateva nopti nedormite pe luna, desi nici acest caz nu este de dorit, putem considera ca ne aflam in limite normale. Insa, daca noapte de noapte cineva nu poate dormi, atunci chiar se poate ajunge la boli grave. Dintre acestea daca enumeram doar diabetul, hipertensiunea arteriala si instabilitatea mentala, putem convinge pe oricine ca trebuie luate masuri urgente pentru cresterea calitatii somnului. Exista medicamente care ne pot ajuta sa dormim mai bine, dar si mai bine este sa folosim remedii naturale impotriva insomniei care sunt la indemana tuturor. Iata cateva dintre acestea.
Cinci remedii naturale impotriva insomniei
Ceaiul de tei este unul dintre cele mai bune remedii naturale care ne pot linisti, de-stresa si induce o stare de bine propice unui somn linistit. Fie ca obisnuim sa culegem si sa uscam singuri florile de tei, fie ca le cumparam de la magazinele de plante medicinale, ceaiul este foarte potrivit atat pentru adulti, cat si pentru copiii. Efectul este potentat prin adaugarea unei ligurite de miere de albine in ceasca de ceai pe care o bem inainte de a merge la culcare.
Busuiocul este o alta planta la indemana, care se poate consuma sub forma de infuzie si care linisteste. Se recomanda consumul a trei cani de ceai de busuioc pe parcursul unei zile. De asemenea puteti consuma direct frunzele de busuioc in tot felul de preparate alimentare de tipul salatelor, sau in sosuri pentru paste, preparate din carne sau vegetale. Sub denumirea de pesto veti gasi prin magazine, dar si in cartile de bucate sosurile care au in compozitia lor frunze de busuioc.
Valeriana este o planta care reduce tensiunea nervoasa si anxietatea. Efectele sunt atat de puternice incat va recomandam si va sfatuim sa o consumati numai dupa ce veti citi mai multe si veti cere parerea specialistilor, mai ales in ceea ce priveste dozajul si programul dupa care se trebuie utilizata. Poate fi consumata sub forma de infuzie, tinctura sau macinata (praf), dar mare atentie la dozaje si la timpul cat se face tratamentul.
Sulfina, o planta care creste la noi si apare si in folclor, are efecte similare cu valeriana, dar mai slabe decat aceasta si se recomanda folosirea sub forma de pulbere. O lingurita din aceasta se ia pe la ora 19 si eventual inca una la orele 22. Femeilor aflate la menopauza li se recomanda un astfel de tratament pentru reducerea bufeurilor, palpitatiilor si starilor de nervozitate.
Lavanda este o planta medicinala si aromatica ale carei efecte de linistire sunt cunoscute inca din antichitate. Atat administrarea interna, sub forma de infuzie, pulbere, tinctura sau inhalatii ale uleiurilor aromate de lavanda cat si adminstrarea externa sub forma creme cosmetice, sapunuri sau pomada, toate au efecte benefice de calmare a corpului si a mintii. Este un remediu excelent pentru tratarea insomniei, depresiei si starilor de oboseala dar si pentru profilaxie.
Voi ce alte remedii naturale impotriva insomniei stiti?
Leave a Reply