Desigur ca foarte multa lume a auzit despre carti in format electronic, numite dupa termenul provenit din limba engleza si e-book (pentru ca book inseamna carte in limba lui Shakespeare). Acea prima litera “e” vine tocmai de la electronic si de aceea multe alte lucruri se numesc si denumesc avand-o in fata. Un alt exemplu binecunoscut este e-mail, adica posta electronica. Atunci cand optam pentru carti electronice in locul celor tiparite pe hartie, suntem si ecologisti pentru ca in felul acesta salvam partea din padure care altfel s-ar fi folosit la fabricarea hartiei. Dar cel mai mare avantaj al cartilor electronice este portabilitatea lor. Adica le putem lua cu noi oriunde si in numar extrem de mare, ca sa alegem ce dorim sa citim cand dorim.
Patru moduri in care putem citi carti in format electronic
1. O carte electronica se poate citi in primul rand pe computer. Din punct de vedere istoric a fost prima posibilitate si a fost folosita inca de la inceputurile existentei computerului. Numai ca nu prea erau carti electronice pe vremea aceea. Fie ca e vorba despre computerul de birou (desktop), fie ca e vorba despre cel portabil (laptop), ideea este aceea de a sta in fata ecranului si de a citi. In unitatea de memorie a unui computer (hard-disk) pot sa incapa sute de mii sau chiar milioane de carti, asa ca putem citi timp de mai multe vieti, numai sa vrem.
2. O alta varianta utilizata pentru a citi un e-book este tableta, care este tot un computer la urma urmei. De altfel corect se numeste in documentele oficiale computer tableta, ca sa nu se confunde cu un medicament prezentat sub forma de tableta (pastila adica)… Glumesc desigur, dar sunt si foarte serios in aceasi timp, pentru ca trebui sa incercam sa folosim corect cuvintele din limba romana, ca sa nu patim ca elevii care au fost pusi la un examen sa spuna ce inseamna cuvantul mobil si care nu au stiut ca acesta inseamna ceva care se misca sau se poate misca. Pentru ei mobil nu inseamna altceva decat telefon.
3. O a treia varianta despre care vreau sa va vorbesc este cititorul de carti electronice, sau mai pe scurt e-book reader, sau e-reader. Acesta este un dispozitiv foarte apropiat de un computer-tableta, dar este practic “mai putin decat o tableta”, pentru ca este proiectat special pentru a citi carti. Mai poate sa faca si alte lucruri, cum ar fi sa redea muzica in timp ce cititi, sau chiar sa intre pe internet, dar in principiu este o adevarata biblioteca la purtator. Puteti sa luati pe un e-reader cateva sute sau chiar mii de carti, arhisuficient pentru orice vacanta sau concediu. Atunci cand dorim sa cumparam un e-reader, trebuie sa fim atenti la formatele pe care acesta “le vede”, adica le poate decodifica pentru a ni le afisa pe ecran. Oricum majoritatea acestor dispozitive pot sa inteleaga multe formate, iar pe internet putem gasi si programe gratuite care pot sa ne converteasca o carte dintr-un format in altul. la preturi foarte bune, cum ar fi cel din imaginea de mai jos, care acum este in oferta de tip 1+1, adica la unul cumparat primesti inca unul gratis.
4. In fine, cartile electronice se pot citi si pe un alt tip de computer portabil si tableta foarte mic, care este… telefonul inteligent (smart-phone). Singurul dezavantaj este ecranul mic, dar daca suntem in tren, metrou sau autobuz si vrem sa utilizam util timpul care altfel este pierdut, cititul unei carti ne poate aduce doar avantaje in dezvoltarea noastra.
Daca pe un computer o carte in format ”.pdf” nu prezinta nici un fel de probleme, pentru ca se pot vedea foarte bine, pe ecranul mic al unui e-reader sau telefon mobil literele mici pot fi greu de citit cu ochiul liber. De aceea putem incerca sa cautam fisierele-carti in alte formate speciale, care maresc literele si le rearanjeaza intr-un mod util, ceea ce in .pdf nu se poate. Dar despre aceste lucuri vom vorbi intr-un alt articol.
Pe internet puteti gasi si o multime de carti electronice absolut gratis si legal. Este ilegal sa le vindeti daca tot le-ati primit gratis, dar sa le cititi este util si indicat.
Lectura placuta!
Alina says
Eu folosesc tableta, dar recunosc ca mai mult imi place varianta clasica 😉
Claudia says
Multumesc de feedback 🙂
Ana Naghi says
Prefer varianta cartii clasice, pe hartie, dar in ultima vreme, mai mult de nevoie, am invatat sa imi “placa” si cititul online. Prefer calculatorul in astfel de situatii.
Claudia says
:)) Da, asa si la mine. Stii cum se zice… nevoia te invata :p
Antoaneta says
Eu prefer kindle-ul 😀
Claudia says
Eu inca nu am kindle asa ca citesc pe unde pot :))