Voi scrie astazi, pe scurt despre cateva dintre beneficiile consumului de urzici, inspirata fiind de multitudinea de urzici care a aparut parca peste noapte in gradina noastra. Si sper sa va conving si pe voi sa profitati de aparitia acestora si sa le includeti in meniu.
E drept ca acum avem la dispozitie in rafturile magazinelor o multime de produse, in orice anotimp al anului. Legumele care altadata erau disponibile in stare proaspata numai in sezonul in care erau recoltate, acum pot fi cumparate mai tot timpul, pentru ca sunt aduse si la noi din tarile cu clima calda, unde se pot obtine mai multe recolte pe an.
Insa doar cu cateva decenii in urma, parintii si bunicii nostri trebuiau sa “se descurce” cu ce aveau pe aici. Muraturile de exemplu erau un excelent mijloc de a avea unele legume in consum si pe timpul iernii. Cartofii si morcovii se puteau pastra in beci. Merele de asemenea. Alte fructe si vegetale lipseau insa din alimentatie in sezonul rece.
Cand venea primavara, printre primele plante care rasareau dintre cele ce puteau fi si consumate, era urzica. Si este inca… Si ce minune a naturii… Dupa o iarna grea, urzicile puteau sa asigure unui organism o multitudine de vitamine si minerale atat de necesare. Se pare ca natura anume le-a creat anume pentru nevoile noastre de re-vitaminizare si re-mineralizare dupa iarna.
Urzicile se consuma atat sub forma de aliment cat si sub forma de ceaiuri si tincturi. In foarte multe tari din Europa si Asia exista mancaruri traditionale care au in compozitie si urzicile. In principiu, mai peste tot unde se foloseste spanacul, acesta poate fi inlocuit cu frunze tinere de urzica.
Dar sa vedem, in functie de compozitie, principalele probleme pe care urzicile le pot rezolva cu succes.
Beneficiile consumului de urzici
Re-vitaminizeaza. Datorita vitaminelor A, B1, B2, C, K si E, o cura cu urzici este exact ceea ce are nevoie un organism in prima parte a primaverii.
Re-mineralizeaza. Dintre minerale, calciul, potasiul, magneziul, siliciul, fosforul, sulful, clorul, manganul, fierul, cuprul sunt cele ce se gasesc in urzici si care sunt de asemenea esentiale pentru buna functionare a corpului nostru.
Stimuleaza metabolismul. Pe langa vitamine si minerale, in urzici se mai gasesc carotenoide (caroten, luteina, xantofil) si acizii grasi omega-3 si omega-6, linoleic, alfa-linoleic, palmitic, stearic, gadoleic. Toate acestea contribuie si la efectul diuretic al consumului de urzici.
Au efect antiinflamator si antihistaminic. Substantele din urzica sunt utile in tratarea problemelor pielii si scalpului. Cremele cu extract de urzici sunt folosite de mii de ani. Samponul cu urzici, inventie mai recenta, a fost precedat de zeama de urzici, folosita la spalarea capului si corpului, pentru intarirea radacinii parului, tratarea problemelor scalpului sau a eczemelor. Celor care sufera de diverse alergii li se recomanda ceaiurile obtinute din plantele uscate.
Urzicile se pot consuma fie sub forma de ceaiuri, de pulbere, tinctura de radacina de urzica, suc de urzica, dar si in diferite mancaruri cum ar fi o simpla dar gustoasa mancare de urzici.
Voi ce alte motive mai aveti pentru a consuma urzici?
o femeie says
urzicile se consuma tot timpul anului. Se culeg doar varfurile, asa ca…taiate de langa pamant si ele vor creste iar 🙂
Claudia says
Uite, asta nu stiam, ca le pot taia si se ”regenereaza” 🙂