Durerile articulare, cine nu s-a plans niciodata de ele? Desigur cei foarte tineri, pentru ca odata cu inaintarea in varsta acestea apar inevitabil. Iar dintre tineri, mai cu seama sportivii sunt si ei afectati. Exista diferite cauze ale durerilor articulare dintre care pozitia incomoda in care stam ca sa lucram la calculator este cea mai frecvent intalnita in ultimii ani. Ca sa nu mai spunem despre celelalte cauze obisnuite, cum ar fi reumatismul, artrita sau leziunile interne in zonele respective.
Daca nu dorim sa abuzam de antiinflamatoare bazate pe substanta activa diclofenac, ne pot fi de mare ajutor uleiurile esentiale, cum ar fi cele de menta, eucalipt, lavanda, rozmarin, ghimbir, musetel, maghiran, ienupar, cuisoare etc. Trebuie insa sa avem grija cum le folosim, pentru ca fiind foarte concentrate pot sa cauzeze iritatii ale pielii. De aceea, atunci cand le aplicam direct pe piele se recomanda sa le diluam in alte uleiuri neutre, cum ar fi cel de cocos sau chiar de floarea soarelui.
4 metode naturale pentru a scapa de durerile articulare
Metoda 1. Masam usor, ca sa intre in piele, cantitati mici de ulei pe zona dureroasa. Dintr-o reteta am aflat ca se pot pune 12 picaturi de ulei de cuisoare la 50 mililitri de ulei neutru. Il vom folosi de cate ori avem nevoie. Nu facem cantitati mai mari, pentru ca trebuie sa ne ajunga pentru cateva zile doar si sa fie deci “proaspat”. Putem sa ne mai preparam cand avem nevoie. Daca nu avem cuisoare putem folosi oricare din uleiurile enumerate mai sus, dar avem grija sa ne auto-testam, sa vedem suportabilitatea pielii, pentru ca este posibil sa suportam un ulei foarte bine iar altul sa ne irite.
Metoda a doua este o varianta a celei de mai sus, numai ca folosim un amestec de uleiuri. Proportia este aceeasi, adica 12 picaturi in total (din trei uleiuri diferite) la 50 mililitri de ulei neutru. Avem grija sa citim si date despre uleiurile folosite, pentru ca unele pot fi contraindicate in timpul sarcii sau alaptarii de exemplu, sau in alte situatii. Se recomanda sa facem operatiunea de masaj usor a zonei dureroase de doua ori pe zi. Daca se intampla sa avem dureri si noaptea, facem masajul cu amestecul nostru inainte de culcare.
Baia cu saruri si uleiuri esentiale este a treia metoda, mai ales cand avem o stare de disconfort articular in mai multe zone ale corpului. Adauga cateva picaturi de uleiuri in apa calda din cada, adaugam si sarea de baie si bicabonatul de sodiu si dizolvam bine totul. Specialistii ne recomanda ca apa sa fie foarte fierbinte in momentul in care ne pregatim baia si dupa ce dizolvam sarurile si uleiurile sa o lasam sa se mai raceasca pana la limita suportabilitatii corpului nostru. Din nou trebuie sa fim atenti la contraindicatii, pentru ca persoanelor cu afectiuni cardiace le pot fi interzise baile fierbinti sau anumite saruri.
A patra metoda se bazeaza pe comprese. Acestea pot fi reci sau calde si se fac cu apa (desigur rece sau calda) in care punem cateva picaturi de uleiuri esentiale, din cele indicate. Un prosop muiat in apa si bine stors se aplica pe zona dureroasa. Daca alegem compresele calde, apa trebuie sa fie fierbinte, la limita suportabilitatii. Se pot alterna si compresele calde cu cele reci, in decursul unei zile. De exemplu facem acum o aplicatie cu comprese calde iar peste cateva ore aplicam comprese reci.
Puteti sa va alegiti singuri metoda preferata, puteti sa combinati cum vreti uleiurile esentiale, dar aveti grija la sensibilitatea pielii, pentru ca suntem la urma urmei diferiti unii de altii si nu la toti se potriveste aceeasi reteta. Bunica mea de exemplu folosea frecvent lavanda, atat sub forma de ulei esential pentru masaje, cat si sub forma de ceai cu care spala zonele cu probleme.
Voi ce alte metode pentru a trata/alina durerile de articulare mai stiti?
Leave a Reply