Deoarece foarte mulți români călătoresc în Grecia în perioada concediilor, m-am gândit să scriu astăzi câteva rânduri despre Salonic, cel mai mare oraș din nordul acestei țări. Asta pentru că, profitând de prețurile bune și de apropierea de țara noastră, mulți români preferă să „rămână” în nordul Greciei, în zona Rivierei Olimpului (Paralia Katerini de exemplu) sau în zona Peninsulei Calcidice (adică Halkidiki, după cum apare acum în ofertele agențiilor de turism). Așa că dacă tot ajungeți în partea asta a Greciei, ar fi păcat să nu rezervați o zi măcar și pentru a vizita orașul Salonic.
Salonic (sau Thessaloniki, cum îi spun grecii și cum veți putea citi pe indicatoare) este al doilea oraş ca mărime al Greciei şi cel mai mare al regiunii geografice Macedonia, fiind şi centrul administrativ al Macedoniei Centrale. Orașul are peste trei sute de mii de locuitori, aproape opt sute de mii în zona urbană şi peste un milion şi o sută de mii în zona metropolitană. Pe vremuri, în secolele trecute, orașul era considerat ca fiind foarte periculos, deoarece în marele port se întâlneau toate naţiile pământului. Şi acum găsim în marele port Salonic toate neamurile pământului, însă oraşul este foarte primitor și sigur pentru locuitori și turiștii numeroși.

Salonic – ceva istorie…
Pare o glumă să discuţi despre istorie în Grecia, deoarece aici orice piatră este o întreagă istorie. Despre Salonic se știe exact că a fost fondat în anul 315 î.Hr., pe ruinele și mai vechiului oraș Therma (secolul VII î.Hr.). Situat în antica și actuala provincie Macedonia, Salonic a fost oraș important în acest regat, cunoscut mai ales prin Alexandru cel Mare, cel care a cucerit lumea la vremea lui. Mai apoi Salonicul a ajuns sub dominaţia Imperiului Roman (41 î.Hr.), dar și-a câștigat statutul de oraş liber. După divizarea Imperiului Roman, orașul a rămas un mare centru comercial şi în Imperiul Roman de Răsărit, devenit apoi Imperiul Bizantin, și a fost al doilea oraş ca mărime și importanță, după Constantinopol.
În 1430 noul Imperiu Otoman în expansiune cucerește orașul Salonic și îl administrează până în 1912. Grecia era independentă din anii 1821-1822, dar nordul țării rămăsese în stăpânirea turcilor. Prin poziţia sa geografică și strategică în Peninsula Balcanică, Salonic a rămas sub toate stăpânirile un port şi centru comercial de maximă importanță. Deși în 1917 oraşul a fost distrus în mare parte de un incendiu, deși războiul greco-turc (1919-1922) a produs distrugeri și mişcări de populaţie prin schimburi şi epurări etnice, deși în al doilea război mondial a fost ocupat de nazişti, apoi de aliați, Salonicul a renăscut mereu, s-a refăcut și a prosperat.
Salonic… puțină geografie
Salonic se situează în nordul Greciei, în partea de nord-est a golfului Thermaic și în imediata apropiere a Peninsulei Halkidiki. Toată regiunea este o zonă turistică importantă. Lângă oraş se află Muntele Hortiatis, zonă activă din punct de vedere geologic și care dă naștere uneori la cutremure puternice.
Clima în zona Salonicului este de tip subtropical umed, la limită cu climatul sub-arid. De aceea iernile sunt blânde, chiar dacă uneori temperaturile pot să coboare şi până la -10 grade Celsius. Verile sunt foarte calde, cu nopţi de asemenea calde şi cu perioade frecvente de caniculă. Deci dacă vă place căldura, aici în iulie aceasta este în medie de 26 de grade Celsius pe parcursul a 24 de ore! Uneori pot să cadă și ploi torențiale, care sunt binevenite după caniculă.
Ce să vedem la Salonic?
Istoria îndelungată a oraşului a făcut ca acum acesta să aibă poată oferi vizitatorilor foarte multe lucruri de văzut. Multe clădiri s-au păstrat dincolo de cutremure și incendii, iar altele au fost reconstruite. Salonic a fost mereu un important centru comercial, dar şi militar, în Peninsula Balcanică. Centrul refăcut complet după distrugerea în incendiul din 1917 este unul din punctele de atracție. Biserica Metropolitană Sfântul Grigorie Palama în stil bizantin este o capodoperă.
Oraşul vechi, situat mai sus, nu a fost distrus de incendiu şi are construcţii de o valoare inestimabilă, în stilurile grec dar şi otoman; de aceea a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Biserica Sfântul Dumitru (sau Demetrius din Salonic) ce datează din secolul al IV-lea este un monument de artă paleocreştină. Panagia Halcheon este o altă biserică veche (din 1048) care a fost inclusă în Patrimoniul Mondial.
Pe lângă centru comercial de prim rang, orașul Salonic este centru cultural de maximă însemnătate. Există teatre, muzee, parcuri, săli de spectacole. Universitatea Aristotel (marele filosof antic fiind de prin partea locului) este cea mai mare şi mai prestigioasă din Grecia. După toate, să nu uităm faleza, potrivită mai ales pentru plimbările romantice de seară.
Ce se poate mânca in Salonic
Bucătăria grecească îmbină stilul mediteranean cu cel balcanic şi oriental. Bugatsa, un tip de plăcintă cu multă brânză, este specifică zonei. Cafeaua foarte rece (frappe) a fost inventată la Salonic în 1957, în timpul unui mare festival şi a ajuns apreciată în toată lumea, fiind consumată cu precădere în zilele călduroase. Caracteristic zonei Salonicului şi Macedoniei greceşti în general este utilizarea mai accentuată a condimentelor în toate mâncărurile, în comparaţie cu sudul Greciei, datorită influenţei bucătăriei turceşti.
Iată câteva denumiri ale preparatelor: melintzanosalata (salată de vinete), skordalia (piure de cartofi cu nuci, migdale, ulei de măsline. arome), tahini, taramasalata (salată de icre), souvlaki (frigărui de porc), tarhana (un fel de supă orientală, făcută dintr-o masă solidă de cereale fermentate preparată anterior, peste care se pune apă fierbinte sau chiar lapte), tiropita (o plăcintă cu brânză), halva.
Cum ajungem la Salonic?
Fiind un mare nod de comunicaţii, Salonic este legat de toată Grecia şi de toată Europa prin reţele de căi ferate şi autostrăzi. Aeroportul internaţional „Macedonia” asigură legătura pe calea aerului cu toată lumea. Românii pot să ajungă uşor la Salonic într-o călătorie de o zi cu maşina personală. Acum a fost introdus și un tren care pleacă din București – Gara de Nord și face 17 ore până la Salonic. Există şi curse regulate de autocar din multe oraşe ale ţării. Agenţiile de turism au multe oferte pentru zonele Halkidiki și Riviera Olimpului, situate în apropiere de Salonic. Așa că odată ce sunteți în nordul Greciei, nu ratați frumosul oraș Salonic.
sursa foto: Wikipedia
Leave a Reply