Din cand in cand mai apare prin presa on-line cate un articol alarmist despre pericolul pe care il reprezinta pentru sanatate utilizarea cuptorului cu microunde la gatit Si cum sunt fizician de meserie m-am gandit ca subiectul de astazi, de pe blog sa fie chiar acesta: utilizarea cuptorului cu microunde – mit si adevar. Sa incercam impreuna sa intelegem daca este sau nu periculos sa il folosim.
In primul rând trebuie scos in evidenta clar ca nu există nici un studiu stiintific serios publicat intr-o revista stiintifica de prestigiu care sa puna in evidenta caracterul periculos pentru sanatate al utilizarii cuptorului cu microunde. Toate articolele alarmiste sunt scrise de ziaristi sau bloggeri care nu au pregatire in domeniu, care nu stiu mai nimic despre fizica, chimie si microunde.
In majoritatea articolelor pe care le-am citit se reiau obsesiv aceleasi idei preluate din folclorul urban. De asemenea, in majoritatea articolelor de acest tip există greseli stiintifice si confuzii grosolane. Dar mare atentie, ma refer strict la cuptorul cu microunde si la consumul alimentelor pregatite cu acest aparat electrocasnic.
Ce sunt microundele
Pentru a intelege daca utilizarea cuptoarelor cu microunde (cum sunt acestea de aici) la gatit este daunatoare sau nu, in primul rand ar trebui sa incercam sa aflam cateva lucruri despre microunde.
Microundele sunt unde electromagnetice, la fel ca lumina, undele radio sau cele ultraviolete de exemplu. Unii prefera sa le mai spuna si radiatii electromagnetice, dar termenul este o fortare si ne poate duce cu gandul la radiatiile nucleare, ceea ce inseamna insă cu totul altceva. Din punct de vedere al lungimii de unda, microundele au acest parametru fizic mai mic decat undele radio din domeniul undelor ultrascurte (folosite in transmisii radio-TV).
De aici le-a venit si numele, micro fiind un prefix de constructie cu sensul de „mic” spre „mai mic”, „minuscul”. Din punctul de vedere al energiei purtate, situatia este in sens invers, microundele avand energie mai mare decat undele radio. Ne referim aici strict la energia electromagnetica a undei. Dupa microunde, cu lungime de unda mai mica si energie mai mare, urmeaza undele (sau radiatiile) infrarosii, apoi cele vizibile (lumina adica), ultravioletele, radiatiile X si apoi cele gamma si cosmice.
Din punct de vedere al interactiunii cu materia, microundele sunt radiatii neionizante, adica nu pot ioniza atomii sau moleculele cu care interactioneaza. Asta inseamna ca microundele nu pot scoate electronii din structura atomilor si moleculelor. Prin urmare nu pot initia in mod direct reactii chimice.
Din punctul de vedere al mecanismului intim de interactiune dintre aceste unde si molecule, atat microundele cat si infrarosiile fac parte din domeniul de energii de vibratie-rotatie a moleculelor. Cu alte cuvinte, absorbind energie de microunde sau infrarosie, moleculele vor vibra mai tare sau se vor roti mai repede, fara insa a expulza electroni (fara a se ioniza). In acest fel, un astfel de sistem de molecule se va incalzi.
Cum functioneaza un cuptor cu microunde
Asa functionează in fond un cuptor cu microunde. Energia de microunde produsa de un dispozitiv dinauntru, pe care noi nu-l vedem si care se numeste magnetron, este trimisa in incinta cuptorului, unde este absorbita de moleculele de apa existente in toate alimentele. Asa a fost proiectat orice cuptor cu microunde din lume.
Frecventa magnetronului este de 2,45 GHz (gigaherzi), adica exact valoarea care este absorbita selectiv de catre moleculele de apa. Puteti citi aceasta valoare in cartea tehnica a oricarui cuptor cu microunde pe care-l cumparati. Ca o masura de siguranta, orice cuptor cu microunde este dotat cu un intrerupator care opreste alimentarea magnetronului in timpul functionarii atunci cand s-ar deschide din greseala usa (cuptorului).
Alimentele nu sunt modificate prin gatirea la microunde mai mult decat sunt modificate la gatirea prin alte metode. Ba mai mult decat atat, datorita timpului scurt de preparare, este posibil ca unele alimente să isi pastreze mai bine unele substante. Oricum si prin fierberea obisnuita la flacara aproape toate vitaminele se descompun. Mai repet o data ceea ce am spus la început: nu exista nici un studiu stiintific care sa demonstreze faptul ca alimentele gatite la microunde sunt periculoase.
Dar de ce timpul de gatire la microunde este atât de mic si prin urmare, cum se ajunge la o economie de energie atat de mare?
Microundele in fond interactioneaza destul de putin cu substantele pe care le strabat. De aceea aveti semnal la telefonul mobil si in casa, pentru ca zidurile de caramida si beton nu le opresc. A, nu stiati? Telefonul mobil tot microunde utilizeaza ca sa transmita semnalele, numai ca nu sunt din cele absorbite de apa, deci nu ne vor „incalzi” creierul daca vorbim la el.
Ei bine, dispozitivul numit magnetron, care este partea principala a unui cuptor cu microunde, emite aceste unde electromagnetice care ajung in mancarea pe care noi am pus-o la incalzit. Microundele ajung peste tot in interiorul mancarii si incalzesc apa dinauntrul alimentelor.
La un cuptor obisnuit, cu gaz sau electric, flacara sau rezistenta electrica vor incalzi mai intai aerul dinauntru, apoi vasul si mancarea de la exterior spre interior, ceea ce inseamna ca se pierde destul de multa energie prin procese secundare.
Economisesti folosind cuptorul cu microunde
Cu ajutorul cuptorului cu microunde veți face economie la energia utilizată, fie că este vorba de cea electrică sau de alt fel. Și totuși oamenii preferă să gătească la flacăra aragazului, pentru că mâncarea este mai gustoasă. Și noi procedăm la fel, dar folosim cuptorul cu microunde pentru a reîncălzi porții mici de mâncare.
Cuptoare cu microunde de tip industrial se folosesc si pentru a extrage diverse substanțe din fructe si legume si credeti-ma ca nu este absolut nici o problema. Si totusi cine ar avea interesul sa ne inducă ideea ca gătitul la microunde ar fi nociv pentru sanatate? Cei care ne vand gazele naturale sau energia electrica, desigur. Ei nu au nici un interes ca noi sa consumam mai putin. Apoi mai exista ziaristii neinformati sau avizi după senzationalul de genul alarmist si catastrofic.
Astept sa comentati cat mai multi. Desigur multi vor spune ca stiu ei sigur ca microundele sunt periculoase si cancerigene. De acord cu voi, dar numai daca va asezati singuri in raza de actiune a unui radar meteorologic de exemplu, caz in care va veti „praji” cu siguranta in cateva secunde.
Eu vreau insa sa imi aratati un singur articol stiintific dintr-o revista de profil in care sa se demonstreze ca persoanele care consuma alimente incalzite in cuptorul cu microunde se expun vreunui risc pentru sanatate. Nu iau in considerare articolele „povestite”sau „traduse” cu google translate din revistele amatoare de subiecte ”fierbinti” sau din ziarele de orice fel.
gabriela says
Multumesc pentru aceasta informatie! Ramai fara cuvinte cand auzi asa ceva. Cat de usor pot fi raspandite niste minciuni si credibile atat de mult timp! De ce producatorii de cuptoare cu microunde nu au contrazis , pana acum acele aberatii ?
Traian Vasilache says
Nu au raspuns unor articole defaimatoare pentru ca nu le afectau vanzarile. Oamenii tot cumpara cuptoare, daca au nevoie. Dar atentie, eu am scris doar ca mancarea nu isi modifica structura chimica prin incalzirea la cuptorul cu microunde. Dar daca cineva s-ar expune in fata unei emisii puternice de microunde (de la un radar meteo, de exemplu) ar fi prajit pe loc. De aceea acele radare emit doar spre cer, avand dispozitiv de siguranta de protectie care intrerupe automat emisia daca antena ar fi indreptata spre sol, unde pot fi oameni, animale si plante desigur. Si cuptorul cu microunde din bucatarie ne-ar “frige” rau daca ar functiona cu usa deschisa si microundele ar “zbura” in voie prin bucatarie. Adica am simti cum se incalzeste apa din noi, nu numai cea de la nivelul pielii, ci din tot corpul. Tesuturile moi, care au cea mai multa apa, creierul inclusiv, ar fi primele afectate.
Orice lucru e bun, daca e folosit cu masura si cu masuri de protectie. De exemplu soarele, ce bun este pentru sanatate daca ne bronzam cu masura si cu protectie si ce cumplite cancere de piele poate provoca daca exageram cu bronzarea…
Ianaș Ion says
Total greșit . În armată am fost Operator de radiolocație (dirijarea zborului avioanelor) și aveam generatorul magnetron chiar în spatele scaunului de la indicatorul de observare circulară (IOC) iar puterea acestuia era de 300Kw și datorită faptului că era ecranat nu m-a afectat deloc deși încălzea la spate precum un calorifer. Antena de emisie o instalam pe mașină și se rotea cu 6 rot/min. Dacă ar fi afectat așa cum susțineți dv. ar fi afectat toți militarii din unitate și toți cetățenii din oraș, pentru că UM. era în oraș iar raza de acțiune a stației era de 300Km și nu cred că ar fi permis cineva să se folosească așa ceva în zone populate. Menționez că ghidul de undă era dispus orizontal iar fasciculul de unde radar mătura de la suprafața pămîntului până la o înălțime de 15Km intr-un cerc cu raza de 300Km.Nu spun că nu sunt deloc periculoase undele electromagnetice în gama Ghz dar probabil doar la expunerea de foarte aproape altfel nu cred că nu am fi fost instruiți să nu folosim în zone populate deși pot să accept că pe o rază destul de mică ne aflam în conul de umbră al antenei. Da, generatorul magnetron avea întrerupător care ar fi oprit automat
stația dacă cineva ar fi deschis ușa acestuia dar probabil pentru că funcționa cu Înaltă tensiune nu neaparat undelor emise.
Iulia S. says
Eu am renuntat la microunde acum 3-4 ani, am avut un cuptor primit la nunta care s-a stricat si am decis sa nu il inlocuim pentru ca pur si simplu il foloseam rar. Ratiunea a fost de simplificare si nu ca as fi considerat cuptorul periculos pentru partea de incalzire, asa cum spui si tu.
Cum nu i-am simtit in mod particular lipsa… am decis ca ne descurcam si fara el.
Claudia says
Si eu am de vreo zece ani cuptor cu microunde – de genul acesta. Nu il folosesc la gatit insa uneori imi este util. Cand e ceva urgent de incalzit sau in cantitati foarte mici, de exemplu. Si nu il folosesc decat un minut-doua.
Nu gatesc efectiv mancare in el. Mi se pare si aiurea atata timp cat am aragaz cu plita si cuptor si pot face mancaruri mai bune la ele 😉
Alina says
Am și eu doua…dar nu le folosesc 🙂 le țin pe post de mobila.
Claudia says
Poti sa le folosesti linistita ca nu sunt chiar asa bau bau cum se zice 🙂
Laura says
Eu am avut un cuptor din asta dar l-am folosit numai sa fac popcorn.
Claudia says
bun si asa 🙂
Noi nu prea facem popcorn dar in rest il mai folosim din cand in cand.
Antoaneta says
Eu am cuptor cu microunde de foarte multi ani (l-am primit cadou la nunta de la fostii mei colegi).
Noi il folosim pentru a dezgheta carnea ori pentru a face popcorn
Claudia says
la minim folosit chiar nu omoara pe nimeni :p
Simona says
Eu sunt contra cuptoarelor cu microunde. Nu am acasă și nu aș cumpăra.Am citit numai lucruri negative despre ele 🙁
Claudia says
Tocmai de aia a scris sotul meu acest articol. Nu tot ce citesti pe net e si adevarat.
El e profesori de fizica si stie cum sta treaba cu undele astea.
Camelia says
partea proasta ca unii oameni cu studii cred asa ceva, eu il folosesc maxim.
Claudia says
Pai cred. Pentru ca… au altfel de studii :p
Nela says
Eu am cuptor cu microunde de f.multi ani (de fapt este al doilea ,primul l-am folosit vreo 15 ani si s-a stricat usa iar costul reparatiei nu merita investitia , mai bine unul nou)si il folosesc zilnic sa incalzesc mancarea pentru noi cei din familie in portii individuale.sunt anumite mancaruri care nu prea merg reincalzite pe aragaz (gen paste,sarmale ,orez, ).Am cumparat boluri pentru supe,farfurii din ceramica pt. felul doi si pt. fiecare se incalzeste cantitatea pe care o doreste astfel nu se face risipa nu se arunca nimic.Sunt foarte multumita de el .In momentul in care celalalt s-a defectat in cateva zile l-am cumparat pa acesta si crede-ma ca mi-a lipsit si chiar era enervant satot golesc mancarea in craticioare sa o incalzesc pe aragaz si apoi sa o pun la fiecare in farfurie(si tot timpul ramanea putin in craticioara ,portie care se arunca pt. ca nu o dorea nimeni si nu o puteam pune peste cealalta fiind deja incalzita ,deci risipa)
Claudia says
Da, sa stii ca ai dreptate. Nu m-am gandit la cuptorul cu microunde si sub acest aspect al economiei la mancare. Desi noi doar la asta il folosim 🙂