Poate de multe ori v-ati intrebat, cand va pregateati de plecare in vacanta, care ar fi cel mai scurt drum spre mare. Exista vreo varianta prin care sa ajungi la mare mai rapid, mai simplu, mai economic? Evident, luand in calcul transportul cu masina personala si nu alte mijloace de transport.
Asa ca, in articolul de astazi m-am gandit sa va dau niste detalii legate de posibilele rute catre litoral, chiar daca vacanta e pe sfarsite si deci drumurile spre mare vor mai putine de acum incolo. Nu-i nimic. O sa va prinda bine aceste informatii anul viitor.
Cum noi locuim intr-un mic orasel din judetul Bacau, aceste informatii despre cel mai scurt drum spre mare pot fi utile in primul rand ce pleaca de aici si celor din judetele Suceava, Botosani, Neamt, care oricum intra pe traseul nostru la Bacau.
Dar si ardelenilor din nordul, nord-estul si estul regiunii (Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna), care pot sa intersecteze traseele noastre la Adjud sau la Buzau de exemplu, dupa ce trec muntii.
De asemenea aceste discutii despre trasee se adreseaza celor care iubesc si drumul, nu doar destinatia finala.
Este de fapt unul dintre secretele fericirii, acela de a te concentra si a te bucura mai ales de cale, nu doar de punctul terminus.
Care este cel mai scurt drum spre mare
Am scris acestea pentru ca la un articol mai vechi pe aceeasi tema au fost comentarii de genul „pe acolo nu e bine de mers ca nu poti sa mergi cu viteza foarte mare”, sau ca „noaptea oricum nu vezi nimic din traseu”. Acest articol nu e pentru astfel de oameni.
Noi nu vrem sa mergem noaptea, tocmai pentru ca vrem sa vedem cat mai mult din locurile pe care le strabatem. Noi nu vrem sa calatorim cu viteza maxima ca sa ajungem cat mai repede la mare, pentru ca nu doar marea ne intereseaza.
Pe noi ne intereseaza experientele traite, sa vedem locurile, satele, oamenii, formele de relief, raurile traversate. Iar pentru copiii nostri aceste informatii pot fi foarte utile atunci cand vor invata geografie si vor avea de dat si examene. Ei vor vedea „cu ochii mintii” toate lectiile de geografie si vor intelege frumusetea acestei tari si nu vor trebui sa invete „pe de rost” ceea ce pare ca este scris doar in carte, fara legatura cu realitatea.
Din pacate exista foarte multi „soferi” care calatoresc destul de mult, dar nu stiu nimic daca ii intrebi ceva despre ce rauri au traversat, ce munti au strabatut sau pe ce se bazeaza viata economica a satelor dintr-o anumita regiune.
Pentru ei tara este alcatuita doar din sosele, unele mai bune pe care „poti s-o calci” iar altele cu gropi sau cu carute („dezastru – se circula greu, trebuie sa fii atent mereu”). Pentru noi ceilalti, mai putini, calatoria trebuie sa fie in primul rand o experianta de invatare.
Multi dintre moldovenii nostri atunci cand pleaca la mare vor doar sa intre cat mai repede pe Autostrada Soarelui. Am intalnit unii care calatoresc spre Bucuresti (pe E85), iar apoi de pe centura capitalei intra pe autostrada A2 si „zboara” la mare. Sunt multi kilometri in plus, se circula mai repede sa zicem (daca nu prind vreo aglomeratie infernala), dar mare lucru nu au de vazut, decat doar asfalt.
Indiferent ce traseu vom alege, trebuie sa stim ca suntem limitati in optiuni de necesitatea traversarii Dunarii. E cumplit sa afli ca sunt oameni care merg la mare si nu stiu ca au traversat Dunarea! (Desigur cei care locuiesc in Dobrogea nu trebuie sa o faca.)
In drum spre litoral, Dunarea se poate traversa cu masina pe teritoriul Romaniei prin cinci locuri. La Galati, Braila si Calarasi exista doar trecerea cu bacul. Poduri rutiere sunt la Giurgeni – Vadu Oii si la Fetesti – Cernavoda (aici sunt de fapt doua poduri, pentru ca Dunarea are in zona doua brate). Cu trenul se poate traversa Dunarea intr-un singur loc, pe podurile de la Fetesti – Ceranvoda.
Plecand de la Bacau calatorim prima parte a drumului catre sud, pe drumul european E85, care intra in tara prin oraselul Siret (din judetul Suceava) si ajunge la Bucuresti, pentru a se continua prin Bulgaria pana in Grecia. In Romania portiunea Siret – Suceava – Bacau – Bucuresti coincide cu DN2, adica drumul national 2. Ca sa ajungem la mare, vom parasi DN2 (sau E85) iesind la stanga, in localitatile Tisita, Focsani, Ramnicu-Sarat sau Buzau.
Voi descrie in continuare, pe larg aceste variante de calatorie, deci traseele de dupa ce parasim DN2 (sau E85).
Cel mai scurt drum spre mare – Varianta 1
Tisita – Tecuci – Galati – trecere cu bacul – I.C. Bratianu – Macin – Horia – Ciucurova – Tariverde – Constanta.
Alegand aceasta varianta ne vom bucura de experienta trecerii Dunarii cu bacul si vom vedea si ceva din Muntii Dobrogei. Tisita este un sat in judetul Vrancea, intre Marasesti (de care apartine) si Focsani.
Este nod rutier. De la Tecuci pana spre Galati vom trece prin foarte multe localitati care produc cantitati uriase de legume.
Ne putem aproviziona cu ce ne trebuie, la preturi mai bune decat in pietele din orasele noastre (mai indicat la intoarcere).
Trecerea cu bacul la Galati se face dupa un program bine stabilit. Navele circula din jumatate in jumatate de ora, iar noaptea in sezon mai rar.
Dupa Macin, intram pe traseul variantei 2.
Cel mai scurt drum spre mare – Varianta 2
Focsani – Braila – trecere cu bacul – Macin – Horia – Ciucurova – Tariverde – Constanta.
De la Focsani la Braila traversam Campia Romana (sau Baraganul) si vom vedea localitati arse de soare, dar care sunt granarul tarii.
La Braila bacul este mai mic decat la Galati si traversarea este mai rapida, deoarece fiecare bac incarcat pleaca imediat.
Cam din sfert in sfert de ora se trece, asa ca si in caz de coada nu vom astepta mult. Carcotasii vor sa evite trecerea cu bacul, insa va asigur ca va fi o experienta de neuitat, mai ales pentru copii. Desigur ca se va plati o taxa, in functie de numarul de pasageri.
De la Macin pana la Horia putem vedea cei mai vechi munti ai tarii, Muntii Dobrogei. Dupa Horia traversam Podisul Dobrogei. Dealurile sunt pline peste tot cu turbine eoline, care produc energie electrica curata (fara sa degaje in aer dioxid de carbon).
In Constanta se ajunge in partea de nord, la Ovidiu, unde se afla si stadionul construit de Gica Hagi pentru Viitorul, echipa lui de fotbal.
Daca mergem la Mamaia sau Constanta, de acolo de la Ovidiu intram in oras (Constanta, cartierul Tomis Nord). Daca mergem spre sudul litoralului (spre Eforie, Costinesti, Mangalia), tot de la Ovidiu intram pe centura ocolitoare a Constantei (care este de fapt o autostrada) si o parasim la Agigea, ocolind foarte repede metropola.
Cel mai scurt drum spre mare – Varianta 3
Ramnicu-Sarat – Susesti – Ianca – Gara Ianca – Bordei Verde – Viziru – Cuza Voda – Luciu – Chirana – Harsova – Constanta.
In aceasta varianta se traverseaza Baraganul plecand de la Ramnicu-Sarat si ajungand aproape de podul de la Giurgeni – Vadu Oii (cel mai vechi pod rutier roman-roman peste Dunăre).
Pe la Bordei Verde si pana la Viziru drumul asfaltat are multe gropi, asa ca vreo 20 de km veti circula mai incet cu mare atentie.
Dupa Viziru, localitatile se intind de-a lungul Dunarii si sunt pline cu legume de vanzare. Puteti lua pepeni ieftini sa aveti provizii la mare.
Trecerea peste pod se plateste dupa ce intrati in Dobrogea, deci dupa ce treceti Dunarea, dar e ceva mai putin decat la bac.
Ca timp de parcurs, ajungeti mai repede decat atunci cand alegeti o varianta de trecere cu bacul. Se ajunge tot in nordul Constantei, la Ovidiu, de unde decideti continuare drumului.
Cel mai scurt drum spre mare – Varianta 4
Buzau – Slobozia – Drajna – Autostrada Soarelui – Constanta.
Ca timp de parcurs este cea mai scurta, iar ca distanta rutiera cea mai lunga varianta, dar numai cu 40 de kilometri (aproximativ).
Este o varianta buna pentru vitezisti, pentru ca dupa ce se intra pe autostrada se mai opreste doar pentru a plati taxa de pod.
Aici Dunarea se trece peste doua poduri, unul la Fetesti (peste primul brat) si altul la Cernavoda (peste al doilea brat).
Intre cele doua brate suntem pe o insula a Dunarii (Balta Ialomitei). Dar daca aveti ghinionul sa ajungeti pe autostrada exact cand „s-a spart conducta” cu bucuresteni, care si ei vor sa ajunga la mare, atunci va trebuie rabdare si un mare bagaj de injuraturi.
Dar puteti evita zilele din weekend, cand pleaca toti la mare, pentru ca in zilele obisnuite se circula foarte bine, repede si usor. In Constanta se ajunge pe autostrada de centura, unde veti face desigur spre nord catre Mamaia sau spre sud, catre Eforie, Costinesti, Mangalia.
Personal, eu v-as sfatuit sa alegeti doua variante, una la dus si alta la intoarcere, ca sa vedeti mai multe.
In loc de concluzie, un sfat personal privind cel mai scurt drum spre mare
De exemplu la plecare din Bacau (sau alte orase din Moldova) alegeti o ora matinala, treceti cu bacul (pe la Braila sau Galati) ca sa vada si copiii frumusetile tarii si veti fi pe litoral dupa-amiaza, cand tot veti mai putea face macar doua ore de plaja (suficient pentru prima zi).
La intoarcere stati pe plaja dimineata, plecati pe la pranz pe autostrada si ajungeti seara acasa in Moldova. Evitati sa calatoriti obositi noaptea, ca e mai bine pentru toti cei dragi.
Amanunte despre traseele de mai sus le puteti obtine cu ajutorul Google Maps, chiar si daca nu sunteti conectati la internet. Aveti aici mai multe detalii despre cum se folosesc hartile electronice de la Google Maps si atunci cand sunteti offline.
Drumuri bune sa aveti si concedii pe masura!
Traian
- foto arhiva personala
Lorette - White Charm says
Concluzia> – Toate drumurile duc la mare! –
Foarte documentat articolul! Super
Claudia says
Cam asa ceva :)) Multumesc, Lorette!
Oana Alexandru says
Foarte documentat articolul tau, noi avem autostrada <3
Claudia says
Multumesc, Oana. Da, e mai simplu cand ai autostrada 😉
cristina dragomir says
N-am fost la mare de peste 10 ani dar nici nu tanjesc dupa ea. Eu sunt omul muntelui. In schimb, articolul sigur va fi util prietenilor mei care vor sa ajunga la mare pe ultima suta de metri din aceasta vara.
Claudia says
Noi stam la munte si m-am cam saturat de frig asa ca imi place sa merg din cand in cand la mare.
doina racoti says
Si ati ajuns la mine! 🙂 Bine ati venit!!!
Claudia says
Eh… am fost noi dar in anii din urma. Anul asta nu am mai putut ajunge. Dar anul viitor sigur trecem si pe la tine :p
Mihaela says
Eu prefer varianta cu Tisita pentru ca acolo sta bunica mea deci rezolv doua treburi deodata si fac mai multi oameni fericiti.
Claudia says
Da, in cazul tau chiar ca e cea mai bina varianta 🙂
Irina Sima says
Noi avem doua variante de la Ploiesti. Dar daca ne punem mintea, putem face un ocol prin Maramures, apoi sa vizitam Bucovina iar la urma sa coboram pentru a face o baie in mare 😀
Claudia says
Sa stii ca nu e rea ideea ta :))
coco says
la mine e scurt drumul, ajung in 5 minute, desi nu a fost de ajuns ca e asa scurt, am facut doar o plaja 🙂
Claudia says
As vrea sa pot face si eu 5 minute pana la mare. Macar pe timpul verii :))
mihalache simona says
foarte documentat articolul si foarte util
Claudia says
Ma bucur ca iti place si il consideri util!
Antoaneta says
E bine documentat articolul si sper sa tina cont de sfaturile tale cat mai multi oameni, nu doar cei care sunt din Moldova. Mi se pare important ca romanii sa isi cunoasca tara si sa invete sa se bucure de peisajele frumoase!
Claudia says
Multumim! Da, sotul meu se pricepe foarte bine la … facut trasee de genul asta. Economice 🙂