Este vremea pepenilor verzi si sunt peste tot la preturi accesibile. Saptamana trecuta v-am aratat trei moduri in care poti taia si servi un pepene iar astazi tot despre pepene vorbim: cum sa alegi un pepene rosu care sa fie dulce, suculent, gustos? Esti la supermarket sau la hipermarket si nu poti sa ii incerci cu cutitul. De altfel nici in piata nu cred ca cineva care vinde pepeni s-ar apuca sa ii taie pe toti si sa ne lase sa-i gustam, ca sa ne decidem.
Ne ramane doar norocul? Ei bine nu e asa. Avem cateva “smecherii” prin care putem afla cum sa alegem “din ochi” un pepene foarte bun, fara sa-l taiem.
Sotul meu are un fler deosebit de a alege pepeni si nu da gres. Stie metoda de la un gradinar cu experienta si am hotarat sa o impartasim cu voi.
Cum sa alegi un pepene rosu gustos
Va voi scrie deci, in continuare 5 elemente care iti vor spune exact cum sa alegi un pepene rosu gustos:
1. Primul dintre ele este aspectul “tactil” ca sa-i zicem asa. Luam pepenele in maini si il “cantarim”; nu trebuie sa fie unul mic, dar nici urias. Trebuie sa para greu pentru dimensiunile pe care le are. Daca pare usor, e sec, supracopt, trecut. Daca pare greu, e zemos. Nu cautati pepeni “usori” care sa coste mai putin, ca va pacaliti singuri platind un leu-doi in minus.
2. Al doilea aspect este codita, la care trebuie sa fim foarte atenti. Daca este verde nu inseamna ca pepenele e proaspat, ca fost cules de curand, ci inseamna ca e cam verde, nu s-a copt destul. Codita trebuie sa fie uscata moderat, nu foarte uscata ca iasca si nici cu aspect moale flasc la atingere, ca atunci chiar ca interiorul este stricat.
3. Al treilea aspect este partea pe care pepenele a stat pe pamant si care este mult mai deschisa la culoare. Daca este alba, pepenele nu e copt destul. Daca este alb-galbui (sau galben foarte pal) e un pepene bun, copt bine. Daca este mai inchisa la culoare, il luati doar ca sa il “dati la porci”!
4. Al patrulea aspect este zona opusa coditei. Coada a folosit florii de pepene ca sa se prinda de lujer iar fructului mai apoi ca sa se hraneasca cu substantele nutritive. Din acea floare a crescut pepenele. Partea opusa cozii a fost varful florii. Acolo au fost staminele si pistilul florii si tot acolo au umblat albinele ca sa isi culeaga nectarul si polenul si implict sa polenizeze floarea.
La pepenele din gramada de la piata sau din supermarket se vad in zona opusa coditei cateva vinisoare mai inchise la culoare, care parca uratesc netezimea cojii. Sunt ca niste bube pe coaja frumoasa. Aceste urme sunt urmele albinelor, minuscule la timpul lor pe floare, dar devenite uriase pe pepenele crescut. Nu fugiti de ele! Cu cat mai multe si mai mari, cu atat mai bine, inseamna ca pepenele a crescut dintr-o floare polenizata si va fi mult mai dulce.
5. In fine, al cincilea aspect este sunetul produs la “ciocanire”. Aici gresesc cei mai multi, pentru ca ciocanesc pepenele direct din gramada si rezultatul obtinut nu este relevant.
Ca sa fie, procedati astfel: luati pepenele in maini si lipiti urechea de coaja, desigur intr-o zona curata unde nu este pamant sau noroi. Efectiv lipiti tot lobul urechii de coaja, ca sa auziti mai bine. Apoi ciocaniti, dar nu cu varful moale al degetelor, ci cu un os de la incheietura falangelor. Asa cum ciocaniti la o usa.
Un pepene bun va scoate un sunet “cristalin”, adica un sunet plin, reverberant, pentru ca undele sonore vibreaza in interiorul corpului pepenelui copt si zemos. Daca sunetul este “infundat”, cautati un alt pepene, pentru ca este cu siguranta “trecut”, vested, posibil cu spatii goale in interior.
Pofta buna la acest minunat desert al verii!
Formatie Bucuresti says
bine de stiut