Cum preparam cafeaua – de la cafea la ibric la capsule cafea
Cafeaua este una dintre cele mai indragite bauturi de pe Pamant si totodata una dintre cele mai controversate. I se aduc zilnic acuzatii pentru (posibile) probleme cardiace pe care le-ar cauza dar si laude pentru ca stimuleaza creativitatea si alunga oboseala.
Si unde mai punem ca se poate prepara in multe feluri, de la cafea la ibric la mai modernele capsule cafea. Daca vom cauta sa aflam in cate moduri se poate prepara cafeaua vom gasi cu siguranta zeci si sute de variante, unele despre care nici nu am fi crezut ca exista.
Daca vom intra si in detalii referitoare la modul de servire, vom explora un intreg microunivers cultural cu nenumarate variante specifice popoarelor de pe intreg globul.
De la cafea la ibric la capsule cafea
Dar noi romanii cum o preparam? Desigur, tot intr-o multitudine de moduri, de la fiertul in ibricul de pe aragaz, inspirat de moda turceasca si pana la filtrele italiene, care fierb tot pe aragaz si care ajunsesera la noi via Ungaria inca de pe timpul comunismului.
De la clasicele filtre electrice cu apa fierbinte picuratoare (moda americana) si pana la filtrele cu abur de inalta presiune (tot italienii saracii…) in care se pune cafea macinata sau mai comod direct capsule ce contin cafea.
Am vazut cu totii ca de cativa ani au aparut si la noi aparatele de cafea care prepara delicioasa bautura din apa (desigur! – fie ea clocotita sau sub forma de aburi) si cafeaua continuta in niste mici capsule, impachetate individual. Aceste aparate sunt fie mai mici, pentru utilizare casnica, fie ceva mai mari, potrivite pentru institutii sau companii.
La prima vedere, dar si la o analiza mai atenta, acest mod de a savura cafeaua este cel mai scump in comparatie cu celelalte variante. Este si normal sa fie asa pentru ca este mai costisitor pentru producator sa ambaleze individual fiecare portie de cateva grame de cafea, intr-un mic recipient de plastic special adaptat pentru fiecare tip de aparat in parte.
Capsule Cafea – Kafferoma
Dar avantajele vin din calitatea si aroma cafelei obtinute, deoarece aceasta se foloseste imediat ce este desigilata. In plus, prepararea la abur de inalta presiune este modalitatea care confera cafelei un gust si o aroma deosebite, plus crema de deasupra care nu are termen de comparatie.
Foarte buna si cu crema este si cafeaua turceasca preparata la nisip, dar cum nu avem intotdeauna un cafengiu care sa ne-o prepare, utilizarea capsulelor este tocmai potrivita pentru micile colectivitati, cand utilizarea unui automat mai mare de cafea nu se justifica.
Problema pretului cafelei la capsule a fost rezolvata insa de cei de la Kafferoma, care ni le ofera la sub un leu bucata si la o calitate deosebita.
Un alt avantaj al acestor capsule este acela ca fiecare poate sa isi aleaga cafeaua preferata dintre cele existente, desigur. La o petrecere de tip bufet suedez sau picnic, la o nunta chiar sau la un botez, un mic aparat care functioneaza cu capsule de cafea poate sa multumeasca pe toata lumea, pentru ca fiecare poate sa opteze pentru sortimentul preferat. Intr-un birou sau departament al unei companii de asemenea se preteaza acest mod de preparare a cafelei.
Printre sortimentele gasite la Kafferoma eu am apreciat intotdeauna Lavazza, mai ales ca am prin gustul cafelei italiene de calitate in timpul sederii mele in Italia. Dar desigur fiecare poate opta pentru produsul preferat, mai ales ca este de unde alege…
Voi cum preparati cafeaua? 🙂
Leave a Reply