Numarul urias de firme care functioneaza intr-o economie de piata, unele mai mari, altele mai mici, a condus la o crestere insemnata a volumului de activitati care tin direct de administrare si implicit la cresterea volumului de acte care trebuie facute.
Multe dintre aceste acte nu sunt doar un „moft” al organelor de control, ci efectiv ajuta la cunoasterea in orice moment a situatiei companiei, ceea ce permite celor ce conduc firma sa ia repede cele mai bune decizii.
Eu sunt economista de profesie, dar trebuie sa recunosc faptul ca dintre toate activitatile pe care le-am facut in timpul in care am lucrat in domeniu, si a fost un numar bunicel de ani, inventarierea a fost cea mai „antipatica” treaba.
Mai ales ca in acele vremuri totul se facea „la mana”, pentru ca sistemele informatice abia aparusera si chiar eu personal faceam parte din prima generatie de economisti si contabili care le implementa si le folosea.
Nici acum, cu toate ca exista computere, munca de inventariere nu este una usoara. Desigur ca aceasta depinde si de marimea companiei, pentru ca una e sa o faci atunci cand exista mii de produse in stocuri si cu totul alta cand numarul acestora este de doar cateva zeci.
Numai ca cererea foarte mare de pe piata si implicarea firmelor producatoare de electronice speciale au contribuit la gasirea unor solutii si pentru aceste activitati atat de „antipatice” legate de inventariere.
Au aparut niste computere speciale, care nu arata nicidecum ca niste computere cu care suntem obisnuiti, dar care fac o multime de treburi de mare importanta: inregistreaza, calculeaza si memoreaza automat detalii legate de stocuri.
Transfera datele prin semnale radio (wireless – adica fara fir) catre computerele firmei, daca inventarierea se face intr-un depozit de acolo. Dar si in cazul in care operatiunile se fac la departare de zeci si sute de kilometri de sediul firmei, prin semnale din domeniul telefoniei mobile (microunde), datele sunt de asemenea transmise automat. Ajuta deci enorm la inventariere.
Prima data am vazut un astfel de aparat la unul dintre curierii care mi-a adus acasa un produs comandat online. Am semnat actul de primire, soferul a scanat codul de bare al cutiei si mi-e predat-o. Astfel la firma lui s-a putut sti foarte exact unde si la ce ora a avut loc predarea-primirea pachetului.
Iata de exemplu un aparat Honeywell Dolphin (cel pe care il vedeti in prima imagine din articol) absolut fantastic, care transmite datele la mare distanta prin semnale GSM si are si GPS (adica sistemul de pozitionare).
Dar fara un software performant, nici un aparat nu poate sa functioneze, asa ca, un program de tipul SmartID ar fi ideal in prima faza.
Si astfel tehnologia moderna ajuta nu numai activitatea de inventariere in timp real, ci si toate activitatile legate de vanzari, distributie, evidenta si cate si mai catre va puteti imagina. Iar daca vreti sa aflati mai multe, puteti sa va documentati si de aici.
[…] zic ca traim intr-o societate plina de produse si oferte care mai de care, de la produse pentru magazine pana la robotizarea fabricilor, de la constructii pana la obtinerea hranei, de la zborul in spatiu […]