9 sfaturi pentru organizarea congelatorului
Cred ca ti s-a intamplat si tie de multe ori sa vrei sa scoti ceva din congelator si sa nu reusesti decat cu greu. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori, recunosc.
Asa ca m-am hotarat sa caut solutii pentru a organizarea congelatorului astfel incat atunci cand doresc sa gatesc cu ceva congelat in prealabil, sa nu mai trebuiasca sa scot toate pungile ca sa ajung la cea dorita.
Clar, atunci cand ai un congelator bine aprovizionat si mai ales bine organizat, a gati de exemplu o cina rapida atunci cand vii de la munca obosit, nu mai este o corvoada.
Fie iti planifici din timp meniul si scoti rapid dimineata din congelator ingredientul dorit pentru masa de seara si il lasi peste zi la decongelat, fie scoti chiar atunci pe loc pachetelul doriti din congelator si il decongelezi folosind functia ”decongelare” a cuptorului cu microunde (daca ai unul).
In ambele cazuri insa ai nevoie de un congelator organizat, pentru ca sa nu mai pierzi timp scotocind printre pungutele sau caserolele cu ingrediente puse la pastrare. In plus, daca stau cu usa de la congelator deschisa minute intregi, aerul din interior se incalzeste, ceea ce dauneaza procesului de congelare al alimentelor.
Daca te-am convins de ce trebuie sa fii mai organizata si cand vine vorba de mancarea congelata, sa vedem impreuna in articolul de astazi 9 sfaturi si idei pentru organizarea congelatorului.
9 sfaturi si idei pentru organizarea congelatorului
1. stabileste de la inceput ce poate si ce nu poate fi congelat. Nu orice aliment poate sa fie congelat. Iar tu trebuie sa tii cont de asta in ideea ca altfel vei incarca congelatorul si vei ocupa spatiul in mod inutil congeland alimente pe care mai apoi sa nu le mai poti folosi.
De exemplu, poti congela o portie de paste cu sos, gatite in prealabil, dar niciodata paste simple, negatite.
2. eticheteaza tot ce pui la congelator. Scrie pe etichete denumirea a ceea ce ai pus la congelat precum si data la care ai facut acest lucru. Gandeste-te ca peste timp nu vei avea cum sa tii minte ce ai pus la congelat si nici cand ai facut asta. Modele gratis de etichete pentru congelator gasesti aici sau aici.
Vezi si: Etichete pentru borcane. Modele ce pot fi descarcate gratis
3. congeleaza mancarea in portii mici ce pot fi consumate la o singura masa. Cand cumperi in cantitati mari ideal este sa nu pui intreaga cantitate la congelat intr-un singur vas sau punguta. Cand va trebui sa decongelezi ca sa gatesti ceva vei fi nevoita sa o faci scotand toata cantitatea de care, putin probabil ca vei avea nevoie. Asa ca mai bine faci portii mici pe care esti sigura ca le vei putea gati sau consuma o singura data.
De exemplu, ai cumparat un pui intreg. Il vei transa si apoi il vei pune pe bucati in congelator astfel incat sa iti fie mai usor sa gatesti din el diferite feluri de mancare. In felul aceste vei elimina si risipa de mancare.
Vezi aici (in format video) cum sa transezi economic un pui.
Cand congelezi mancare gata gatita, la fel, fa-o in portii mici, cat stii ca poti consuma la o masa.
4. foloseste sacose, cosuri, separatoare de plastic, cutii de depozitare (cu sau fara capac), suporturi de plastic pentru legitimatii, pentru a putea organiza mai bine spatiul lipsit de rafturi ai congelatorului.
Separatoarele de plastic, cum sunt cele cu ajutorul carora organizezi dosarele la birou, sunt foarte practice, mai ales atunci cand congelezi ceva care este mai lichid si punguta in care congelezi are tendinta de a se lati, de a se congela neuniform.
In plus, decat sa pui la congelator alimentele cu ambalajul original mai bine folosesti pungute si apoi pui in sertarase improvitate din astfel de separatoare, asa cum vezi in imaginea de mai jos.
Aceasta metoda este perfecta in cazul in care ai un congelator ”tip lada”, cum este acesta de aici, dar chiar si un congelator pe verticala, in functie de cat de voluminos este acesta.
5. daca ai un congelator pe verticala, cu sertare, organizeaza sertarele acestuia pe categorii de produse congelate. Intr-unul pui de exemplu doar carne de un anumit tip, in altul doar legume de un anumit tip, si tot asa. Iti este mai usor sa faci alegerile atunci cand vrei sa gatesti ceva.
Folosete-te de diferite obiecte ajutatoare cum ar fi bucati de hartie speciala pentru impachetat, mai rezistenta la umezeala (cum este cea usor cerata in care se ambaleaza carnea la magazin) , marker permanent si sarmulite plastificate de diferite dimensiuni, pentru a organizat totul mai bine.
6. congeleaza alimentele si mancarurile lichidele in pungi mai degraba decat in recipiente din plastic. Supele, sosurile, pastele pregatite in prealabil, orezul sau fasolea gatita, pot fi mult mai bine conservate in pungute pentru congelator. In felul acesta economisim timp formand straturi FLAT. Sunt si mai usor de decongelatat la urma urmei.
7. creaza zone pe diferite categorii de alimente congelate chiar in cadrul unui compartiment de congelator. Astfel poti grupa intr-un singur loc ingredientele pentru micul dejun (bacon, sosuri, clatite), ingrediente pentru copt (aluaturi de diferite tipuri), inghetata, branzeturi, legume etc.
Poti face acest lucru folosind aceleasi materiale ajutatoare dspre care am vorbit la punctul 4.
8. aplica principiul primul venit primul consumat (FIFO – first in, first out). De aceea este bine sa pui pungile noi dedesubtul sau dinapoia celor care erau deja acolo, pentru ca deasupra sau in fata sa ramana intotdeauna alimentele cumparate de mai demult, pentru a fi consumate primele. Nu uitati sa etichetati produsele folosind etichete cu lipici bun, sau pungi speciale pentru congelator, care au loc de scris pe ele.
9. si nu in ultimul rand, fa-ti o lista, un inventar al congelatorului. O lista cu alimentele pe care le ai deja puse, in mod organizat in congelatorul tau.
gasesti aici sa descarci gratis un model de lista de inventariere
Pune lista pe usa congelatorului, prinsa cu magneti si gata, poti spune ca ai facut o treaba buna: organizarea congelatorului este gata.
Alte sfaturi si idei care te ajuta sa te organizezi eficient gasesti AICI.
Tu cum reusesti sa iti organizezi congelatorul? Ce stafuri ai putea da din propria ta experienta pentru o mai buna organizare a acestuia?
Bianca says
Foarte utile sfaturile, și eu folosesc etichetarea și aleg să pun totul pe porții în pungi.
Bratu Gabriela says
eu nu le etichetez si rau fac! am gasit in coneglator o portie de sorici de anul trecut, iti dai seama? asta e treaba de 2 saptamani :)) acum nu-l mai organizez, ca oricum trebuie decongelat cand ne mutam (maxim 2-3 saptamani). dar cand o sa incep sa-l aprovizionez iar, in mode clar voi nota pe fiecare punga in parte ce e acolo. si eu am obiceiul de a le pune pe sertare, intr-unul carne, intr-unul aluaturi, foi de placinta, intr-unul inghetata 😀
Claudia says
Imi place sertarul ala cu inghetata :)))) Si iarna e plin? :p
Irina Sima says
Multumesc de sfaturi, in congelatorul meu e chiar un dezastru si chiar zilele acestea cand cotrobaiam prin el sa scot cocosul de la mama sa-l fac supita, m-am enervat ca erau mulete pungi de diverse marimi si forme, neetichetate… Ma gandeam ca poate daca le-as pune in cutii de diverse marimi, mi-ar fi mai usor sa le asez si sa gasesc mereu ce vreau fara sa ma enervez. Si as castiga si spatiu, pentru ca as folosi cutii de dimensiunea continutului. Sotul meu imi spune ca nici loc pentru tavita de gheata nu e…
Claudia says
Da, exact, poti grupa pe categorii si pune in cutii de plastic.
Oana Alexandru says
Multumim pentru sfaturi, de ceva vreme si eu le etichetez si e tare bine asa <3
Popescu Ionela Mihaela says
Asa poate va fi loc si la noi in frigider de fiecare data.
Rokolla says
Eu sunt de părere ca cel mai bine este sa etichetezi mâncarea pentru ca restul le rezolvi
Lamiita Petre says
Mama e sefa bucatariei si implicit a congelatorului desi eu nu am un congelator atat de incapator. Dar ea pune etichete( scrise de ea) si apoi le leaga cu elastice( elasticele sunt “mana ei dreapta”, ma amuza 😀 ) Eu nu cred ca as avea rabdare sa le etichetez dar …. voi vedea
Claudia`s Choice says
Saptamana trecuta am facut curat in lada frigorifica. Etichetarea e un must, am dat peste niste carne de care habar n-aveam 😀
Claudia says
Da, mai ales etichetarea. Si sa fie si corecta adica sa punem si data pe eticheta 😉
Monica says
Oare cine si-ar tine pastele negatite în congelator? (vezi punctul 1)
Secretul e sa scoatem tot din congelator în fiecare luna a anului și în maxim 5 minute sa sortam ce avem pe acolo.
Eu fac asta în ziua în care setez programul “autocuratare” la mașina de spălat rufe, în fiecare prima zi de luni din luna. 🤭