10 idei simple de economisire folosind borcanele
Te-ai gandit vreodata cat de mult te pot ajuta borcanele pentru a economisi? Adica ai primit vreodata banalul borcan si din aceasta perspectiva?
Banuiesc ca nu. De obicei cumparam borcane gata umplute cu ceva sau, toamna le cumparam goale si le umplem cu ceva bun facut in casa – zacusca, gem, compot, etc.
Oricare ar fi modalitatea de a ajunge la noi in camara, un borcan este o buna investitie. Cu toate acestea odata cumparat borcanului nici nu ii mai dam mare importanta. Plin sau gol, banalul borcan este umplut, golit, spalat si iar umplut. Si il refolosim asa pana cand, printr-o intamplare ajungem sa ramanem fara el. Se sparge.
Pana atunci inca, banalul borcan de sta alaturi zi de zi, fiind martorul tacut al sederii noastre zilnice in bucatarie si culmea, te mai si ajuta sa faci economie. O sa iti arat imediat si cum.
10 idei simple de economisire folosind borcanele
1. Evident ca primul lucru la care te gandesti cand spui ”borcan” este rolul lui in depozitarea fructelor si legumelor peste iarna. La conservarea acestora in chip si fel.
Te ajuta borcanul sa faci economie? Evident! Gemul pe care il pui la pastrare poate fi unul facut din fructe care sunt pe cale de a se strica.
Reteta de gem asortat de pepene galben si piersici este un astfel de exemplu. O gasesti aici.
De asemenea, acelasi principiu poate fi aplicat ci legumelor cumparate in plus si care stii ca nu mai ai cum sa le consumi. Castravetii sau gogonelele de exemplu, daca ai mai multe in gradina le poti pune la murat. E pacat sa arunci recolta, nu?
2. Valorifica plantele si ierburile aromatice. Daca ai ierburi aromatice in gradina, balcon sau pervazul ferestrei de bucatarie si observi ca incep sa se vestejeasca, ”sa le treca timpul”, nu le arunca.
Valorifica-le uscandu-le prin diferite metode. Apoi le tai sau le macini si le pui frumusel in borcanele etichetate.
Vezi aici unde gasesti modele de etichete pe care le poti descarca gratis.
In felul acesta ai oricand la indemana ierburi si plante aromatice pentru a le folosi in bucatarie sau la un ceai pe timpul iernii.
3. Foloseste borcanele pentru a pune in ele sare sau zahar aromatizat. Nu arunca cojile de la lamaie sau jumatatile de lamaie din care ai folosit deja zeama la diferite mancaruri si prajituri delicioase. Usuca-le si amesteca-le cu zahar sau sare, in felul acesa aromatizandu-le.
4. Organizeaza-ti toata bucataria cu ajutorul lor. Pungile desfacute cu orez, faina, cereale de diferite tipuri, pastele, condimentele, etc pot fi depozitate in dulapurile de bucatarie sau camara, in mod eficient si organizat cu ajutorul borcanelor.
Iti poti cumpara si borcane speciale, cu inchidere ermetica – cum sunt acestea de aici – , poti folosi borcanele vechi de care nu mai ai nevoie sau, pentru condimente poti lipi mici magneti pe capace si apoi sa le depozitezi asa cum vezi in imaginea de mai sus care este un bun exemplu de organizare a camarii.
Daca esti organizat si ai totul la vedere poti face si economie. Ai totul sub control si nu vei mai fi tentat sa cumperi decat ceea ce efectiv nu ai in camara.
5. Foloseste borcanele pe post de cutie pentru luat masa de pranz la serviciu. De ce sa comanzi de la restaurant masa de pranz cand poti sti exact ce iti pui in farfurie daca iti iei mancarea de acasa? In plus faci si economie in buget pentru ca la restaurant mancarea e mai scumpa.
Astfel un banal borcan este o solutie pentru economisire. Este foarte potrivit pentru a-ti lua la munca o supa sau o salata, gatite in prealabil acasa, cu o zi inainte sau chiar dimineata inainte de plecare.
6. Si fiindca tot vorbim de salata, un borcan de poate ajuta sa iti prepari dressing-ul pentru salata. Sa luam de exemplu pe cel mai simplu dressing. Pune ulei, otet sau zeama de lamaie si putina sare intr-un borcan, inchide capacul, agita bine si gata, ai dressing-ul pentru salata pregatit. Il folosesti la salata iar restul il poti pune in frigider pentru a-l folosi in alta zi.
7. Iti e pofta de ceva dulce dar nu ai timp sau nu esti prea priceput la decorat prajituri atunci cand iti vine un musafir? Un borcan dragut te scoate din impas pentru ca in el poti face un desert de genul celor la pahar cum ar fi un cheesecake, un tiramisu, o crema buna combinata cu ceva piscoturi, etc. In plus, acelasi desert poate fi luat, daca este in borcan, si la munca. Chiar mai multe borcane pentru ca vei vrea sa iti servesti si colegii, nu-i asa?
8. Vrei sa faci cativa biscuiti sau fursecuri pentru cel mic sau pentru micul tau dejun? Ai nevoie de un aluat simplu si o forma pentru decupat. Ei bine, poti folosi ca si forma pentru decupat aluatul si pentru a forma viitorii biscuiti/fursecuri, un simplu borcan. Scoate-i capacul si apasa aluatul din loc in loc. Pune in tava, coace fursecurile si apoi servestele cu mare pofta
Iata aici o reteta de fursecuri simple care se decupeaza
9. daca ai niste borcanele mici, ramase de exemplu de cand copilul tau era bebelus (stii, borcanele cu mancare de bebelusi) poti sa le reutilizezi acum facand din ele solnite de sare si piper. Gauresti pur si simplu capacele si ai obtinut solnite improvizate.
10. Si nu in ultimul rand, atat de banalul borcan te poate ajuta sa economisesti daca il folosesti ca si pusculita.
Mai tii minte din copilarie porcusorii aceea din ceramica pe care ii spargeai ca sa iti scoti economiile? Ei bine nu mai ai nevoie de ei. Foloseste un borcan pentru asta.
Sau poate mai multe, de ce nu?! Iti poti face propria ta mini banca, transformand borcanele etichetate, in conturi de economisire improvizate. Daca nu tu, atunci macar copilul tau. In felul acesta il vei invata de mic sa economiseasca.
Tu ce alte idei ai mai avea de a folosi borcanele ca ajutor in economisire? Cum te pot ajuta ele sa te organizezi mai bine si in acelasi timp sa si economisesti ceva?
surse foto pixabay.com, lecturisiarome.ro
Excelente idei, Claudia!
Multumesc, Antoaneta! Ma bucur ca iti plac ideile 🙂
frumoase si utile idei.tocmai mi a mai venit una: in loc de un borcan ptr banii marunti, trei borcane ptr fiecare tip de moneda. sunt gata sortati asa.