Nu demult citeam in presa nu doar unul, ci mai multe articole despre cresterea economica a unui mic oras din Romania, unde somajul este practic zero si unde viata decurge frumos, asa cum peste tot ar trebui sa fie: Sebes, caci despre el este vorba.
Sebesul este situat in judetul Alba si are putin peste 24.000 locuitori. Resedinta de judet Alba Iulia este situata la doar 15 kilometri, asa ca daca e sa ajungeti prin zona, ar fi pacat sa nu le vizitati pe amandoua.
Burgul Sasesc, asa cum mai este denumit micul oras din Transilvania, si-a pastrat din farmecul perioadei medievale si beneficiind de asezarea favorabila pe Valea Muresului si drumul european E68 (acelasi cu DN1 in zona), s-a dezvoltat gratie investitiilor straine, devenind totodata un oras modern.
O multime de obiective istorice se gasesc in Sebes si in imprejurimi, ceea ce face ca orice turist sa nu se poata plictisi: turnul semicircular, turnul octogonal, turnurile cizmarilor si studentului fac parte din vechea cetate a orasului.
Casa Zapolya, Casa Binder si Halele Breslelor sunt constructii monument istoric, ca si Biserica Romano-Catolica Sfantul Bartolomeu, Capela Sfantul Iacob si Biserica Evanghelica. Pentru pasionatii de geologie, Rapa Rosie situata la 4 kilometri de oras este o oprire obligatorie in periplul prin tara.
Si tot un periplu pe la mai multe firme din tara m-a dus si pe mine la Sebes. Initial, in nestiinta mea, am vrut sa ma cazez la un hotel din Alba Iulia, gandind ca nu voi gasi o cazare buna intr-un oras mai mic. M-am increzut totusi in sfatul unui partener de la o firma din Sebes, cu care noi derulam niste contracte si am decis sa risc. Dar ce risc zic eu, am tras practic „biletul castigator”, pentru ca la Hotelul Turn a fost o sedere foarte placuta.
De cum am „pasit pragul”, m-a surprins placut atmosfera intima obtinuta din impletirea vechiului cu noul. Arhitectura cladirii care gazduieste hotelul este medievala, la fel ca si cea din interior, la fel ca si mobilierul din camere, la fel ca si restaurantul-crama.
Ultramoderne sunt insa dotarile, care vin sa intregeasca tot confortul de care are cineva nevoie. Iar curatenia „luna”, „bec”, „ca-n farmacie” etc. te face sa te gandesti pentru o clipa ca nu te afli in Romania. Te afli totusi in Romania si cei de la Hotelul Turn ne demonstreaza ca se poate si la noi ca la altii.
Am avut ocazia sa merg si in restaurantul hotelului, pentru ca semnarea prelungirii contractului merita daca nu o mare petrecere, macar o cina de afaceri intr-un loc special. Asa ca am putut sa ma bucur si de mancarea ardeleneasca, buna si gustoasa, gatita bine, ingaduit, cu pasiune. O servire de nota zece a venit sa completeze gusturile traditionale atat de bine pastrate in Ardeal.
Cu parere de rau a trebuit sa plec in ziua urmatoare, dar mi-am propus ca in concediu, cand voi trece prin zona, sa imi duc si familia sa petrecem cateva ore vizitand orasul si sa dormim la hotelul cu aer medieval, atat de modern in acelasi timp.
Leave a Reply