7 idei practice pentru iluminat bucataria
Cred ca nu este gospodina care sa nu isi doreasca o bucatarie mare, cu mobilier elegant, chiar daca in stil rustic sau modern, bine dotata cu aparatura de ultima generatie dar si bine iluminata. Mai ales ca in multe case, bucataria este si locul in care iti inviti prietenii la o cina sau un pranz de weekend.
In ce priveste iluminatul, pozitionarea bucatariei spre sud si existenta unei ferestre mari ar rezolva in mare parte problema. Oricum ar fi insa, ai nevoie sa ilumezi si artificial bucataria. Fie pe timpul serii sau in zilele in care lumina zilei nu este suficienta. fie in locurile in care corpurile de iluminat din incapere nu sunt suficiente.
Un exemplu ar fi spatiul de sub hota, de deasupra aragazului, pe care eu una il prefer iluminat mai bine. Si de aceea hotele sunt prevazute si cu becuri pentru iluminarea in mod special a acelei parti din bucatarie.
Bun, deci cum organizam spatiul din bucatarie in asa fel incat acesta sa fie cat mai bine iluminat? Si ce solutii putem folosi pentru a avea o bucatarie iluminata eficient? Vedem impreuna in articolul de astazi.
7 idei practice pentru iluminat bucataria
1. Daca ai o bucatarie mica sistemul de iluminat ar trebui sa fie dotat cu becuri care degaja o lumina placuta ochiului. Aceatea ar trebui deci sa fie cu lumina calda, pentru ca lumina rece a neoanelor este mai obositoare.
Nu este in schimb recomandata folosirea becurilor colorate, deoarece lumina colorata se foloseste in designul interior in scop mai mult decorativ si in cantitati reduse, doar pentru accentuarea unei anumite zone.
Pentru reducerea consumului puteti folosi becuri economice cu lumina calda, care isi vor amortiza investitia in scurt timp. Sau becuri de tip LED, ca acestea de aici, care sunt din ce in ce mai accesibile.
2. Sub corpurile suspendate din bucatarie se pot imagina o multime de sisteme de iluminare, mai ales ca de obicei acel spatiu este blat de lucru sau locul in care se pozitioneaza aparatele electrocasnice. Se pot folosi tuburi fluorescente mici, benzi sau becuri LED, dar nu sunt indicate becurile termice clasice, care degaja prea multa caldura si pot deteriora dulapurile.
O recomandare ne spune sa nu punem sursa de iluminat langa (pe) perete, ci sub corpul suspendat (deci la baza lui), undeva pe la mijloc sau la marginea opusa peretelui, pentru a crea senzatia de adancime. Intr-o bucatarie mica mai ales, efectul vizual este de „largirea” spatiului.
3. Pentru marirea vizuala a spatiului dintr-o bucatarie mica, specialistii in design interior folosesc si spoturi montate deasupra corpurilor suspendate din bucatarie. In felul acesta se contureza zona in care aceste spoturi cu becuri LED sunt montate.
4. Foloseste iluminatul local in zone precum: plita, blatul de lucru, chiuveta, locul de luat masa. De exemplu, deasupra zonei in care de obicei iei masa, poti monta corpuri de iluminat suspendate de tip lustra sau pendul. Acestea vor lumina perfect intreaga suprafata a mesei.
Pentru pretentiosi sau pentru exactitate dam si distante recomandate in designul interior: 75 de centimetri de la masa la candelabru, care trebuie sa nu fie prea mare, ci cu 30 cm mai mic decat raza mesei rotunde sau decat latura scurta a mesei dreptunghiulare. Este de bun simt: gandeste cum ar arata un candelabru imens deasupra unei mese mici?
5. Plita o poti ilumina, asa cum spuneam si la inceputul articolului, cu ajutorul unor becuri integrate in hota de gatit care este amplasata de obicei desupra acesteia.
6. Pentru iluminarea chiuvetei si a blatului de lucru, zona intens folosita in bucatarie la gatit, sunt recomandate montarea surselor de lumina in partea inferioara a corpurilor suspendate, cum ar fi becuri neon, spoturi cu becuri LED sau cu halogen, in functie de designul bucatariei.
Ideal pentru a fi folosite in aceasta zona sunt spoturile rotunde, insa poti instala si spoturi patrate sau dreptunghiulare, daca ti se par ca se potrivesc mai bine designului bucatariei tale.
7. Cand folosesti spoturi este necesar sa determini corect numarul necesar, pentru ca sa nu pui prea multe si sa strici tot efectul, platind si energie in plus. Mai trebuie stiu si ca spoturile din tavan nu vor ilumina corect suprafetele verticale. Aceste spoturi sunt de obicei recomandate pentru iluminatu de accent, cand se urmareste evidentierea unei zone sau a unui corp decorativ deosebit.
Tu ce alte idei ai pentru iluminarea bucatariei? Practic ce solutii ai gasit pentru a avea o bucatarie cat mai luminoasa si mai primitoare din acest punct de vedere?
eu am becuri cu LED in toata casa, nu doar in bucatarie. In plus, pentru ca am chiuveta intr-un colt si uneori nu este asa bine luminat, am montat si o lampa sub corpul suspendat de bucatarie.
Pai si nu puteai pune si acolo tot un bec LED?