Cum sa ingrijesti bijuteriile. 5 sfaturi practice
Intrebarea din titlu pare inutila, pentru ca bijuteriile, cele adevarate, sunt din materiale care par a fi „indestructibile”. Si atunci pare normal sa nu necesite intretinere. Dar in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Nimic din lume nu este indestructibil, iar bijuteriile, care sunt fragile si delicate, nici pe departe nu sunt atat de rezistente pe cat ar fi unii tentati sa creada.
Aurul si argintul sunt metale moi, care se tocesc destul de repede si de aceea trebuie ferite de orice agresiune mecanica. Pietrele pretioase, in functie de felul lor (si implicit de compozitia lor chimica) pot fi atacate foarte usor de anumiti solventi sau de anumite substante chimice, desi la altele sunt practic „imune”.
Platina, un metal deosebit de rezistent, din care se fac si bijuterii scumpe, este de asemenea foarte sensibila la unele substante. Ca sa nu mai vorbim de bijuteriile ieftine, din diferite aliaje, care isi pierd foarte repede stralucirea.
Dar sa vedem pe scurt cateva sfaturi de urmat, sfaturi care sa ne ajute sa ne bucuram de bijuterii cat mai mult timp, indiferent daca sunt mai scumpe sau mult mai accesibile, asa cum sunt acestea de aici.
Cum sa ingrijesti bijuteriile. 5 sfaturi practice
1. Bijuteriile se pastreaza in cutii speciale numai ale lor, in saculeti de catifea sau de matase, evitandu-se expunerea la praf sau la agentii corozivi din aer. Vor fi expuse numai atat timp cat sunt purtate, fapt pe care nu putem sa-l evitam.
2. Nu expuneti bijuteriile la nici un fel de substante chimice, pentru ca nu putem cunoaste in ce fel reactioneaza componentele. Nu dati cu parfum pe bijuterii, pentru ca uleiurile esentiale din compozitia acestora sunt destul de corozive. Nu spalati vasele si nu faceti curatenie cu bijuteriile pe degete, pentru ca nu stim ce contin respectivii detergenti. Majoritatea s-ar putea sa fi complet inofensivi, dar e de ajuns sa existe la un moment dat o substanta care sa ne distruga frumusete de bijuterii. Apoi pietrele pretioase vor fi si ele mult mai expuse, in comparatie cu metalul din care este facuta bijuteria.
3. Bijuteriile nu se supun socurilor mecanice de nici un fel. Cele din metale moi se deformeaza si chiar daca bijutierul le mai poate „indrepta”, nu vor mai arata ca la inceput. Cele foarte dure (platina, otel inoxidabil), daca apuca sa se deformeze, nu se vor mai putea indrepta. In ambele cazuri e de rau, deci mai bine nu le testati rezistenta mecanica. Si aveti grija sa nu le scapati pe jos pe suprafete dure, pentru ca asta inseamna tot soc mecanic nedorit.
4. Mergeti la un specialist pentru tratamente speciale care sa redea stralucirea bijuteriilor dumneavoastra. Exista solutii special concepute pentru asa ceva si bijutierul va va garanta ca prin curatare nu le va distruge. Nu stiu cat de des ar trebui sa o faceti, dar bijuteriile primite in dar de la bunica ar trebui neaparat sa fie curatate profesional de un bijutier priceput.
5. Daca nu vreti sa mai cheltuiti ceva cu bijutierul, in ultima instanta folositi apa calda si sapun ca sa curatati aurul, otelul inoxidabil sau platina. Pentru argint unii recomanda pasta de dinti, dar atentie sa nu ramana in locurile greu accesibile. Si inca ceva, sa fie o pasta de dinti obisnuita, neutra, nu una medicinala, pentru ca nu stim cum vor reactiona unele dintre componentele acesteia.
Cautati si alte informatii, intrebati specialisti si nu va grabiti cand aveti de decis asupra interventiilor asupra bijuteriilor.
Leave a Reply