10 lucruri despre creierul tău pe care poate nu le știai
Creierul se considera a fi cea mai avansată formă de organizare a materiei din Univers. Din ceea ce știm noi până acum. În orice caz, pe Pământ nu există în lumea vie ceva mai grozav decât creierul uman.
Și totuși se cunosc încă foarte puține lucruri despre creierul nostru, chiar dacă în ultimele decenii științele care studiază această parte a corpului uman au evoluat mult. Chiar a apărut termenul de neuroștiințe, pentru a desemna domeniile de graniță dintre biofizică, biochimie și altele, care încearcă să elucideze marele mister al creierului.
Dar să vedem împreună câteva curiozități legate de creierul nostru formidabil.
Pentru început îți voi prezenta doar cinci lucruri referitoare la alcătuirea creierului.
- Deși reprezintă doar undeva în jur de 2% din greutatea corpului, creierul utilizează în jur de 20% din energia totală a corpului și implicit din oxigenul necesar corpului ca să funcționeze. Iată de ce lipsa de oxigen afectează grav creierul, o lipsă moderată și temporară provocând amețeli și halucinații, iar peste o anumită limită moartea imediată.
- 73% din creier o reprezintă apa. Cu toate că acest organ este atât de „umed”, o deshidratarea a lui de doar 2% implică dificultăți de funcționare, de memorie și de cogniție. Bea deci apă suficientă pentru a păstra corpul și creierul bine hidratate.
- Din materia solidă rămasă, 60% o reprezintă grăsimile. Creierul este cel mai „gras” organ al corpului, exceptând desigur depozitele de grăsime pură. Un sfert din tot colesterolul corpului se află în creier și este vital pentru buna funcționare a acestuia. Grăsimile în general sunt esențiale pentru buna funcționare și dezvoltare a acestui formidabil „computer” natural care este creierul.
- S-a estimat că ar exista 86 de miliarde de neuroni în creier, fiecare cu zeci de mii de sinapse (40000 în medie, după unii autori).
- Celulele creierului nu sunt la fel. S-a găsit că ar fi vorba de 10000 de tipuri de neuroni diferiți.
Acum îți voi arăta și cinci fapte referitoare la funcționarea creierului.
- Din ce în ce mai multe observații demonstrează că creierul nu deosebește realitatea de imaginație. Așa se explică efectul placebo sau faptul că privitul unor flori frumoase, chiar printr-o fereastră de sticlă sau la televizor, ne binedispune.
- Munca intelectuală nu uzează creierul ci dimpotrivă, lipsa de „antrenament” conduce la „uzura” lui prematură. Compoziția sângelui nu se modifică în timpul funcționării creierului, cum se întâmplă cu sângele care alimentează mușchii într-un efort fizic intens. Asta nu înseamnă că după un efort intelectual intens nu te simți obosit.
- În marea majoritate a timpului creierul funcționează automat. Facem zilnic foarte multe treburi „conduși” de un creier care funcționează pe baza experiențelor anterioare, bine întipărite. Mersul pe jos, scrisul, condusul mașinii chiar sunt realizate fără să gândim la fiecare pas.
- Creierul nu se oprește niciodată. Și în timpul somnului el continuă să lucreze, punând în ordine informații, chiar dacă noi nu suntem conștienți că el chiar face asta. În plus trebuie să conducă toate procesele din corp, care doar încetinesc pe timpul somnului.
- Momentele de deconectare totală sunt foarte importante pentru a lăsa creierului un răgaz să se odihnească. Problemele de la muncă trebuie uitate în week-end sau în concediu, gândurile negative trebuie alungate și alte activități trebuie să ia locul rutinei, pentru a ne reîncărca cu energie mentală.
Ai grijă mare de creierul tău și nu uita să-l antrenezi zilnic!
Cristina Dragomir says
pe multe dintre ele le stiam pentru ca eu am mers o vreme la psihiatru cu atacurile mele de panica si mi-a tinut adevarate prelegeri despre cum functioneaza creierasul nostru.
Claudia says
Serios? Eu chiar nu am avut grija de creierul meu pana acum :)))
Furnica Ana says
Imi plac la nebunie genul asta de articole! Este foarte placut sa descoperi lucruri noi 😀