Starters – Lisa Price (recenzie)
Probabil că o parte dintre voi ați auzit deja despre cartea scrisă de Lisa Price, Starters. Până de curând eu încă nu auzisem, recunosc. Însă într-o zi mi-a venit ideea să cer ajutorul prietenilor din lista mea de Facebook, rugându-i să-mi spună câteva titluri de cărți din categoriile distopie, science fiction/ fantasy.
Asta pentru că nu mă pot lăuda că sunt foarte informată în ce privește genul acesta de cărți dar trec printr-o perioada în care doar din acestea aș citi. Dupa ce acum câțiva ani am citit prima mea distopie, care a fost seria ”Divergent” m-am îndrăgostit iremediabil de acest gen literar.
Însă, dupa aceea, a venit o perioadă în care, din anumite motive personale, nu am mai citit și nici nu am mai ținut legătura cu lumea asta fascinantă a cărților, cu ce mai apare nou, cu ce e mai lăudat și căutat.
Am revenit la vechea mea dragoste, cititul, la sfârșitul anului trecut când am descoperit autorii români contemporani și a fost o perioadă de câteva luni când doar cărti de acest gen am citit.
Însă, ajutată de lista despre care vă spuneam la început, pe care am făcut-o cu ajutorul prietenilor mei de pe Facebook dar si de micile surprize facute de prietenii blogului, Grupul Editorial Corint, am ajuns acum să citesc mai multe carți din categoria distopie, fantasy, science fiction.
Trebuie cumva să recuperez timpul pierdut, nu? Așa că vor urma mai multe recenzii ale cărților de acest gen care sper să fie și pe gustul vostru. Chiar mi-ar plăcea să vă știu parerea despre cărțile din această categorie.
Aș vrea să-mi spuneți dacă vă plac, dacă să continui să fac recenzii la ele și dacă v-ar fi utilă și vouă lista cărților notate de mine la recomandarea prietenilor.
Dacă răspunsul va fi DA, voi face un articol separat despre acest subiect. De asemenea, mi-ar plăcea să aflu și recomandările voastre așa că aștept să lăsați un comentariu ca să marim lista cărților ”de citit” din aceasta categorie.
Dar să revin la recenzia de astăzi, cea a cărții scrise de Lissa Price, ”Starters” și să îmi spun părerea despre ea, nu? Să o luam sistematic și organizat. Întâi să vedem despre ce e vorba în roman și apoi ce cred eu despre carte.
Despre ce e vorba în Starters
Romanul Starters, tradus și publicat la noi la editura Trei, poate fi încadrată atât în categoria distopie cât și thriller dar și Young Adult. Distopie pentru ca acțiunea se petrece într-un viitor îndepărtat și într-o Americă (Los Angeles mai exact) divizată de un ”razboi al sporilor” care imparte practic societatea în două. Pe de o parte sunt cei tineri, numiți ”starters” iar pe de alta cei bătrâni, ”enders”, aceștia din urmă având puterea în mâini.
Războiul biologic a reușit să facă ravagii în rândul populației de vârstă medie reușind să supraviețuiască doar cei care apucaseră să fie vaccinați. Adică cei foarte tineri și cei foarte bătrâni. Cei sub 20 de ani au rămas în viață, adulții sub 60 de ani au fost uciși de acel virus iar bătrânii au supraviețuit și beneficiat de cuceririle științei prelungindu-și viața pana la 200 de ani.
Povestea descrisă în roman este a lui Callie, o adolescentă de doar 16 ani. Ținând cont de vârsta eroinei principale, cartea scrisă de Lisa Price se poate încadra în categoria Young Adult. O parte din restul personajelor sunt însă bătrâni de vârste considerabile.
Dar, chiar dacă aceștia sunt bătrâni în fapt, ei reușesc să trăiască, cu ajutorul tehnologiei moderne și evoluției științei, o viață de adolescent. Cum? Închiriind corpul adolescenților nerevendicați, adică a celor rămași fără rude în viață și care acum sunt nevoiți să trăiască pe străzi ca niște vagabonzi.
Acești adolescenți devaforizați de soartă și rămași fără părinți, din disperare, pentru un trai mai bun, pentru a scapa de viața de mizerie pe care o duc pe stradă, se oferă voluntari la banca de corpuri ”Destinatii splendide”, firma care intermediază acest ”schimb de minte” între tinerii săraci și bătrânii bogați care își permit acest lux.
Ambele corpuri sunt conectate la niste sisteme informatice complexe, se face transferul și cel bătrân ”intră” în corpul celui tânăr. Își continuă apoi nestingherit viața reală dar în corpul tânărului în timp ce adolescentul este captiv în corpul bătrânului rămânând conectat la aparate, la sediul bancii de corpuri.
Ei bine, eroina noastră este și ea nevoită să facă acest lucru, să-și închirieze corpul. Nu ar fi recurs la asta dacă frățiorul ei nu ar fi fost bolnav. Pentru a-l salva se hotărăște să facă acest sacrificiu. Semnează un contract cu cei de la Destinatii splendide, i se implantează un microcip în creier și după trei închirieri ar trebui să facă rost de bani și să-și vadă apoi de viața ei.
Lucrurile însă nu stau deloc așa. Corpul ei este închiriat de o bătrănă care suspecta banca de corpuri de activități nu tocmai legale. Microcipul lui Callie este modificat iar cele două femei reusesc să comunice direct una cu alta pentru o perioadă. Callie află despre planurile bătrânei Helena de a demasca banca de corpuri. Inițial refuză colaborarea cu ea, după care, ceva se întâmplă și decide să îî demaște pe cei ce se folosesc de corpurile tinerilor.
Nu spun mai multe pentru ca ar însemna să dau spoilere. Vă voi lăsa să descoperiți singuri, citind cartea, ce se întamplă de fapt în roman, care este acțiunea acestuia.
Voi mai spune doar că Starters poate fi considerat și un thriller dacă e privit din punct de vedere al modului în care se desfășoară acțiunea. Avem mister, avem suspans, avem secrete și conspirații. Cocktailul perfect pentru un thriller de succes care te ține cu sufletul la gură.
Pe parcursul romanului sunt mereu răsturnări de situații și nici în ultimul moment nu reușești să afli tot adevărul. E normal acest lucru pentru ca Starers este un prim volum dintr-o serie de 2 cărți. Al doilea fiind intitulat Enders – vezi aici recenzia. Probabil că abia la finalul acestuia vom afla cine se ascunde de fapt în spatele băncii de corpuri.
Părerea mea despre Starters
Deși puțin ciudată alegerea autoarei de a ”omorâ” adultii într 20 și 60 de ani adică exact partea activă, productivă a unei societăți, ideea mi s-a parut interesantă. Bine, dacă nu ar fi făcut această alegere, nici nu ar fi putut vedea lumina zilei romanul. E totuși puțin probabil ca în viitor să existe o astfel de societate.
Însă rămâne valabilă, în orice timp, acum sau în viitr, dorința oricarei persoana de o anumita vârstă de a-și dori să mai fie la începutul vieții, s-o ia de la capăt într-un corp nou, tânăr și în putere. Ispita asta cred că există în cazul marii majorități a persoanelor în vârstă. Și apoi, degeaba reușise tehnologia să prelugească viața până la 200 de ani dacă într-un fel sau altul corpul tot bătrân rămâne.
Mi-a plăcut de Callie, personajul feminin principal din roman. Deși vâsrta acesteia mi se pare un pic cam mică pentru toate peripețiile prin care a trecut. Cumva parcă este prea matură pentru cei 16 ani. Dar, sinceră să fiu, uneori, când citesc cărți din categoria Young Adult încerc să nu țin cont de vârsta personajelor. Unele mi se pare cumva parcă prea tinere pentru ”răspunderile” pe care le au.
Mi-a plăcut curajul ei, puterea de sacrificiu, determinarea cu care a luptat pentru demascarea băncii de corpuri dar și pentru a ieși din situația în care se afla ea și frățiorul ei.
Starters este un thriller care te ține cu sufletul la gură încă de la început și te asigur că odată ce te-ai apucat să-l citești nu vei mai lasa cartea din mână. Vei fi tentat să afli mai repede cum se termină, cum și dacă va reuși Callie să se salveze pe ea și pe frățiorul ei, dacă va reuși să supravițuiească, să-și recapete corpul/viața inapoi.
Iar la final vei ramâne cu alte semne de întrebare care te vor determina să-și dorești să citești și continuarea, volumul 2, Enders. Eu una abia aștept să văd ce se întamplă mai departe si cum va fi viața lui Callie cu acel microcip implantat, acum ca ”Destinatii speciale” nu mai există.
Voi ce părere aveți despre acest roman? Cum vi se pare subiectul? Sau poate ați citit deja Starters și ne spuneți impresiile despre ea.
Am citit cartea, mi-a placut. E drept ca toate cartile din aceasta categorie abordeaza subiecte similare si aici depinde efectiv de talentul scriitorului respectiv sa faca diferenta!
Da, in mare cam seamana ca idee. Adolescentii salveaza lumea, ceva de genul asta. Insa fiecare poveste are farmecul ei.
La fel si daca ne raportam la distopie. Ideea de baza e aceeasi, evident. Insa depinde cum e construita povestea 🙂
Nu am citit cartea, dar recenzia ta foarte interesanta mi-a atras atentia in privinta ei! Chiar are un subiect original, mi-ar placea sa o citesc.
Felicitari, imi place modul in care ai prezentat cartea!
Multumesc si eu pentru aprecieri 🙂 Da, subiectul e chiar unul care te pune pe ganduri. Iar cartea merita citita 🙂
Cred ca mi-ar plăcea cartea. Mulțumesc de tentație!
Cu siguranta! Ma bucur ca am reusit sa te tentez 😉