Cum să pleci în vacanță cu bani puțini. #2
După ce am văzut, în articolul de săptămâna trecută, care ar fi primele modalități de reducere a cheltuielilor atunci când pleci în vacanță, voi continua astăzi cu a doua parte a articolului care vizează mâncarea, băutura și distracțiile.
Între timp, după publicarea primului articol, a apărut și într-un ziar național un articol referitor la profilul psihologic al turistului român. După datele statistice desigur. Era un articol documentat științific și susținut de studiile psihologilor. Concluziile erau jenante, pentru noi ca nație. Patru din cinci turiști români sunt turiști doar cu numele.
Pentru că turismul ar trebui în primul rând să aibă latura educativă cea mai pregnantă. Adică mergi undeva, călătorești, pentru a învăța ceva, pentru a te autoeduca. Din toate timpurile mari scriitori, filosofi, gânditori și chiar mistici, au văzut călătoria ca pe o transformare a ta interioară, ca pe un mod de a evolua.
Ei bine, pentru patru din cinci români, călătoria înseamnă îmbuibare. Adică merg undeva ca să mă îndop cu mâncare și multă bere. Unde merg? Nici nu mai țin minte unde, darămite să pot indica pe o hartă pe unde am mers și ce am văzut.
Ca să vă bucurați de călătorie, ca să rămâneți cu ceva după, principiul esențial ar fi să fiți altfel decât turistul român tipic, să fiți ca cei unu din cinci români. Educat, cumpătat și dornic de a cunoaște cât mai multe.
Cum să pleci în vacanță cu bani puțini. #2
După transport și cazare, urmează firesc a treia modalitate de a economisi în concediu.
3. Mâncarea este indispensabilă, dar și un punct unde puteți face economii serioase, cu beneficii pentru sănătate. Pentru că nu cei care mănâncă cel mai mult sunt și cei mai sănătoși, ci dimpotrivă, ce mai cumpătați au parte de o viață mai lungă fără probleme de sănătate.
Pentru a economisi serios la mâncare, evitați în primul rând risipa. Am văzut locuri unde se poate mânca foarte bine, dar porțiile erau uriașe. Dintr-o astfel de porție pot să mănânce ușor doi copii de exemplu. Am văzut și turiști care puneau astfel de porții uriașe în fața unui copil, care abia dacă termina un sfert din mâncare. Restul se lăsa acolo pentru a fi aruncat…
Și tot aici mai apare o soluție a problemei. Dacă tot ai cumpărat mai multă mâncare decât era nevoie și dacă tot ai plătit-o, de ce s-o lași în farfurie? Nu e nici o rușine dacă o pui într-o caserola curată pe care o ai tot timpul la tine. O poți consuma apoi la hotel sau chiar pe plajă, dacă imaginezi un sandviș cu câte ceva.
Am ajuns și la plajă, unde se poate de asemenea economisi mâncare. Cum? Simplu, tot prin cumpătare. La un moment dat se așezaseră aproape de noi un grup format din mai multe doamne, mai tinere și mai în vârstă, toate corpolente bine. Numai ce s-au așezat că au și început să mănânce… Era clar pentru toată lumea de ce aveau probleme cu greutatea. După ce au terminat ce aveau în pachet de acasă, una dintre ele a plecat și a adus pentru toată lumea gogoși.
Concluzia e simplă! Ca să economisești, mănâncă doar atât cât ai nevoie ca să te menții la greutatea optimă. E greu totuși pe plajă pentru pofticioși, dar la urma urmei e tot o chestiune de voință și autodisciplină. Prețuri? 5 lei un porumb fiert (cam mult!), 5 lei un „set” de 6 gogoșele aromate cu toping pe ele (nu e exagerat), 2, 3 sau 4 lei gogoși mai mari, mai simple sau mai umplute.
Cum mai poți economisi serios la bugetul pentru mâncare? Mergi și cumpără ce ai nevoie de la supermarket și din piață, că acolo plătești prețul de magazin, ca și în orașul unde locuiești, nu prețul de stațiune umflat „cu pompa”.
Poți alege să mănânci la restaurant meniul zilei, care întotdeauna este mai convenabil ca preț. Ultima dată când am fost noi la mare (vara 2017) era în jur de 15 lei un meniu cu felul 1 (ciorbă), felul 2 și o apă sau suc. Asta la restaurantele fără pretenții, situate în apropiere de plajă.
4. Băutura este un alt aspect care consumă resurse însemnate. Dar aceasta nu este necesară. Nu cumpăra bătură din restaurant, că nu ai nevoie. Nu e nevoie nici pe plajă să bei, pentru că majoritatea accidentelor prin înec se produc în cazul celor care au consumat alcool.
Seara, la hotelul sau vila unde ești cazat, când e mai răcoare, poți să bei cu ai tăi o bere cumpărată din supermarket, care costă doar câțiva lei. Dar în general, oamenii educați beau foarte puțin sau chiar deloc. În nici un caz nu trebuie să bei ca să te îmbeți, că nu pentru asta ai venit în concediu.
Și totuși, o bere la draft (pahar de 400 ml) era 4 sau 5 lei pe plajă. Acceptabil. Cu o bere nu faci „gaură-n cer”, problema-i să nu fie 10 beri, pentru că unii cât stau la plajă bagă-n ei bere „ca-ntr-un spital de campanie”.
5. Distracțiile. Este un punct în care se pot face economii serioase. Dacă dăm la o parte cazarea și transportul, cheltuieli obligatorii, băutura și distracțiile vor reprezenta cea mai mare parte a bugetului, depășind cu mult cheltuielile pentru mâncare. Aici se poate „tăia” serios din cheltuieli.
Am văzut tot felul de distracții și periculoase și inutile, care vă „topesc” banii într-o viteză amețitoare. Decât să te plimbi 10 minute cu un sky-jet, mai bine vezi toate muzeele și îți mai rămân și bani. În plus, poți învăța o mulțime de lucruri vizitând un muzeu, în loc să îți pui viața în pericol pentru ceva adrenalină.
Toate „tiribombele” pe care le-am văzut costă enorm, cât mâncarea pe o zi și sincer nu văd ce beneficiu ar putea aduce să te învârți în ceva până ți se face rău.
Da, știu, copiii vor cere, dar aici e problema ta cum îi educi. Le faci toate plăcerile stupide, sau ești pentru ei un exemplu, citind cărți ca să-i determini și pe ei să citească?
Sunt însă și mici distracții care chiar merită pentru că nu costă exagerat de multi și mai apoi se pot transforma în amintiri plăcute. Să vă dau și niște prețuri ca să vedeți despre ce vorbesc: 100 de lei sky-jet pentru 10 minute și cam tot pe aici se „învârt” și celelalte distracții „motorizate”. Doar 10 lei o plimbare cu vaporașul, 5 lei (uneori) pentru copii (convenabil, de neuitat pentru cei mici). Asta din urmă v-o recomand.
Eu v-am dat doar unele sfaturi, am expus un anumit mod de a petrece concediul, dar în fapt este alegerea fiecăruia. Dar, ca să petreci câteva zile cu familia la mare nu este deloc imposibil, ba din contră, este minunat și perfect realizabil, depinde doar să vrei și să ții cheltuielile sub control.
Tu când pleci în concediu te gândești și la a reduce risipa, a face economie în buget sau măcar câteva zile pe an vrei să uiți de acest stil de viață?
Noi tocmai ce ne-am întors de la mare. 🙂 Ma bate gândul să-mi povestesc experiențele, doar să am timp să mă pun la laptop. Se poate. Cu bani puțini, zic. Și nu trebuie să fii reținut neapărat. La noi cu mâncarea e mai sensibilă treaba. Cel mic își comandă ce vrea el si pe urmă zice ca nu mai vrea. Ne-am obișnuit să comandam un fel si pe urmă dacă mai vrea cineva ceva. Restul la pachet, mai ales dacă e vorba de o pizza neterminată. Folositor articol ce reflectă realitatea. ?
Ar fi bine sa scrii si tu. Ar fi multe de povestit despre acest subiect. Si e bine de stiut ca se poate sa cheltui si mai putin. Nici noi nu mancam mult si asta mic e mofturos tare. Am patit sa comandam ceva si sa nu manance asa ca am mancat pana la urma 2 feluri de ciorba :)) si friptura am luat acasa.
Am observat ca foarte multi bani se platesc pentru micul dejun, ceea ce mi se pare o exagerare enorma. Recomand la micul dejun un suberek care costa intre 3 si 4 lei, eventual cu un iaurt, sana sau ayran. Gustos si satios, plus iesi bine la buget. Meniul zilei este o idee buna, mai ales ca portiile sunt facute mult mai rezonabile. Este bine sa luati ceea ce va ramane la masa in general, fara indoiala, este o mare risipa sa lasati acolo, mai ales pizza etc. Daca nu aveti o caserola la voi, puteti cere personalului de la restaurant ca doriti sa luati acasa ce a ramas, va va costa un leu sau doi in plus ambalajul de catering. Unele restaurante au seara reduceri la meniul zilei, ca sa scape de mancarea ramasa, puteti gasi mancare buna la jumatate de pret intre anumite ore. Berea la draft pe terasa nu este foarte scumpa, o beau si localnicii, daca vreti vin cel mai bine luati din supermarket sau de la crama.
Da, exista multe posibilitati de a economisi nu neaparat pentru ca nu ai buget dar macar din respect pentru mancare. Aceasta se va arunca daca comanzi, nu mananci si plec lasand-o pe masa. Nu e o rusine sa iei cu tine ce nu ai consumat.
La micul dejun depinde de fiecare. Noi de exemplu mancam putin. O cafea cu lapte si un corn sau o felie de paine cu unt si miere sau ciocolata. Apoi pe la 11 ceva fructe.
La urma urmei cand mergi la mare pe caldurile alea, zau, iti mai e gandul la mancare? Ca noua nu prea ne-a fost.
Daca vrei sa pleci cateva zile undeva, pleci si fara prea mare cheltuiala. Nu zic ca nu e bine si sa iesi pe la restaurante, dar daca nu se poate te conformezi. Mai mananci si un sticks sau un preparat de la supermarket, dar stii ca ai iesit putin din rutina aia care te omoara.
Pai aia e ca nu trebuie sa lega iesitul de mancat undeva anume sau de stat la cine stie ce hotel de 5 stele. Putem si mai modest doar sa iesit si sa vedem tara asta si lumea intreaga.
Cred ca depinde de mentalitatea fiecaruia. Unii vor sa isi faca de cap in vacanta pentru ca pleaca rar, de maxim 2 ori pe an. Altii fac eforturi pentru a ajunge undeva si vor sa vada tot ce se poate pentru ca cine stie cand mai ajung acolo.
Daca zici ca asa spun statisticile, e trist, intr-adevar! Dincolo de faptul ca mi se pare jenant sa-ti iei acasa mancarea din farfurie, sau s-o mananci pe toata, chit ca-ti vine s-o versi de multa ce este, doar pt ca ai platit-o (ei, uite, ca nu toti romanii gandesc la fel aici…), in rest, banuiesc ca statisticile tind sa aiba dreptate. Cunosc o gramada de oameni in jurul meu care pleaca in concediu acolo unde sunt portii imense si ieftine (Bulgaria), sau doar ca sa spuna altora ca au fost in alta tara, insa ei acolo doar fac plaja si atat. Nu se duc in excursii optionale, nu viziteaza nimic in statiunea respectiva, ca nu de asta au venit, ci ca la intoarcere sa citeasca in ochi invidia colegelor de birou… iar pe vremuri am vazut norocosi care puteau pleca in excursii pe-afara odata la 2 ani, ca asa era regula, dar cand se intorceau povesteau de cata bere au baut, de care marci si la ce magazine era mai ieftina…. Cat despre mine, sunt un hibrid: merg sa vad lumea, nu marketurile, fac economie la mancare cand pot (si iau pate si cascaval de acasa pt toata perioada concediului), in schimb dau banii pe vizite. Fiecare cu damblaua lui :))
Mie nu mi se pare deloc jenant sa iti iei mancare acasa. Restul care nu l-ai mancat. Din contra mi se pare un gest foarte responsabil. Mie una imi spune ca te gandesti cu respect la cel ce a facut posibil ca acea mancare sa ajunga in farfuria ta. Restul de mancare neconsumata SE ARUNCA! Pur si simplu se arunca la gunoi si atunci de ce sa fie jenant s-o iei acasa si sa o reincalzesti a doua zi, sa ii pui ceva alaturi si s-o mananci?! E trist ca noi, romanii gandim asa. In afara exista alte conceptii!