”Antrenament la fericire” cu Tatiana Șoldeanu. Seminar la Buhuși
Săptămâna trecută am fost invitată la un seminar despre … fericire, ținut la Casa de Cultură Buhuși. Cum fericirea este un deziderat pe care toți dorim a ni-l realiza, nu puteam să refuz și am participat la el cu interes și curiozitate. Mai ales ca era ținut de Tatiana Șoldeanu despre care auzisem pe Facebook și care este Speaker, Coach şi Teacher Certificat John Maxwell TEAM.
Dar cine este John Maxwell? John Maxwell este un este un orator și pastor american, pasionat de dezvoltare personala de mai bine de 40 de ani și care a scris multe cărți în domeniul leadership-ului, cum ar fi 21 de Legi Supreme ale Liderului sau Cele 21 de Calități ale Liderului. Cărțile sale s-au vândut în milioane de exemplare, unele dintre ele au fiind incluse pe lista New York Times Best Seller.
Recunosc că nu am citit încă nimic scris de John Maxwell dar poate că în viitor o voi face. Și asta pentru că mi-a plăcut seminarul despre fericire ținut la noi, în Buhuși, de Tatiana Șoldeanu. Am petrecut 2 ore de relaxare alături de oameni interesați de acest subiect: fericirea. Mai bine spus interesați să facă ceva pentru ei, pentru fericirea lor.
De fapt noi toți suntem interesați să fim fericiți. Asta e, la urma urmei, dezideratul nostru suprem. Problema ar fi că nu suntem conștienți că această fericire depinde de noi în primul rând, că noi suntem cei care putem să o concretizăm.
Sunt publicate peste 60.000 de cărți despre fericire și cu toate astea, dacă e să faci un sondaj, mulți îți vor spune că ei nu sunt fericiți. Poate că și tu te numeri printre aceștia. Ți-ai făcut însă puțin timp să te întrebi ce este totuși fericirea? Și cât de mult depinde aceasta de tine? Doar de tine!
Asta a fost ceea ce Tatiana Șoldeanu ne-a transmis la seminarul despre fericire susținut la Casa de Cultură din Buhuși. De la gândul acesta trebuie să pornim atunci când vrem să facem ceva pentru fericirea noastră.
Deci, ce poți face pentru a fi fericit? Pai în primul rând încearcă să îți canalizezi energia și atenția spre ceea ce te poate face fericit. Acolo unde este atenția ta este și energia ta. Dacă iei o coală albă de hârtie și faci pe ea un punct, uitându-te la foaie, atenția se va canaliza exact pe acel punct. Dar dacă mai faci încă unul? Și încă unul? Atenția ta va fi distribuită între ele. Așa e? Încearcă!
Așa e și în viața de zi cu zi. Vrei să fii fericit, canalizează-ți atenția spre un singur punct/țel, acela de a fi fericit. Contează foarte mult unde canalizăm atenția pentru că altfel consumăm inutil energia. Pentru asta trebuie să facem puțină ordine și curățenie în viața noastră și să scoatem din ea tot ce ne consumă energia, tot ce este negativ.
Tatiana Șoldeanu ne-a vorbit la seminar și despre miturile fericirii. Care ar fi aceastea?
- Fericirea trebuie găsită
- Voi fi fericit doar atunci când voi avea…
- Nu se cade să fii fericit tot timpul
Aș putea să scriu în detaliu despre fiecare dintre aceste afirmații, aceste mituri. Dar am sa vă las pe voi să vă gândiți la ele și poate îmi spuneți într-un comentariu la acest articol ce parere aveți despre ele. Sunt adevărate sau sunt doar mituri?
Te-ai întrebat vreodată de ce îți dorești să fii fericit?
Ei bine, fericirea:
- ne dă un sentiment de bine
- ne face mai sănătoși
- ne face mai tineri
- ne face mai inteligenți
- ne face să avem mai mult succes
E foarte adevărat ce a spus Tatiana Șoldeanu la seminar. Nu mă gândisem la asta până acum și nu cred că mi-am pus vreodată această întrebare.
Cum poți fi fericit? Deși pare un deziderat greu de atins e de ajuns să faci câteva lucruri simple și de bun simț pentru a aduce fericirea în viața ta.
Care sunt principiile care stau la baza găsirii fericirii? Sunt 4:
- Ai grijă de corpul tău
- Practică gândirea pozitivă
- Cultivă relații pozitive
- Condu-ți viața după un scop.
ultimul dintre ele fiind și cel mai important.
Fericirea vine din găsirea scopului în viață!
Iată cât de simplu e totul. Nu-i așa?
Eu una m-am regăsit total în tot ceea ce a afirmat Tatiana Șoldeanu la seminar. A spus doar lucruri, normale, de bun simț, la care, dacă stai puțin și te gândești chiar nu sunt greu de făcut.
A, și să nu uit, ne-a recomandat și o carte, despre care poate că unii dintre voi ați auzit deja și care vorbește despre fericire: Mica enciclopedie Hygge. Reteta daneza a fericirii scrisă de Meik Wiking. Vezi AICI mai multe detalii despre carte.
Tu ce faci pentru a fi fericit? Ce crezi că este de fapt fericirea și cum o poți obține?
Frumos articol. Un seminar din care, se pare, ai de învățat.
Da! Ai multe de invatat 😉 Sau de recapitulat :p
Un om fericit este un om mai tanar mai frumos. Felicitari pentru articol si chiar am avut de invatat din el.
Sa stii ca da! 🙂
Multumesc! Ma bucur ca ti-a placut articolul.
Mi-ar place si mie sa particip la un astfel de seminar! Din cate vad, tipa poarta chiar si o ie, ceea ce mi se pare foarte misto 😉 Cam putini erati totusi 🙂
Da, au fost putini oameni dar la noi e si oraselul micut si mari pretentii nu poti avea. Activitatile la Casa de Cultura sunt la inceput si pana dezmortim noi orasul mai dureaza. Oricum, una din poza e facut la inceput, inainte de a veni toti cei interesati.
La urma urmei important nu e numarul celor ce au participat ci castigul nostru, al celor ce am fost 🙂
Bai, a venit haterul din mine. Ma tot gandii daca sa scriu sau nu ce gandesc. Imi asum. Eu nu suport seminariile si chestiile astea. Sunt facute doar sa se promoveze unii si le consider destul de inutile pentru ca ideile respective le poti regasi prin alta parte daca esti cu adevarat in cautarea fericirii sau sa prosperitatii. Nu da cu rosii! Eu nu suport nici evenimente pentru bloggeri, nici psihologi… nimic.
Mai, nu dau cu rosii. Si as zice ca ai dreptate. Da, ideile respective le poti regasi prin alta parte. Ideea e ca unii nu stiu unde sa le caute si atunci sunt bune aceste seminarii.
Nu pot spune, si afirm cu toata sinceritate, ca ma stii doar, ca au fost 2 ore de auzit lucruri noi. Nu, nici vorba. Multe lucruri le stiam insa au fost si altele pe care atunci le-am aflat. Asa ca per total chiar si pentru mine a fost un plus participarea la acest seminar. Pentru altul poate ca a fost mai mult de atat. Depinde de fiecare cat de departe a reusit s ajunga cu aflarea si acumularea acestor informatii.
Si asa e la toate seminariile 🙂
E foarte important sa observi ca atunci cand te intereseaza ce face altul, ce are altul, cu cine se intalneste altul si asa mai departe, in loc sa-ti canalizezi energiile mentale spre proiectele tale de viata, fericirea sta departe de tine, chiar daca iti iei si tu masina pe care o are ăla, casă ca a lu’ ăla, femeie ca a lu’ ăla. Ceea ce are altul inseamnă fericirea lui. Tu, de fapt, ce-ti dorești? Să trăiești viața ta sau pe a altora?
Exact! Ai pus punctul pe ”i”. Cu toate astea majoritatea se raporteza nu la nevoile lui reale ci la ce are vecinul.
Frumos articol, Claudia. Cred ca ai plecat cu o stare de bine de acolo. 🙂
Multumesc! Sa stii ca da! 🙂