Născută din fum și os – Laini Taylor (recenzie)
Pe grupurile de Facebook unde activez de obicei și care au legătură cu lectura, evident am tot auzit vorbindu-se despre cartea scrisă de Laini Taylor, Născută din fum și os, așa că, atunci când am reluat colaborarea cu librăria virtuală Libris am ales această carte pentru a o citi și a vă spune părerea mea.
Entuziasmată fiind de laudele aduse cărții m-am apucat s-o citesc cu interes. Și… am avut o mare surpriză. Am trecut de primul capitol, am trecut de al doilea și ceva nu se lega. Nu reușeam să înțeleg de ce au lăudat unii cartea.
Nu părea să fie pe gustul meu. Dar curiozitatea a învins și am continuat s-o citesc până când am ajuns să nu o mai pot lăsa din mână și să-mi doresc să citesc și volumul 2 care știu că este publicat și la noi. Sper să fie și ultimul.
Născută din fum și os este exemplul viu că felul în care poate fi percepută o carte diferă nu doar de la un cititor la altul ci și de la un moment în care o carte este citită la altul sau de la o scena la alta, de la felul în care e concepută cartea. Poate sună ciudat ce spun.
Ce aș vrea eu să înțelegeți este că, atunci când o carte pare că nu e pe placul vostru e mai bine, fie să faceți o pauză de lectură și să reveniți la ea în altă perioadă, fie să continuați s-o citiți căutând motivația necesară pentru a continua lectura.
În felul acesta aveți șansă să descoperiți cu uimire că era cât pe ce să renunțat la o carte bună prea devreme sau din niște motive subiective, gen o pasă proastă de moment care vă face să nu înțelegeți ce vrea autorul să zică în cartea aia.
Pentru mine, motivația de a continua să citesc Născută din fum și os a fost curiozitatea. Ajunsesem în punctul în care enigma identității personajului principal feminin era să fie dezlegată așa că am mers mai departe și nu am regretat.
A, și să nu uit să vă spun că nu e prima oară când pățesc așa, adică când mi se întâmplă să ajung la jumătatea cărții și să fiu tentată să renunț pentru că aparent nu rezonez cu ea ca după aceea să continui și în final să afirm că mi-a plăcut. Am fost în situația asta, de exemplu, când am citit ”Fata de la nord de ziua” de Alexandru Voicescu – vezi aici recenzia.
Dar, să revin la subiectul de astăzi și să aflăm împreună despre ce e vorba în cartea scrisă de Laini Taylor, Născută din fum și os precum și părerea mea despre ea.
Despre ce este vorba în Născută din fum și os
Născută din fum și os este un roman Young Adult din categoria fantasy. Se adresează deci celor tineri și chiar foarte tineri pentru că este practic ca un basm. Nu are scene explicite de sex, deci vârsta celor ce o pot citi poate ajunge și la preadolescență zic eu.
Eroina principală a cărții este Karou, o adolescentă care învață la un liceu din Praga. Doar că nu este o elevă obișnuită. Are părul de culoare albastru aprins și culmea e că așa crește el (nu îl vopsește), desenează deseori portrete de monștri, obișnuiește să dispară deseori pentru a îndeplini unele comisioane și nimeni nu știe unde, vorbește bine multe limbi străine, unele chiar neomenești.
Karou este un mister pentru cei din jur dar și pentru ea însăși pentru că nu își cunoaște originile. Nu știe cine îi sunt părinții și de multe ori are sentimentul că ceva ”îi scapă printre degete” în ce privește propria persoană ca și cum ceva ar lipsi sau ceva nu reușește să-și aducă aminte despre ea însăși.
Cumva este îndreptățită să trăiască sentimentele acestea pentru că a fost crescută de mică de Brimstone, negustorul de dorințe cu chip de monstru. Acesta trăiește într-o dugheană întunecată unde o cheamă deseori pe Karou ca să îi dea diferite misiuni. Comisioanele pe care le face Karou pentru Brimstone sunt destul de ciudățele: trebuie să îi aducă… dinți.
Ea intră în lumea lui Brimstone, află unde trebuie să ajungă, în ce parte a lumii și ce trebuie mai exact să-i aducă lui Brimstone și apoi iese printr-un portal exact unde trebuie să-și îndeplinească misiunea. Face ce are de făcut, revine la Brimstone și apoi se întoarce la viața ei obișnuită ieșind prin același loc prin care a venit în dugheana lui Brimstone.
Toate bune și frumoase până într-o zi când urme negre de mâini imprimate cu foc apar pe ușile din toată lumea care duc la aceste portaluri și creaturi înaripate, cu chip de înger apar pe Pământ printr-o despicătură din cer.
În una dintre misiunile ei, Karou întâlnește față în față una dintre aceste creaturi, un frumos înger pe nume Akiva. Acesta este cât pe ce să o omoare dar ceva din gesturile ei îl fac să renunțe la asta în ultimul moment.
Karou scapă pe moment, dar apoi este urmărită de Akiva, care dorește să afle mai mult pentru el însuși și să afle ce l-a determinat să o cruțe.
Cam așa se desfășoară prima parte a poveștii, cea care pe mine nu m-a impresionat prea tare și care era cât pe ce să mă facă să renunț la a mai citi cartea.
Însă, după întâlnirea celor doi, mai exact după discuția avută față în față, lucrurile devin din ce în ce mai interesante. Pentru mine cel puțin. Tot specific asta pentru că, în funcție de gusturile și percepția fiecăruia, e posibil ca povestea să pară chiar de la primele pagini interesantă.
Ei bine, odată trecută cu lectura de a doua jumătate a cărți totul a devenit nu interesant ci chiar foarte interesant așa încât finalul m-a lăsat cu dorința de a citi neapărat continuarea, ”Vremuri de sânge și străluciri de stele”.
Karou află cine este, află povestea ei, care îi sunt originile, cine este de fapt Brismtone și ce a făcut acesta pentru ea dar mai ales de ce este atrasă atât de puternic de Akiva. Un adevăr care este dureros atât pentru ea cât și pentru Akiva.
De ce titlul cărții este ”Născută din fum și os”? Vor rămâne cei doi împreună până la urmă? Va reuși Karou să-l salveze pe Brimstone care fusese capturat de către dușmani? Care va fi deznodământul războului secular dintre îngeri și himere? Va reuși iubirea să învingă ura?
Evident, asta nu vei afla de la mine ci doar dacă vei citi cartea. Atât îți mai pot spune că partea a doua a cărții este de o frumusețe care justifică părerile bune despre acest fantasy cu adevărat deosebit.
Părerea mea despre Născută din fum și os
Povestea dintre Karou și Akiva sau mai bine spus dintre Madrigal și Akiva mi-a adus cumva aminte de o altă poveste de dragoste, la fel de plină de suferință dar și de poezie, cea dintre Kestrel și Arin, cele două personaje principale ale seriei ”Blestemul câștigătorului” – vezi aici recenzia dar și de Magonia (vezi aici recenzia) prin multitudinea de elemente fantastice din carte.
Ar trebui să intru în prea multe amănunte ca să îți explic pe larg de ce mi-a plăcut Născută din fum și os și dacă aș face-o aș dezvălui prea multe despre intrigă. Și știi deja că nu obișnuiesc să fac asta, să dau detalii prea multe despre o carte.
Privit acum, după ce am reușit să ajung la final, pot spune că romanul este scris într-un stil aparte. Avem de-a face cu un prezent pământean, ca să zic așa, în care ni se spune povestea lui Karou, după care ne întoarcem într-un trecut al unei lumi fantastice fie prin povestea lui Akiva, fie a lui Madrigal.
Descoperim în felul acesta o lume fantastică construită de autoare cu multă măiestrie și imaginație. Aș mai adăuga și multă sensibilitate pentru că partea a doua mi s-a părut mai poetică, mai fermecătoare decât prima care pune accent mai mult pe acțiune.
””[…] Speranța poate fi o forță puternică. Poate că nu e magie autentică în ea, dar când știi care e cea mai arzătoare speranță și o păstrezi ca pe o lumină în tine. Poți face lucrurile să se întâmple. E aproape ca o magie.”
Nota pe care am dat-o cărții pe Goodreads este 4 din 5 doar pentru că a mers greu lectura în prima parte dar intuiția îmi spune că o să fiu fascinată de volumul 2 și îi voi da 5 din 5 stele. Sper să nu ma înșel. Poate acum, primului volum îi fac o nedreptate dar așa am simțit. Cu toate astea o recomand mai ales celor care iubesc genul fantasy dar și tinerilor adolescenți pentru că au ce învăța din ea.
Tu ai citit Născută din fum și os? Cum ți s-a părut? Mi-ar face plăcere să îți știu părerea.
Mulțumesc librăriei virtuale Libris pentru exemplarul oferit pentru recenzie!
Am un teanc de carti pe birou, ma tot gandeam ca vremea rece o sa lase loc de leneveala in fotoliu in companiaunui volum bun si a unui ceai de ghimbir. Acum voi adauga si cartea ta peste, mi se pare interesanta. Tot zic ca nu intru sa va mai citesc ca imi faceti pofta…
Lasa ca si pofta e buna :))) Si iarna lunga 😉
Multumim pentru prezentare si recenzie 🙂
Cu placere!
Cam asa am patit eu cu “Cartea pierduta a vrajitoarelor”, primele pagini , informatii greoaie pentru cultura mea care lasa de dorit. Nu sunt obisnuita cu genul, imi era greu sa accept ca e fictiune, voiam ceva real. Acum, am m-a prins atat de tare, incat seara evit sa citesc. Sper sa o termin zilele astea. Ma inspir din recomandarile tale uneori.
Multumesc.
Interesant titlu. Recunosc, daca o carte nu imi place o las deoparte si nu mai revin la ea.
Uneori e bine sa te intorci 😉
Nu am citit, dar m-ai facut curioasa. Cu toate ca titlul, recunosc, nu m-ar atrage daca as vedea cartea intr-o librarie, sa spunem…
Da, titlul e cam ciudatel dar cred ca tocmai titlul m-a facut pe mine curioasa sa merg mai departe cand eram in impas 🙂
Multumim pentru recenzie si recomandare, pare o carte interesanta!
Da, chiar este! 🙂 Si m-a determinat sa imi comand si continuarea. Asta dupa ce ca la inceput nu mi-a placut :))
Nu am auzit de carte pana acum, insa pare interesanta!
Daca o citesti mi-ar placea sa iti aflu parerea despre ea 🙂
destul de ciudatica, intr-adevar si prin ciudateniile astea chiar seamana cumva cu Fata de la Nord de Ziua. In rest, nu pare deloc plictisitoare povestea si, chiar daca e greu de urmarit initial, eu zic ca merita.
Da, e destul de …altfel 🙂 Pentru amatorii genului e chiar o lectura deosebita 🙂
Am patit si eu la fel…inceputul unor carti nu mi se parea deloc interesant, ba chiar greoi…insa continuarea s-a dovedit foarte faina. Mi se pare o lectura tare interesanta, o adaug si eu pe lista…
Ah, bine ca nu sunt singura care pateste asa 🙂
Nu am citit-o inca si chiar daca nu pare genul de carte pe care o citesc de obicei si nici nu mai sunt asa de tanara, o sa-i dau o sansa.
Sa stii ca nici eu nu sunt chiar asa de tanara :p
Foarte frumoasa aceasta recenzie si amanuntita. Mai facut foarte curioasa de am sa o cumpar acum.
Astept impresii dupa ce o citesti 🙂
Sa stii ca pe mine m ai facut curioasa, la inceput cand am vazut coperta ma gandeam la totul si cu totul altceva, ai avut dreptate, n ar trebui sa mai judecam asa repede, chiar si o carte.
Da! Copertile sunt inselatoare, ca si descrierile cartilor 🙂
Nu am citit cartea, dar ai facut o recenzie foarte frumoasa , asa ca acum am pus-o pe lista.
Ma bucur ca ti-a placut recenzia. Poate reusesti sa citesti cartea si sa imi spui cum ti s-a parut 🙂
Exact așa am pățit si eu cu cartea asta. Coperta superba recenzii favorabile, am crezut ca e ceva in neregula cu mine pt ca nu puteam trece de primele pagini. Am continuațio si mi-a plăcut pana la urma, dar nici eu nu i-as mai mult de 4 stele. Am continuarea si o sa o si citesc in viitor. Sunt curioasa asta trebuie sa o recunosc.
Aha! Deci nu sunt singura care am patit asa la cartea asta. Bun, m-am linistit :))
N-am citit cartea, dar pare foarte buna pentru o lectura buna in serile lungi de iarna.
Multumesc pentru sugestie!
O carte interesanta, cam lunga postarea insa mai facut curioasa , si parca mi-as cumpara-o si eu
Eu cand ma apuc de povestit despre o carte uit sa ma opresc :))
Stiu seria de ceva vreme, dar nu pot spune ca ma atrage cu toate ca am citit multe articole pe blogurile de carte in care se recomanda orice e scris de aceasta autoare.
Ma bucur ca ti-a placut. Uneori trebuie sa reusim sa depasim primele pagini ca sa descoperim comoara lecturii.
De ce se numește cartea „Născută din fum și os” chiar m-am întrebat încă de când am văzut titlul articolului? Speram să găsesc răspunsul în recenzie, dar cumva m-ai făcut să vreau să citesc cartea. Mulțumesc pentru recomandare și spor la citit în continuare!
Cu placere! Chiar nu puteam spune de ce se cheama asa pentru ca as fi dezvaluit prea mult despre subiect. Trebuie citita 😉
Pe mine nu m-a atras, dar acum mă faci curioasă tare.
Ha ha 🙂 Daca iti placa cartile cu subiect fantasy neaparat s-o citesti ca o sa iti placa.
Coperta cartii mi se pare minunata. Am citit multe review-uri despre carte si chiar o am pe wishlist.
Da, coperta mi se pare si mie foarte atractiva 🙂 Sper sa iti placa cartea.
Pot sa zic ca nu pare genul de carte pe care as vrea sa o citesc curând, dar știi cum e, pofta vine mancand-in cazul nostru, citind 😁
Da, nu poti sti dinainte daca o carte iti va placea sau nu 🙂
Eu mereu sunt atrasa de titlurile cartilor, iar aceasta pare interesanta. E genul de lectura pe care as citi-o pentru relaxare. Multumim pentru recenzie 🙂
Cu placere! 🙂
am mai dat s eu de carti de genul, pe care sa nu le sifar in primele pagini… dar daca vrei, zic eu ca e bine sa insisti. nu am citit cartea asta, dar sunt oarecum plina de literatura young adult pe anul asta, asa ca ma reorientez
Eu inca nu m-am saturat de genul asta literar 🙂
Sa stii ca au fost cazuri in care nu am putut sa trec peste plictiseala unei carti care parea ca nu ma duce in nici o directie. Am avut carti abandonate si acum regret. Cred ca abia acum le-as gasi potrivite. Din recenzia ta, pare o carte ok si personajul principal usor ciudatel te face sa continui sa citesti ca sa vezi identitatea acesteia
Da, tipa e tare ciudatica dar stai sa vezi cine e cu adevarat :)) O sa ti se pare si mai ciudat totul. La urma urmei e un fantasy 😉
In stilul recomandat de tine am citit si eu Apocalipsa de Stephen King. Mi-a luat doua luni si tot nu mi-a placut :))
:))) Mai, nu cred ca m–as apuca de Apocalipsa si mai ales de ceva scris de Stephen King :p
Sunt 3 volume în serie în total, la noi au fost traduse doar două momentan, dar al doilea e cel puțin la fel de fain, așa că ți-l recomand, cred că o să-ți placă ambele lui jumătăți 😉
Aoleu…. mai bine nu imi ziceai :)) Imi faceam iluzii ca sunt doar 2 si termin seria de citit. Cine stie cand vor traduce volumul 3 🙁
In ce priveste al doilea volum, da sunt sigura ca o sa imi placa cap-coada :))
Interesanta carte! E pe to read list!