2 situații în care trebuie să mergi la veterinar cu animalul tău de companie
Foarte mulți oameni au acasă animale de companie, iar cum Softblog se vrea o revistă online pentru întreaga familie, m-am gândit să scriu și abordez li subiecte de acest gen. Iar cum cei mai mulți dintre deținătorii de animăluțe preferă câinii și pisicile, în articolul de azi nu voi vorbi despre pești sau broscuțe țestoase, ci despre câini și pisici.
Așadar, să vedem câteva situații pe care nu trebuie să le tratați cu superficialitate, ci să vă deplasați de urgență la medicul veterinar, bineînțeles cu animăluțul preferat, pentru ca acesta să poată fi tratat mai ușor, înainte să apară alte complicații.
În cazul câinilor și pisicilor, diareea este o afecțiune destul de neplăcută pentru stăpân și pentru animal. Este chiar destul de neplăcut să și vorbești sau să scrii despre așa ceva, dar asta-i viața. Și bolile animalului fac parte din ea, iar cine are un animal de companie nu o dată s-a confruntat cu probleme.
2 situații în care trebuie să mergi la veterinar cu animalul tău de companie
- Câinele tău are diaree
Proprietarii de câini se confruntă din păcate cu această problemă destul de frecventă, deoarece diareea la câine este destul de comună.
Care ar putea fi cauzele diareei? Acestea sunt multiple, uneori pur conjuncturale, dar alteori mai serioase, care reclamă imediat vizita la medicul veterinar.
- Schimbarea dietei poate produce și la câini, la fel ca în cazul oamenilor, o diaree care poate trece de la sine, fără complicații. Se recomandă ca această schimbare să se facă mai lent, în etapa de tranziție reducând treptat vechea mâncare și înlocuind-o tot treptat cu cea nouă.
- Alergiile la anumite substanțe sunt o altă cauză. În timp stăpânul câinelui poate să constate singur care sunt alimentele care fac rău animalului, ca să le evite apoi.
- Paraziții intestinali există și la câini, nu numai la oameni. Tratamentul lor va fi prescris numai de medicul veterinar, după analizele de rigoare.
- Substanțe sau plante toxice. Ca orice copil neastâmpărat și un câine mai jucăuș poate avea obiceiul, mânat de curiozitate, să încerce să ia în gură tot ce vede, ajungând la un moment dat să „guste” și din unele substanțe periculoase, sau din plante care sunt toxice pentru el.
- Infecțiile sunt o cauză deloc de neglijat. Parvoviroza, jigodia canină și coronaviroza sunt boli virale care provoacă diaree.
Nu neglija diareea câinelui tău și mergi la medicul veterinar. Costul consultației este oricum mult mai mic decât costul tratamentului complicațiilor care pot să apară.
- Pisica ta are următoarele simptome:
- se scarpină excesiv la urechi;
- își scutură capul mereu;
- îi cade părul în jurul urechii;
- are miros neplăcut în jurul urechii;
- are cruste și răni la urechi.
Aceste simptome sugerează raia auriculara la pisici, o boală destul de frecventă. În jur de 50% dintre pisici o fac la un moment dat în viață. Este și o boală foarte neplăcută și deranjantă pentru animăluțul tău. Este provocată de un foarte mic parazit, la fel ca și râia la oameni, doar că oamenii sunt imuni la el.
Medicul veterinar va pune diagnosticul corect, așa că vizitează-l fără rezerve. Tratamentul medicamentos urmărește să distrugă parazitul și de aceea constă în picături și unguente cu care se dau urechile pisicii.
Dacă există răni sau supurații, urechile vor fi spălate, apoi tratate. Pisica se va simți mai bine imediat după începerea tratamentului, care trebuie continuat toată perioada indicată, pentru distrugerea completă a parazitului.
La final, sfatul meu este să nu ezitați a vizita veterinarul!
Dragomir Cristina says
O singura data a avut si cainele meu probleme cu scaunul, adica diaree. Am vazut ca nu ii trecuse dupa 24 de ore desi ii schimbasem alimentatia cum stiam eu, si am fugit cu el la medic. I-a facut o injectie, ne-a dat pastile pentru 3 zile si ne-am revenit complet. E periculos sa ne lasam animalutele sa sufere asa pentru ca apare deshidratarea si vor ajunge sa zaca.
MAB says
Imi duc pisicuta destul de des la veterinar. E un membru al familiei si cum noi mergem la medici cand nu ne simtim bine, si ele trebuie sa mearga
Claudia says
Da! Asa e, trebuie sa avem grija de ele ca de un copil neajutorat.