Declarația 600 din 2018. Cine o depune și cum se calculează contribuțiile
Cred că deja toată lumea știe că de anul acesta au fost făcute schimbări majore în legislația fiscală. Codul fiscal, ”legea supremă” în ce privește taxele și contribuțiile pe care trebuie să le plătim la stat a fost modificat anul trecut. Nu intru în amănunte gen… numărul legii, data, ordonanța nu știu care pentru că, bănuiesc că aceste date sunt prea tehnice pentru voi.
Chiar și pe mine, care sunt economist de profesie dar fără drag de a practica această meserie, aceste amănunte mă „amețesc” și încerc să rețin din ce citesc ceea ce este esențial pentru mine ca să înțeleg, ca și plătitor de taxe care îmi sunt obligațiile.
Cam asta fac eu de câțiva ani încoace în luna ianuarie: citesc legislația fiscală care mă privește pentru a fi la curent cu modificările și pentru a depune declarațiile la timp.
Cum Codul Fiscal, ca orice lege, este greoi de lecturat și înțeles, caut să citesc din diferite surse credibile și dacă informațiile pe care le obțin din aceste surse spun același lucru înseamnă că sunt corecte.
Așa gândesc eu și așa procedez, cum spuneam, la fiecare început de an. Evident că aceste surse trebuie să conțină și trimiteri la codul fiscal, la acele articole din lege pe care le interpretează.
Articolul de astăzi m-am gândit să îl scriu atât pentru mine, ca să îmi sintetizez informațiile aflate până acum cât și pentru voi, în cazul în care aveți nevoie. Și îl voi scrie într-un limbaj cât mai simplu și cu gândul în mod special la cei care obțin venituri din blog.
Codul fiscal, dacă dorești să îl citești îl găsești AICI.
Ce s-a modificat în 2018 referitor la declarația 600
1. Dacă până acum, adică anul trecut – 2017 – , această declarație 600 era depusă DOAR de către cei care aveau o formă de organizare juridică gen PFA, II, IF, profesii liberale etc., începând de anul acesta declarația 600 se depune de către persoanele fizice.
2. Dacă până anul trecut (2017) declarația 600 era doar pentru contribuția la pensii (CAS) începând de anul acesta pe această declarație se va trece și contribuția la asigurările de sănătate (CASS). Deci sunt 2 contribuții care trebuiesc declarate/înregistrate.
3. S-au modificat și procentele/cotele de impozitare atât pentru CAS cât și pentru CASS. Acum avem 10% pentru CASS si 25% pentru CAS. Nu mai există cote defalcate ca până acum.
Cine depune declarația 600 în 2018?
Cum spuneam mai sus, declarația 600 în 2018 se depune de către cei care au obținut în anul 2017 venituri din activități independente cum ar fi: venituri din contracte de drepturi de autor (DDA), dintr-o formă de organizare juridică gen PFA, II etc., (definirea veniturilor din activități independente o găsești în codul fiscal la art. 67) venituri din chirii, venituri din arendă, venituri din dividende, etc.
Declarația 600 se depune în 2018 de către fiecare persoană FIZICĂ care obține aceste venituri, pe CNP-ul fiecăruia.
Obligativitatea depunerii ei NU cade în sarcina celui cu care ai lucrat ci a ta. Tu singurel o completezi după ce ai adunat frumușel TOATE veniturile obținute din alte surse decât salariile și o depui la ANAF.
De reținut!
NU se depune de către firma cu care ai lucrat și care te-a plătit.
Atenție, deci, salariul este plata pentru o muncă dependentă și nu face obiectul discuției noastre, veniturile obținute în acest fel NU se iau în calcul pentru completarea declarației.
Pentru a putea face calculul o să ai nevoie de toate datele/cifrele așa că te sfătuiesc să iei legătura cu cei cu care ai lucrat anul trecut și să le ceri o situație privind sumele brute plătite de ei, ce au virat la stat și sumele plătite ție.
Mergem mai departe… Am stabilit că începând din 2018 declarația 600 o depunem noi, persoanele fizice care am realizat niște venituri din alte activități decât salariul.
Dar mai este o condiție: declarația 600 se depune OBLIGATORIU, conform legii de către acele persoane care au obținut veniturile de mai sus peste un anumit plafon, o anumită sumă.
Și acum să trecem la calcule și cifre…
Cum faci calculele pentru declarația 600 în 2018?
Reguli generale
Această sumă, acest plafon în care trebuie să te încadrezi este de 1900 lei pe lună ceea ce reprezintă salariul minim brut stabilit a fi în vigoare în 2018 sau luat per total 22800 lei pe an.
Dacă, după ce aduni TOATE veniturile obținute, din TOATE sursele, altele decât salariul și ajungi la o sumă totală mai mare de 22800 pe an, atunci mergi frumușel la ANAF cu declarația completată.
NU ești obligat să depui această declarație dacă totalul este SUB această sumă!
Ai obținut mai puțin de 22800 lei pe an, stai liniștit și îți vezi de treburile tale în continuare.
Calculele însă se fac diferit pe cele două tipuri de taxe, adică într-un fel la CAS și în alt fel la CASS.
Cum calculez suma pentru CAS (pensii)
Procentul de contribuție la fondul de pensii (CAS) este de 25%. Suma colectată asigură stagiul complet de cotizare (nu mai există opțiunea din 2017 de a alege între 10,5% și 26,3%)
Ca și bază de calcul există mai multe situații dar eu nu o să le abordez aici pe toate ci doar pe cele mai întâlnite și care vizează pe cei ce obțin venituri ca și bloggeri.
Ne vom raporta la:
a) venitul net realizat în anul 2017, FĂRĂ cheltuielile reprezentând CAS.
Venitul net în 2017 se stabilește conform prevederilor Codului Fiscal 2017, ca diferență între venitul încasat în cursul anului minus cheltuielile deductibile, exclusiv plățile anticipate de contribuții sociale. Pentru II, PFA.
b) venitul net lunar realizat în 2017, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile care sunt 40% din venitul brut, pentru cei care au avut venituri din drepturi de proprietate intelectuală
Procentul de impunere este de 25% din baza de calcul.
Vorbim deci de 1900 x 25% = 475 lei/lună
Dacă veniturile tale depășesc 1900 lei/lună adică 22800 lei/an ai opțiunea de a te asigura la valoarea minimă, adică la acel prag minim de 475 de lei. Un lucru bun pentru cei ce obțin venituri mari. Dragilor, cu alte cuvinte guvernul ne stimulează să obținem mai multe venituri. Nu?
Cum calculez suma pentru CASS (sănătate)
În cazul contribuției la sănătate nu mai discutăm de o raportare la venitul net ci la venitul brut! Adică, de data aceasta nu mai scădem nimic ca să stabilim baza de calcul.
Procentul de impozitare este de 10% aplicat la baza de calcul pe care o stabilim adunând veniturile obținute și raportându-ne la cei 1900 lei/lună (minimul brut în 2018) .
Adică: 1900 x 10% = 190 de lei/lună
Ce se întâmplă dacă NU am obligativitatea să depun declarația 600 din 2018
Este foarte simplu și avem 2 situații:
1. ești salariat și deci ai deja un venit brut din care se virează la stat contribuția pentru CAS si CASS caz în care ești asigurat. Poți să stai liniștit, AI dreptul la servicii medicale gratuite și la pensie.
2. NU ești salariat… ei, aici lucrurile se complică… adică, dacă vrei să beneficiez de pensie la bătrânețe și de asigurări de sănătate va trebui SĂ depui declarația 600.
Sumele pentru care te vei asigura vor fi cele minime conform legii raportate la acel plafon de 1900 pe lună/22800 pe an.
În cifre exacte asta însemnând: 1900 x 10% = 190 lei/lună și 1900 x 25%= 475 lei pe lună cum am explicat mai sus.
La pensie, ca la pensie că poate mulți dintre noi nu ne gândim că vom trăi atât cât să o apucăm dar în ce privește asigurarea de sănătate… ei bine… dacă NU depui această declarație și NU plătești 190 de lei pe lună… NU vei mai avea dreptul la serviciile medicale gratuite din sistemul public de sănătate. Trist… dar adevărat….
Ei, și acum e momentul să te gândești că ai găsit soluția: te vei asigura prin alt membru al familiei, adică să devii coasigurat…
Ei bine… NU prea poți să faci asta atât timp cât tu ai niște venituri impozabile chiar dacă sunt sub acel plafon de 22800. Există? Sunt impozabile? NU poți obține calitatea de coasigurat așa că singura soluție rămasă este să depui declarația 600, să plătești lunar 190 de ron și să te asiguri singurel.
UPDATE! Am cercetat în continuare în Codul Fiscal și la articolul 77 aliniatul 3 este prevăzut un anumit plafon de venituri pentru a deveni coasigurat cu condiția să nu deții terenuri agricole și silvice peste o anumită suprafață – vezi mai jos articolul de lege.
Deci există și niște excepții de care te poți folosi pentru a fi asigurat fără a depune declarația 600 și a plăti 190 lei pe lună.
Astfel, un salariat poate avea în întreținere una sau mai multe persoane în funcție de gradul de rudenie cu condiția ca aceste persoane să NU aibă venituri impozabile și neimpozabile peste 510 lei lunar.
Cu alte cuvinte, fă-ți bine calculele veniturilor pe care le obții și dacă te încadrezi SUB acel plafon de 510 lei începe formalitățile pentru obținerea calității de coasigurat ca să NU mai depui declarația 600 și să NU mai plătești acei 190 lei lunar pentru a te asigura pentru sănătate.
Iată mai jos articolele de lege referitoare la coasigurați, pe care le-am găsit în codul fiscal:
(3) Persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc 510 lei lunar, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) și x) și/sau a pensiilor de urmaș cuvenite conform legii, precum și a prestațiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreținere persoanele fizice care dețin terenuri agricole și silvice în suprafață de peste 10.000 m2 în zonele colinare și de șes și de peste 20.000 m2 în zonele montane.
Până când se depune declarația 600
Declarația 600 pe 2018 se depune până la 31 ianuarie 2018.
*** În cazul celor care încep o activitate în cursul anului, declarația se depune în termen
de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Cum și unde se depune declarația 600
Aceasta se semnează de către contribuabil sau de către împuternicit și se completează în două
exemplare.
Originalul se depune la organul fiscal central competent, iar copia se păstrează de către
contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.
Declarația se depune pe suport hârtie:
- direct la registratura organului fiscal sau
- prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire pusă la oficiul poștal
- o poți depune și trimițând-o electronic prin portalul e-guvernare.ro dacă ai drept de semnătură electronică (certificat digital calificat care costă 250 de lei).
Notă! Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.
Când se face plata acestor contribuții?
Plata contribuțiilor la CAS și CASS, stabilite prin declarația 600 din 2018 se face trimestrial până pe 25 ale lunii.
Unde găsesc declarația 600?
Declarația 600 o poți vedea/descărca de AICI unde mai găsești și alte detalii privind completarea ei.
Ce se întâmplă dacă nu depui declarația 600?
Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a formularului corespunzător contravenţie (potrivit art. 336 din Codul de procedură fiscală) şi se sancţionează cu amendă.
Tot conform Codului de procedura fiscală, în cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei – art.336 (3).
Alta precizare referitoare la cuantumul amendei încă nu am găsit așa că dacă știți voi, vă rog sa îmi spuneți într-un comentariu.
Recapitulare
Concluzia adică ce trebuie să faci tu:
- adună toate datele, de la toți cei cu care ai lucrat în 2017, referitoare la veniturile obținute anul trecut, altele decât salariile;
- calculează/stabilește venitul net pentru baza de impozitare a CAS și brut pentru CASS;
- completează și depune declarația 600 dacă, adunând sumele corespunzătoare bazei de calcul a CAS și CASS ai depășit plafonul de 22800 lei pe an. Poți completa și depune declarația și dacă ești sub plafon cu mențiunea că baza de impozitare este acel venit minim de 1900 lei/lună sau 22800 lei pe an. În acest caz te poți asigura diferențiat, doar pentru una dintre cele două, pensii sau sănătate;
- depune declarația până pe 31 ianuarie 2018;
- plătește contribuțiile la timp, trimestrial, până pe 25 ale lunii.
Reține:
- procentele de impunere sunt: 25% pentru CAS și 10% pentru CASS
- sumele minime obligatorii sunt 190 lei/lună pentru sănătate și 475 lei/lună pentru pensii
- baza de calcul este salariul minim brut valabil în 2018 adică 1900 lei/lună sau 22800 lei/an
- CAS se calculează având la bază veniturile din activități independente (art.148 din codul fiscal) dar la CASS se mai adaugă și alte tipuri de venituri (vezi articolul 170 din codul fiscal). Deci sunt baze diferite de calcul.
Cam asta e ceea ce am înteles eu despre acest subiect arzător, declarația 600 din 2018. Tu ce știi despre asta? Ți-ai completat declarația?
UPDATE!
Am gasit astazi pe canalul de Youtub al Luizei Danieluc acest video care explica foarte bine cum se completează această declarație 600. Vi-l las mai jos ca să îl urmăriți
DE ULTIMA ORA!
Într-un articol recent publicat în ziarul ”Adevărul” – vezi aici – se speculează ideea conform căreia declarația 600 ar putea fi MODIFICATA, termenul prelungindu-se pana la 31 martie și se crede că se va ridica și suma plafonului minim.
Concluzia: mai așteptați câteva zile și apoi mergeți s-o depuneți. Eu asta am de gând să fac.
Excelent articol, Claudia draga, bine structurat si foarte bine informat. Mie mi-au trebuit 3 zile de lectura si discutii ca sa ajung sa pricep treburile astea, iar cand am facut-o, am simtit ca mi se ia o piatra de pe inima. Cred ca articolul asta ar trebui sa fie citit de cat mai multa lume, pentru ca aduce putina lumina intr-un subiect extrem de incalcit. Si mai cred ca toti cei care obtin castiguri suplimentare ar trebui sa citeasca modificarile codului fiscal, pentru a vedea ce/daca au de platit ceva, ca sa fie in regula. Sa te bazezi ca obtii informatii corecte privind taxele de la colaboratorii care te platesc poate fi riscant, pentru ca acestia vor incerca sa iti prezinte situatia ca fiind mai simpla decat este de fapt, iar demersurile le vor face in asa fel incat sa aiba ei mai putina bataie de cap, nu tu.
Citisem ieri, pe pagina de Facebook a Anafului, unde a fost o discutie despre declaratia 600 , discutie cu sute de comentarii, caamenda pentru nedepunerea formularului ar fi 25 de lei, dar nu mai tin minte daca Anaful a precizat asta, adica oficial, sau a spus-o un participant la discutie.
Multumesc pentru aprecieri, Dana si ma bucur ca ti-a placut articolul. Mie mi-a luat 2 saptamani sa ma documentez ca sa il scriu. Nu e usor sa pricepi toate chestiile astea si te ia cu dureri de cap uneori dar… nu avem incotro… legea e lege si trebuie s-o cunoastem si s-o respectam ca si cetateni. Ca ne place sau nu…
foarte bine ddocumentatt articolul si mai ales foarte bine scris, pe intelesul tuturor.
eu nu am rabdare sa citesc nu stiu cate legi si reglementari asa ca pe mine m a facut sa intelegg exact ce e de facut si cum stau lucrurile.
Ma bucur ca s-a inteles cum am scris. Asta era si dorinta mea pentru ca stiu cat de greu e sa intelegem lucrurile astea.
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire.Daca esti pensionar si obtii venituri din chirii cum calculezi venitul obtinut :pensie +chirie sau numai chirie?!
Multumesc
Contribuitia la CAS (pensie) NU este obligatorie pentru cei care sunt inscris in sistemul de pensii, adica pentru pensionari. Ar fi si absurd sa mai plateasca pentru o pensie pe care o au deja. Deci NU depun declaratia pentru aceasta contributie.
In ceea ce priveste CASS-ul adica contributia pentru sanatate…. nu am vazut sa existe exceptii. Insa daca se situeaza sub acel plafon nu se va depune. Daca este peste plafon se calculeaza la nivelul chiriilor. Pensia este un venit la fel ca si salariul din cate stiu eu. Deci o scoateti din calculul pe care il faceti.
Pentru mai multa siguranta intrebati si inspectorii de la ANAF. Va pot infirma sau confirma aceasta informatie 🙂
Pentru veniturile din drepturi de autor care vor fi incasate in 2018 declaratia trebuie depusa tot pana in 31 ianuarie 2018?
Legea e putin, sa ii zicem ciudatica. Adica tu acum depui declaratia pentru ce vei face anul asta dar raportat la ce venituri ai facut anul trecut. In cazul celor care au avut activitate anul trecut.
Insa, daca anul trecut nu ai avut venituri din alte surse si incepi sa le faci anul acesta, legea spune cam asa:
– in cazul contribuabililor care incep sa desfasoare activitate in cursul anului fiscal si care estimeaza ca veniturile obtinute din una sau mai multe surse din cele mentionate la categoria venituri din activitati independente si care vor depasi acel plafon, vor depune declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Vezi art 148 (4)
Sincer…chiar crezi ca vor fi bani ca sa ne dea noua pensii cand vom ajunge la varsta respectiva?
Referitor la serviciile medicale gratuite…nu prea am curaj sa apelez nici la cele cu plata, darmite la cele gratuite!
Dincolo de “gandurile” mele, pot spune ca articolul tau este clar si concis, bine documentat, ca de obicei. Realmente util pentru cei care au nevoie de lamuriri!
Multumesc!
Nu, nu cred ca vom avea parte de cine stie ce la pensie si am si scris asta. Dar sanatatea…. ce facem cu ea? Sub plafon fiind ar tb sa o platim ca sa fim asigurati…..
Buna ziua. Lucrez si am lucrat in 2017 pe drepturi de autor, insa doar din a 2-a jumatate a anului si nu am atins acel plafon, iar angajatorul a promis sa imi plateasca atat impozitul la stat cat si CASS-ul. Mentionez ca nu am facut nicio vizita catre ANAF. Ar trebui sa completez declaratia 600 sau sa trec din orice alt motiv pe la ANAF. Contributiile acelea trimestriale sunt reprezentate din ce trebuie sa-mi plateasca angajatorul(acel impozit si CASS)? Cum pot face sa aflu ca mi le-a platit? Felicitari pentru articol.
Multumesc, Marian!
In primul rand, da, trebuie sa soliciti un document de la angajatorul respectiv si el este obligat sa ti-l dea cu toate sumele, brute plus impozite, plus suma neta. Pe luni si pe total an. Eu am solicitat si mi s-a dat.
Daca acel total depaseste palfonul de 22800, asa cum am spus si in articol, da, trebuie sa depui declaratia pana pe 31 ianuarie 2018.
Nu conteaza ca el a platit anul trecut pentru tine (sa speram ca a facut-o).
Anul acesta tu platesti (stiu, suna aiurea) acel procent raportat la veniturile realizate anul trecut DAR, atentie, banii pe care ii dai sunt pentru anul acesta!
Daca tu mai faci sau nu acele venituri… asta nu prea ii intereseaza. Cel putin eu nu am vazut in codul fiscal o reglementare pentru aceasta situatie. Mai cercetez si eu despre situatia asta. Eu nu mi-a pus problema pentru ca voi avea si in 2018.
E posibil insa ca cei de la ANAF sa aiba si niste norme interne pentru ca asa se procedeaza. Asa ca, daca esti in situatia in care ai depasit acel plafon si trebuie sa depui declaratia dar anul acesta nu mai ai aceste venituri.. mergi si intreaba la ei ce sa faci.
Si inca ceva, sa fii atent sa nu ai si venituri din alte surse (nu salariile) pentru ca si acelea se aduna si se considera baza de impozitare.
Atentie si la faptul ca CAS-ul se calculeaza la net si CASS-ul la brut!
De la care angajator? Dacă aveți angajator, nu trebuie să faceți nimica pentru că angajatorul plătește pentru dumneavoastră.
Angajatoru, adica cel cu care a semnat contractul de DDA. Si nu, acela NU mai plateste nimic, tu platesti! Este obligatia persoanei fizice acum. NU mai cade in sarcina ”angajatorului”.
Buna Claudia! Multumesc pentru acest articol. Foarte detaliat si usor de urmarit!
Eu sunt salariat si pe langa salar am mai obtinut in 2017 venituri din drepturi de autor + contract de afiliere (si aceste venituri intra in calcul, nu-i asa? ), dar nu am depasit plafonul de 22800. Deci, in cazul acesta nu trebuie sa depun declaratia 600, corect?
Dar, daca in anul 2018 voi mai obtine venituri din drepturi de autor, ce trebuie sa fac? Contributiile CAS si CASS nu vor mai fi retinute la sursa ci va trebui sa le platesc eu in fiecare luna, sau la sfarsit de an, sau cum va fi?
Multumesc!
Buna! Multumesc! Ma bucur ca ti-a fost de ajutor cat de cat.
Pai treaba sta cam asa…. daca ai fost si esti salariat, in primul rand NU iei in calcul salariu. Il dai deoparte.
Apoi incepi sa aduni toate castigurile din venituri independente (DDA, contract de afiliere si alte contracte de acest gen, chirii,etc)
Daca suma lor totala depaseste 22800 mergi si depui declaratia si platesti banii.
Daca nu depasesc stai linistita. Nu mai ai nimic de plata sau de declarat pt ca esti oricum asigurat, fiind salariat. E simplu
In 2018 nu mai faci nimic decat sa astepti 2019 si atunci faci acelasi calcul ca cum si platesti daca e de platit.
Desi pare nedrept e cumva logic pentru ca au si ei nevoie de o baza de impozitare si o iau pe cea din anul din urma….
E clar acum?
Da, e clar. Multumesc mult de tot pentru lamuriri!!!
Cu mare placere!
Pensie nu primești dacă nu ești angajat cu contract de muncă, chiar dacă plătești contribuție pentru pensie, pentru că nu se ia la vechime. Parlamentarii de pildă și-au dat pensii speciale pentru că ei au vechime 0 pentru perioada cât sunt parlamentari pentru că nu au contract de muncă. Întrebarea este: CAS-ul, adică contribuția pentru pensie, este 25% pentru toată lumea, indiferent de tipul venitului realizat?
Pensie primesti daca ai cotizat 15 ani la fondurl de pensii ei, evident ai varsta pentru pensionare, din cate stiu eu..
Nu am inteles intreabea dumneavoastra? Stiti ca ar exista si alte cote de impozitare pentru CAS?
buna si mersi pentru articol, este foarte clar si bine explicat.
as avea si eu o intrebare, pentru cazul meu . lucrez in Franta de mult timp, unde am domiciliul fiscal si domiciliul in general (imi petrec aici ~90% din an). mi se intampla in fiecare an (f aleatoriu) sa public in Romania articole, pentru care sunt platit prin contract de drept de autor. daca pina acum declaram toate astea in Romania pentru ca mi se parea mai simplu, dupa ce citesc toata aceastea mi se pare cu mult mai simplu sa declar totul in Franta.
De fapt ma intreb de ce nu am facut-o mai devreme avand in vedere ca toata munca e facuta in Franta si domiciliul meu tot aici este.
Ati putea sa ma ajutati cu o parere sau sa imi indicati un site unde as putea gasi documentatia necesara pentru a intelege mai bine ce pot face… ?
Mersi!
Multumesc si eu pentru aprecieri si ma bucur ca a fost clar articolul si v-a lamurit cat de cat.
Da, ma intreb si eu de ce nu ati facut asta mai devreme :p
Sincera sa fiu, si e strict parerea mea, eu sa am posibilitatea ”mi-as muta” veniturile in alta tara daca acolo legislatia ajuta micii intreprinzatori.
Sfatul meu (sau mai bine spus cum as proceda eu in situatia dumneavoastra) este sa cereti mai intai părerea unui specialist de acolo ca sa va informeze referitor la taxe si impozite. Sa nu fie mai mari. Desi ma indoiesc.
Stiu ca exista conventii pe care tara noastra le are cu celelalte tari privind evitarea dublei impuneri dar nu as sti un numar de lege ca sa va zic. Cautati pe net legislatia aceasta si studiati-o. S-ar putea sa gasiti acolo raspunsul. Mai depinde si de situatia dumneavoastra adica daca sunteti stabilit acolo definitiv sau rezident sau stiu eu cum in alt mod.
Puteti cere si parerea unui specialist de aici de la noi, un contabil autorizat sau chiar direct la ANAF.
Ideea este sa incercati sa consultati mai multe surse si pana la urma va veti lamuri si veti decide cum e mai bine sa faceti, in functie de situatia pe care o aveti.
Mie mi-au trebuit vreo 2 saptamani de studiat ca sa inteleg ce se intampla cu declaratia asta si ce decizie as putea lua ca sa imi fie si mie bine. Si tot nu sunt multumita de solutia gasita :))) Nu am gasit-o inca pe cea perfecta:bani cat mai putini pe taxe.
De aia zic, e de la caz la caz. Insa clar solutii sunt doar ca trebuie gasite.
Uite, Stefan: art 136 litera b din codul fiscal, zice, referitor la cine trebuie sa se asigure in sistemul de pensii:
”cetățenii români, cetățenii altor state și apatrizii care nu au domiciliul sau reședința în România, în condițiile prevăzute de legislația europeană aplicabilă în domeniul securității sociale, precum și de acordurile privind sistemele de securitate socială la care România este parte”
Eu de aici inteleg ca trebuie sa vezi ce acorduri sunt intre cele 2 tari si cum te incadrezi tu.
Buna ziua,
Daca am un contract de inchiriere, cu suma de 2000 lei, din care am platit impozite si restul taxelor, voi lua in calcul netul aprox. 1600 si deci nu depasesc plafonul. Sun corecte calculele mele?
Multumesc
Nu stiu cum e cu deducerile pentru chirii. Ar trebui sa vedeti in codul fiscal ce e voie sa se dea jos din suma incasata! Pentru fiecare tip de venituri care fac parte din categoria venituri independente se calculeaza diferit. Eu am studiat, pentru acest articol, doar cazul celor care au o forma juridica gen II,PFA etc si cazul celor care au luccrat cu drepturi de autor. Adica exact ce m-a interesat pe mine asta am cautat in codul fiscal. Daca nu aveti timp sa cititi codul fiscal pentru parte de venituri din chirii cel mai bine este sa intrebati un inspector ANAF.
Oare cand va pune un guvern si taxa pe aerul pe care il respiram?
Cred ca nu mai dureaza mult 🙁