Ce este un credit și care sunt formele acestuia. Noțiuni generale
Cu siguranță sunt foarte multe lucruri pe care îți dorești să le faci în viața asta. Să cumperi o casă doar a ta sau o mașină, să renovezi casa în care locuiești deja sau să călătorești în țară sau peste hotare.
Și pentru toate aceste lucruri, logic, ai nevoie de bani. Pentru cele enumerate mai sus, chiar de mulți bani pe care acum poate că nu îi ai. Ce ai însă sunt două soluții: aștepți în timp ce economisești banii pentru a-ți vedea visul cu ochii sau îți spui ”vreau credit!” și îți îndeplinești acum dorința. Depinde de tine să alegi.
Despre diferite metode de economisire am mai vorbit pe blog. Am pus la cale chiar și o ingenioasă provocare pentru iubitorii de lectură care vor să pună un ban deoparte pentru ca la sfârșitul anului să își poată satisface un mic capriciu.
Clar însă, banii pe care îi poți strânge citind cărți și participând la această provocare nu sunt suficienți pentru a transforma în realitate planuri mari cum ar fi renovarea casei, de exemplu.
Așa că astăzi o să vorbesc pe scurt despre varianta cealaltă de a obține bani, adică de a face un credit pentru a finanța proiectele tale.
Consider că este bine să avem noțiuni de bază din domeniul financiar ca să putem lua cele mai bune decizii din acest punct de vedere atunci când avem nevoie. Așa că, hai să vedem împreună ce este de fapt un credit și cum se pot clasifica acestea.
Ce este un credit?
Un credit nu este nimic altceva decât o relație bănească ce se stabilește între o persoană fizică sau juridică, numită creditor și o altă persoană fizică sau juridică numită debitor. Primul, creditorul adică, oferă un împrumut în bani sau dă mărfuri/servicii pe datorie iar debitorul le primește. Acest împrumut se acordă de obicei cu titlu rambursabil (se dă înapoi) evident, cu plata în plus a unei sume de bani numită dobândă.
Tipuri de credite
Acum că am stabilit ce înseamnă un credit să vedem și ce tipuri de credite există, cum se clasifică acestea fără a da însă multe detalii. Nu este un articol de teorie bancară ci unul de popularizare a informațiilor.
Din punct de vedere al tipului instituției care îl acordă avem:
- creditul bancar, adică cel acordat de o instituție bancară înregistrată la Banca Națională a României;
- creditul nebancar este un împrumut acordat de către o instituție financiară nebancară dar autorizată și înregistrată la Banca Națională a României.
Din punct de vedere al destinației creditul poate sa fie:
- credit de nevoi personale;
- credit ipotecar, folosit pentru achiziția de imobilele sau terenuri;
- leasing-ul folosit pentru cumpărarea unui autoturism, utilaj, etc.
Din punct de vedere al tipului garantării un credit poate fi:
- garantat cu un bun sau o proprietate;
- negarantat cu un bun sau o proprietate personală.
Evident că dacă creditul este o sumă de bani care se înapoiază la o anumită dată acesta este acordat pe o perioadă de timp adică are un termen de rambursare care se numește scadență.
Privit din punct de vedere al scadenței un credit poate fi:
- pe termen scurt (până la un an);
- pe termen mediu (între 1 și 5 ani);
- pe termen lung (peste 5 ani). De exemplu creditul ipotecar.
În funcție de natura economică și participanții la relația de creditare vom avea:
- credit bancar – creditul sub forma bănească acordat de bancheri întreprinzătorilor sau persoanelor fizice;
- credit comercial – creditul pe care si-l acordă întreprinzătorii la vânzarea mărfurilor sub forma amânării plății;
- credit de consum – creditul folosit pentru vânzarea cu plata în rate a unor bunuri de consum personal de valori mari și de folosință îndelungată;
- creditul obligatar – un credit pe care îl obține o entitate juridică care dorește să realizeze finanțarea unei investiții, cumpărarea de active fixe etc. Practic, ca să înțelegi mai bine, acesta consta în vânzarea de obligațiuni către persoane fizice, alte persoane juridice, bănci sau societăți de asigurări pentru a obtine sume de bani;
- creditul ipotecar este creditul contractat pentru constituirea de proprietăți imobiliare fiind, în același timp garantat cu aceste proprietăți.
Deocamdată mă opresc aici cu aceste informații generale despre credite urmând ca în săptămânile care vin să mai scriu astfel de articole care fac parte din aceasta serie dedicată educației financiare.
[…] creditul are mai multe forme (vezi AICI ce înseamnă un credit și de câte feluri sunt acestea) articolul de astăzi îl scriu cu […]