Ce să faci ca să nu fii victima consumului pasiv de știri de pe rețelele sociale
Te-ai gândit vreodată cât de mult ne influențează Social Media viața, în bine sau în rău…? Cât de importante au devenit pentru noi conturile pe care le avem pe rețelele sociale și cum ? Evident, nu conturile în sine cât activitatea pe care o desfășurăm zilnic acolo.
Iată că, din unele studii realizate în mediul academic, dar și în centrul de cercetare al Facebook, aflăm că utilizatorii rețelelor sociale care doar asistă pasivi la „evenimentele” de acolo, pot să aibă probleme legate de autostimă și încrederea de sine.
Cu alte cuvinte, dacă citești toată ziua ce fac prietenii tăi, vezi pozele cu ei fericiți, călătorind de colo colo sau participând la diverse evenimente, fără ca să postezi și tu ce ai făcut, nu o să te simți prea bine, prea confortabil din punct de vedere psihic.
Chiar compania Facebook recunoaște acest lucru, prin concluziile articolului semnat de directorul de cercetare David Ginsberg și de Moira Burke, cercetător în cadrul aceluiași departament. Ei au prelucrat datele obținute din multe chestionare completate online de utilizatorii rețelei sociale.
Un alt studiu a fost făcut la Universitatea Michigan, unde subiecții au fost studenții, împărțiți în grupe „pasive”, care doar au citit știrile și grupe „active”, care „au creat” știri.
Concluzia a fost aceeași, că cei „pasivi” nu s-au simțit prea confortabil din punct de vedere psihic.
Psihologii arată foarte clar că în cazul celor „pasivi” intervine invidia (chiar dacă în forme ușoare, la cei mai echilibrați) și comparația socială.
Aceasta din urmă se pare că are efecte dăunătoare dintotdeauna, nu doar de acum, când comunicațiile sunt atât de rapide și putem ști aproape instantaneu tot ce se petrece pe planetă.
Toată istoria este plină de exemple de oameni invidioși pe realizările celorlalți, iar literatura abundă de asemenea în creații pe această temă.
Ce soluții ai ca să nu fii victima consumului pasiv de știri de pe rețelele sociale?
Nu este dificil de luptat cu această problemă, care nu este doar a timpurilor moderne. Iată și 3 soluții care să ne ajute s-o învingem:
1. Nu fi doar un consumator pasiv de știri.
Ori nu mai citești nimic din ceea ce fac alții, ori postezi și tu orice „fleac”, despre evenimente la care ai participat și ai fost mulțumit.
De exemplu: am fost o oră cu prietenii la o bere și ne-am simțit excelent împreună, sau iată-ne cu copilul la un meci, încurajându-ne frenetic favoriții.
Chiar dacă ceilalți postează de prin cine știe ce locații exotice, poți și tu să pui fotografii de la ultima drumeție la care ai fost cu familia și prietenii, dacă amintirile de acolo sunt pozitive.
Nu trebuie să ajungi în celălalt colț al lumii ca să fii bucuros și mulțumit!
2. Nu te mai compara cu alții.
Și psihologii, dar și toate religiile lumii spun să îți vezi de drumul tău în viață și să nu te compari cu alții.
Îi vezi pe unii că au postat imagini de prin țări străine, dar tu știi oare cât au muncit și „au strâns ei cureaua” ca să ajungă acolo?
Sau chiar cât de mult au furat și nu dorm noaptea de grija că vor fi prinși? Nu te compara, ești și tu valoros pentru cei apropiați ție.
Propune-ți și tu să faci cu cei dragi concedii frumoase și „întinde-te doar cât îți e plapuma”.
3. Controlează-ți timpul pe care îl petreci tu pe rețelele de socializare, dar și cât petrec copiii tăi.
Internetul în general poate fi o sursă extraordinară de informații care să te ajute să evoluezi, dar excesele nu sunt bune niciodată.
Caută să folosești timpul tău cu chibzuință și să nu devii dependent de noile tehnologii. Ele trebuie „puse la muncă” și să fie „sclavii” tăi , nu tu sclavul lor.
Tu ce variantă alegi ca să nu devii ”victima” statului pe rețelele sociale?
Spor la treabă, fii încrezător și mulțumit cu ceea ce ai!
Dragomir Cristina says
greu de controlat cat timp stai pe retelele de socializare cand face parte din meseria ta sa fii acolo. Esti blogger si stii ce zic. Greu si sa nu te compari cu altii uneori, dar imi place sa cred ca nu sunt asa de usor influentabila.
Claudia says
Da, stiu despre ce vorbesti. Din pacate nu prea pot renunta la retelele sociale desi as face-o cu mare placere…
vavaly says
Eu singura problema pe care o aveam pana acum era cat de multe carti noi apar si eu nu pot tine pasul si cat de multe carti citesc alti prieteni si eu nu reusesc sa citesc nici o carte :)))
Dar de acum am inceput sa remediez situatia si sunt aproape la stadiul de o carte pe saptamana.
Însă e interesant si real studiul facut.
De fapt secretul e sa te bucuri si tu de lucrurile mici pe care le ai si sa stii sa le scoti in evidenta.
Claudia says
Oh, esti tare! Eu am mai incetinit ritmul si nu mai am timp pentru o carte pe saptamana 🙁
Adrian Zarif says
Mă bucur că ai abordat acest subiect în postarea ta. E timpul ca oamenii să conștientizeze că pot să fie creatori ai propriilor experiențe de viață, nu doar consumatori ai experiențelor pe care alții le trăiesc și de care alții se bucură. E greu să te uiți la ce fac alții și în același timp să îți trăiești în mod activ propria ta viața. Provocarea este să alegi ce îți place mai mult: să fii un simplu și etern spectator sau un jucător care savurează fiecare clipă și care se gândește mereu cu entuziasm la ce va mai urma în viața sa. Nu trebuie să asculți de alții. Ascultă-te pe tine și o să trăiești așa cum îți dorești.
Claudia says
Da, foarte frumos ai sintetizat. Cel mai bine e sa te asculti pe tine si nu pe altul!