Limitările gândirii pozitive. 6 gânduri care sabotează creierul
Suntem pur și simplu bombardați cu ideea de gândire pozitivă. Citim articole și ascultăm sfaturile psihoterapeuților care ne îndeamnă să gândim pozitiv. Suntem sfătuiți să evităm persoanele toxice, persoanele negativiste, cele care spun că ceva nu este posibil sau că nu se poate face.
Cu toate cele de mai sus ar trebui să fim în cea mai mare parte de acord, doar că este nevoie de mai multă nuanțare. Dialogurile interne din creierul nostru, acele așa zise „voci interioare”, sunt de multe ori de natură să perturbe buna funcționare a judecății clare, pot afecta limpezimea gândirii.
Vocile interioare pot să spună ceva pozitiv, de genul „Sunt puternic și capabil!” sau „Pot să gestionez această situația!”, dar pot să „șoptească” și lucruri negative, cum ar fi „Nu pot face asta!”, sau „Nu sunt destul de bun pentru așa ceva!”. Indiferent de tipul afirmațiilor interioare, activitatea creierului oricum este perturbată de aceste gânduri.
Se spune că dacă auzi mereu aceleași lucruri, vei ajunge să le și crezi și acest fapt este valabil și în cazul acelor „dialoguri interioare”. Mai există însă câteva afirmații, aparent pozitive sau neutre, care pot să afecteze funcționarea creierului la parametri optimi, în ceea ce privește nivelul de confort psihologic. Pe acestea le vom analiza pe scurt în cele ce urmează.
- Este în regulă (adică OK). Pare un paradox, dar această simplă afirmație pozitivă poate avea efecte nedorite în cazul în care este repetată automat în mintea ta, fără ca tu să fii ferm convins că este chiar așa. E bine să gândești pozitiv, dar trebuie să fii și sincer cu tine însuți.
- Este ușor. Discuțiile ar putea fi aceleași ca mai sus, cu nuanțarea că atunci când crezi că ceva este ușor, creierul tinde să nu mai analizeze în detaliu toate amănuntele, tinde să nu mai caute soluții și se mulțumește cu o judecată rapidă ce poate da greș de multe ori. Studenții se confruntă de multe ori la examene cu această „autosabotare” a creierului, adică „văd” o problemă ca fiind ușoară și nu sesizează capcana.
- Întotdeauna a fost așa/s-a făcut așa. Cred că deja ai în fața ochilor pe reprezentanții generației în vârstă, care cred că dacă un lucru a fost făcut într-un anume fel timp de decenii, înseamnă că era făcut și bine și că nu ar mai fi loc de modificări, de îmbunătățiri. Ori în economia actuală, pentru ca o firmă să se dezvolte, trebuie să inoveze mereu. Ceva tradițional nu înseamnă neapărat și eficient sau care nu se mai poate perfecționa.
- Eu nu știu. De data această este vorba de o afirmație negativă cu care profesorii se confruntă zilnic la clasă. Spunând asta, deja creierul a intrat în defensivă și așteaptă să vină soluția magică din altă parte. Se poate înlocui lesne cu „voi afla pe dată” sau „mă voi documenta imediat”.
- Nu mă simt în regulă cu toate acestea. Păi cum adică nu te simți în regulă, sau confortabil? Viața e plină și de lucruri care nu ne plac, dar cu care trebuie să conviețuim, să ne adaptăm, să le depășim. De mai mare ajutor ți-ar fi să identifici singur care e problema cu acea situație și ce anume de acolo nu îți convine, care aspect anume te face să nu te simți bine.
- Este imposibil. Afirmație negativă specifică celor învinși din start. Vrei să fii printre ei? Atunci treci și caută soluții.
Pentru a readuce creierul la parametrii optimi de funcționare, trebuie să știi cum să îți învingi acele „voci interioare” sau cum să le faci să lucrezi în folosul tău!
Dragomir Cristina says
usor de zis si greu de facut, mai ales daca ai fost crescut in spiritul asta – sa te gandesti intotdeauna ca se poate mai rau. Eu fac parte dintre pesimistii convinsi si ma lupt cu mine in fiecare sa imi schimb mentalitatea, dar e foarte greu. Nu e ceva ce sa poti schimba peste noapte.
Claudia says
Mie imi spui!?! Nimic nu e usor cand vine vorba de a schimba ceva in propria gandire 🙁 Dar, cu efort, cu rabdare si perseverenta se poate schimba ceva. Unii reusesc mai mult sa schimbe, altii mai putin. Dar se poate.