
Personal nu am fost adepta ideii de împrumut, deși realitățile vieții sunt altele. Chiar eu sunt împrumutată tot timpul la bănci, prin intermediul cardurilor de credit. Încerc și reușesc totuși să țin sub control cheltuielile pentru ca raportul dintre ceea ce datorez într-o lună și ceea ce câștig să fie cât mai mic.
Cu alte cuvinte, să nu fiu datoare cu un procent prea mare din venitul lunar al familiei. În acest fel orice perturbație care apare nu mă poate afecta prea mult.
Este însă foarte grav dacă ești dator cu mai mult de jumătate din salariu, pentru că efectiv poți rămâne fără bani de mâncare, dacă într-o lună câștigi mai puțin. Din păcate sunt mulți români în această situație și tot din păcate sunt și multe firme care contractează credite pe care nu le pot achita.
Sfatul meu este prin urmare să nu te împrumuți la un nivel la care nu poți restitui împrumutul și să cauți un credit ieftin. Cu acestea lămurite, aș vrea să discut despre creditele pe care nu ți le dau băncile, ci alte instituții numite „instituții financiare nebancare” și la care mulți români apelează din ce în ce mai des.
Dar de ce românii apelează la IFN-uri, știut fiind faptul că dau credite mai scumpe decât băncile? Motivele sunt mai multe și în primul rând ar fi rapiditatea obținerii banilor, apoi numărul mai mic de documente cerute. În fine, nu poți apela la o bancă pentru sume relativ mici, cât două trei salarii, pentru că nici nu ar discuta cu tine.
Poți alege deci și soluția unui credit rapid de la un IFN, iar dacă vei căuta acei ofertanți care practică cele mai mici dobânzi de pe piață și o perioadă flexibilă de rambursare a creditului în funcție de nevoile clientului, vei putea să îți rezolvi nu doar rapid ci și eficient problemele.
Pentru ce ți-aș recomanda un credit de acest tip? În nici un caz pentru ca să îți cumperi un televizor „ultimul răcnet” Crede-mă că e bun și cel pe care-l ai acum, dacă încă mai funcționează.
Ți-ai propus însă să îți renovezi apartamentul, sau baia sau bucătăria și ai nevoie de toți banii repede. Vei face atunci împreună cu familia un calcul serios și dacă vei vedea că poți să-l achiți fără probleme, te vei împrumuta.
S-ar putea ca dobânda să ți se pară mai mare decât la bănci și chiar așa și este, dar pe de altă parte și firma care-ți face lucrările îți oferă un discount serios doar acum, pentru că tocmai acum nu au lucrări, fiind într-o perioadă „moartă”.
Ce faci, te gândești să te împrumuți de la cămătari? Așa ceva nu ar trebui să faci pentru nimic în lume! Mai bine te decizi totuși să te împrumuți de la un IFN pentru că este absolut legal, vei face documente și vei fi protejat în cazul unor evenimente neprevăzute.
Multe instituții de acest gen îți pot oferi renegocieri și reeșalonări în cazuri de forță majoră, iar tu vei putea restitui creditul.
Ce să îți mai spun la final? Dacă hotărăști să te împrumuți de la o bancă sau de la un IFN, chibzuința să îți fie ideea principală în ceea ce privește administrarea banilor.
Leave a Reply