5 tipuri de corpuri de iluminat de montat în casa ta
A venit și primăvara mult așteptată, iar în curând va veni și vara negreșit. Natura exultă prin plante, gângănii, animale de tot felul, care se bucură de căldură și lumină.
Și noi oamenii suntem bucuroși de venirea anotimpului cald, deoarece este clar dovedit că suntem dependenți de lumină și căldură, atât din punct de vedere al corpului nostru, dar poate mai ales din punct de vedere al psihicului.
Lumina este clar, stimulează creierul și suntem mai energici, mai activi și mai sănătoși când aceasta nu ne lipsește. Aproape în toată istoria noastră ca specie am trăit în întuneric după lăsarea nopții, pentru că până la inventarea becului nu exista suficientă lumină în locuințe, fie ele și palate de regi și împărați.
Acum ne putem ilumina casele astfel încât să fie o atmosferă plăcută și stimulatoare pentru psihic și în timpul anotimpurilor reci și în care noaptea este mai lungă decât ziua.
Dar pentru a realiza asta avem totuși nevoie de niște mici investiții în casele noastre, pe care trebuie să le facem „cu cap”.
Adică trebuie să avem în vedere chiar de la început, din momentul în care gândim amenajările interioare, cum anume iluminăm corect, eficient și frumos locuințele.
5 tipuri de corpuri de iluminat de montat în casa ta
Pentru asta trebuie să luăm în considerare câteva corpuri de iluminat pe care să le amplasăm în case. Să le enumerăm deci.
1. Lustrele sunt corpurile de mare efect vizual, pe care le montăm de obicei în camerele de zi și/sau sufragerii, dar uneori și în dormitoare. Lustrele mai pot fi numite și candelabre, dacă au o anumită „anvergură”.
Uneori o lustră sau un candelabru poate fi chiar o adevărată operă de artă, unele fiind realizate în serie mică sau chiar unicate. Desigur că mărimea și forma unei lustre trebuie aleasă în funcție de mărimea camerei, de înălțimea ei și de arhitectură, în care vom include și mobilierul. Este poate cea mai dificilă alegere dintre toate corpurile de iluminat.
2. Plafonierele sunt corpuri care se montează pe tavan, în dormitoare uneori, în holuri, băi și bucătării. Când camera nu este prea înaltă, ca să economisim spațiu pe verticală, o plafonieră poate fi montată chiar și în camera de zi, dacă este o cameră cu un aspect mai modern și are un stil minimalist.
3. Pe colțuri sau pe pereți se montează aplice. O aplică poate fi ca o lustră mică, dar poate fi realizată și într-un stil modern, minimalist. Desigur totul se alege în funcție de gusturi, de arhitectură și de necesități. Aplicele pot fi montate în holuri, băi, bucătării, asta de obicei. Pentru că nimic nu ne împiedică să le găsim locul și în dormitoare sau camere de zi, unde vor veni să completeze lumina ce vine de la alte surse (de pe tavan de exemplu).
4. Modernă acum este și banda led, o adevărată „minune” pentru designerii de interior, care o pot folosi în mii și mii de feluri. Se poate folosi oriunde, în bucătării, băi dar și în alte camere, producând o lumină ambientală de mare efect vizual.
5. Indiferent de ce fel de corpuri se aleg pentru toate camerele, unui om ce locuiește într-o casă din zilele noastre nu poate să-i lipsească o lampă de birou (sau mai multe, bineînțeles). Lampa de birou este acel ceva ce dă personalitatea spațiului privat de lucru, ceva ce creează „intimitate” între birou și omul creator care stă noaptea să-și finalizeze lucrările în confortul casei sale.
Pentru orice sfaturi legate de alegerea parametrilor tehnici ai corpurilor de iluminat care vă plac și pe care vi le doriți, discutați neapărat cu niște specialiști, ca să alegeți bine!
Leave a Reply