3 lucruri despre cafea pe care ar trebui să le știi
Iubim fără discuție cafeaua. Ne începem diminețile cu aroma și gustul ei. Ne relaxăm într-o pauză la muncă tot cu o cafea. O bem cu invitații noștri, dar și atunci când suntem noi la rândul nostru musafiri. Cam pe unde ajungem ca oaspeți suntem întrebați direct: „doriți o cafea?” și această întrebare pare una foarte firească.
Cum s-a ajuns până aici? A fost o evoluție lentă în decursul veacurilor, evoluție prin care o plantă exotică ce producea miraculoasele boabe, să fie acum „o bucățică de cultură socială”, cu variații de la țară la țară și chiar de la regiune la regiune în interiorul aceleași țări.
Locuitorii planetei apreciază în mare măsură cafeaua, pentru beneficiile ei, ca băutură energizantă și tot mai mulți știu acum și că excesul poate provoca probleme de sănătate, în general în „zona” bolilor cardio-vasculare.
Dacă în urmă cu ceva decenii o cafea deosebită se putea consuma doar în anumite localuri, pentru acasă rămânând doar cafeaua „fiartă”, acum se pot prepara și acasă adevărate delicii din minunatele boabe, cumpărate ca atare sau măcinate gata, care sunt foarte accesibile.
Asta mai ales dacă ai și aparatura necesară, mai ales că producătorii s-au grăbit să satisfacă cererea pieții și în acest domeniu. Cafetierele cu filtru ar fi un bun exemplu în acest sens
Există zeci de moduri de a prepara cafeaua, zeci de feluri de băuturi din cafea și tot zeci de moduri de a o servi.
Pentru astăzi o să vă spun doar trei lucruri despre cafea pe care ar fi bine să le știți.
1. Există două soiuri principale de cafea (dar și multe alte zeci secundare), cunoscute și utilizate în toată lumea: arabica și robusta. Arabica este mai aromată, dar și ceva mai scumpă, pentru că productivitatea plantei este mai mică.
Implicit și producția este mai mică, dar suficientă cât să asigure cererea pieții. Robusta este cultivată de fermieri pentru productivitatea ei mai ridicată și este deci mai ieftină decât arabica, deși conținutul de cofeină este mai ridicat.
Vei obține deci o cafea mai „tare” din robusta, dar mai aromată din arabica. Asta așa, ca și detalii generale, deoarece aroma cafelei este dată și de modul de prăjire și preparare. Foarte multe companii care vând cafea aleg amestecuri din cele două soiuri, pentru a obține și tărie și aromă, iar modul de prăjire este ținut secret.
2. Cafeaua turcească este prima care a pătruns în Europa. Se prepară în cantități mici în ibric, din cea mai fină pulbere de cafea măcinată. Există variații inclusiv în Turcia, dar și în alte țări musulmane, pentru că de fapt turcii au preluat cafeaua și obiceiul consumării ei de la arabi.
Am aflat că în Coran consumul de cafea era de fapt interzis sau în orice caz limitat, dar cum tot poporul obișnuia să bea cafea și cum fenomenul era imposibil de stăpânit, un sultan a dat edictul că se poate bea fără restricții.
Ca o curiozitate, în unele zone din Turcia, atunci când mama de băiat și viitoarea soacră vine în vizită la părinții fetei, adică la viitoarea mireasă și noră, aceasta (fata adică) prepară o cafea sărată, cât mai rea la gust.
Soacra ei va trebui să o bea fără să arate în nici un fel că nu-i place, fiindu-i astfel testată răbdarea, bunătatea și capacitatea de a depăși neînțelegerile ce or să apară. Desigur că mireasa va prepara ulterior și cea mai bună cafea posibilă, ca să-și demonstreze talentul.
3. Cafeaua italiană la filtru este o invenție relativ recentă (puțin înainte de 1900). Prima mașină de cafea, vândută pentru uz casnic, a fost produsă de Gaggia, acum parte a Saeco, la rându-i parte a concernului Philips.
Am aflat că Gaggia are acum o fabrică în România, unde produce un anumit model de cafetieră, dar cele mai multe aparate sunt vândute sub siglele Saeco sau Philips. Așa că dacă vă place cafeaua de tip espresso, preparată cu abur de înaltă presiune, puteți să o faceți singuri acasă.
Vouă vă place cafeaua? Eu ador cafeaua turcească la nisip și pe cea italiană de tip espresso. Despre aceasta din urmă sunt de părere că cea mai bună este cea preparată la bar, cu mașini profesionale. În ultimul timp însă și aparatele de cafea de uz casnic sunt la fel de bune ca cele profesionale.
e bine ca am inteles si eu, intr-un final, cu ce e mai breaza cafeaua arabica ca mereu zicea mama sa ma uit pe pahet sa fie din asta si nu stiam de ce. Eu nu prea beau cafea si nu fac diferenta in gusturile diverselor sortimente.
Eu la fel nu prea sunt bautoare de cafea dar ai mei in casa beau si mai imi e si mie pofta si gust ca nu rezist 🙂
Si eu ador cafeaua arabica cu lapte. Dimineata fara cafea e ca mancarea fara sare :D.
Eu m-am mai obisnuit dimineata si fara cafea 🙂