5 tratamente naturiste pentru boli hepato-biliare
Bolile ficatului și bilei sunt deosebit de periculoase pentru organism. Ficatul este cea mai mare și mai complexă „uzină” a organismului, îndeplinind peste 500 de funcții. Este considerat a fi cea mai mare glandă a corpului omenesc, iar pe scala evoluției regnului animal apare doar la vertebrate.
Orice problemă a ficatului, orice disfuncție a sa, afectează imediat multe alte procese metabolice din organism și de aceea o viață sănătoasă impune un ficat sănătos. Multe boli ale ficatului pot fi descoperite prea târziu, deoarece nu produc durere, chiar dacă sunt prezente simptomele specifice.
Ficat este dificil de tratat pentru că cere o infinită răbdare și o consecvență pe termen lung. Aceste cerințe corespund și tratamentelor naturiste, care presupun o acțiune lentă, dar temeinică și de durată a substanțelor active din plante. În plus, medicamentele în exces afectează ele însele ficatul, așa încât tratamentul medicamentos este mai problematic de administrat un timp îndelungat.
Natura oferă cu dărnicie leacuri și pentru bolile hepato-biliare. Să vedem doar câteva dintre ele.
1. Anghinarea este o plantă minune pentru bolile ficatului. Există pe piață multe suplimente alimentare care se bazează pe extractul de anghinare. Se recomandă și consumul regulat al acestei legume, mai puțin utilizată la noi. Dar dacă vi se pare scumpă, greu de găsit sau dificil de preparat, puteți avea mereu în casă ceai de anghinare, care se poate consuma zilnic. Iar acesta nici nu este scump.
2. Păpădia, o buruiană prezentă peste tot, este bună și pentru consum, chiar dacă are un gust amărui. Tijele verzi ale plantei se pot pune în salate, iar din flori se poate prepara un excelent sirop, bun de consumat ca atare (câte o linguriță) sau de făcut din el băutură răcoritoare. De la magazinele tip plafar puteți cumpăra ceaiul de păpădie, din care ar fi bine de băut câte o ceașcă zilnic, asta în cazul oamenilor sănătoși. Chiar în perioada sărbătorilor de iarnă, când se mănâncă mult și gras, este bine de consumat ceai de păpădie și de anghinare, pentru a proteja ficatul de efectele negative ale exceselor alimentare.
3. Pietrele la vezica biliară sunt o mare pacoste. Provoacă dureri cumplite și pot afecta grav ficatul, vezica biliară și întregul organism. Iată o rețetă pentru dizolvarea lor. Sucul de la 3 kilograme de lămâi stoarse manual se amestecă cu 100 ml de glicerină (pură, de la farmacie, bună de consum) și se păstrează la rece în sticle închise la culoare. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.
4. Folosim deseori leușteanul în ciorbe, pentru aroma lui puternică. Bătrânii obișnuiau să mestece frunze de leuștean ca să scape de „greul la ficat” după o masă copioasă. Se poate prepara și un macerat deosebit de bun pentru problemele ficatului. Circa o jumătate de kilogram de frunze de leuștean cu tije și tulpinițe cu tot se toacă mărunt și se amestecă cu un litru de vin alb sec, apoi se lasă totul la macerat pentru 12 zile. Câte o lingură din macerat, de trei ori pe zi înaintea meselor principale, reprezintă tratamentul care dizolvă și pietrele la fiere. După terminarea conținutului se face o pauză, iar apoi se repetă tratamentul după alte trei luni.
5. Ceaiul de gălbenele este un remediu excelent pentru bolile ficatului, cunoscut de foarte multă lume și de foarte multă vreme. Ar fi bine ca să se consume mereu, în fiecare familie, câte o ceașcă de ceai de gălbenele, pentru a întări ficatul și pentru a-l păstra sănătos.
Mai există și alte tratamente pentru bolile hepato-biliare, dar vă las să e descoperiți în infinitatea naturii și a înțelepciunii populare.
Cristina Dragomir says
Desi este neplacut la gust, foarte amar, ceaiul de anhinare este cel mai bun pentru problemele de bila. Conditia este sa nu il bei atunci cand esti in criza. Nu stiu de ce, dar asta este recomandarea pe care o gasim cam peste tot. Eu am baut ceai din asta mult timp…
Claudia says
Da, anghinarea mi se pare si mie cea mai eficienta. Dar cum zici si tu, sa fie un fel de tratament.