5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre lambriuri
Am mai afirmat pe blog că îmi place să urmăresc ceea ce este (nu neapărat) nou și în trend în domeniul amenajărilor interioare și exterioare.
Probabil că este vârsta sau probabil că pur și simplu și eu, ca și mulți alți oameni, ne dorim o casă, o curte sau o grădină cât mai frumoase și de aceea căutăm mereu idei pentru realizarea acestui deziderat.
Dar așa cum am mai spus, mai intervine și dragostea omului pentru frumos, pentru că din ceea ce văd și admir nu voi folosi decât o micuță parte, alegând ceea ce mi se potrivește mie ca stil și desigur ca buget.
Este ca și atunci când admiri tablourile dintr-un muzeu, nu vrei să le cumperi pe toate, sau nu vrei să cumperi nici măcar unul (că nici nu sunt de vânzare), dar admiri opera artistului și te bucuri de atâta frumusețe.
În domeniul amenajărilor interioare posibilitățile sunt diverse și modul de utilizare a „pieselor” din acest „puzzle” sunt practic infinite. Lambriurile sunt o aplicație destul de veche, probabil de pe vremea când oamenii au început să-și construiască case din lemn.
Pe un site al unui mare magazin de bricolaj am ajuns să citesc întâmplător despre montarea lambriurilor din pvc și apoi am decis să aprofundez subiectul, tot gândindu-mă la casa mea și la ceea ce i-aș mai face.
Și despre alte subiecte interesante din domeniul amenajărilor interioare, cum ar fi plantarea gazonului, se poate citi tot acolo, dar acum o să „povestesc” câteva lucruri despre lambriuri pentru că despre gazon v-am povestit deja cu altă ocazie.
5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre lambriuri
1. Ce sunt lambriurile? La lambriurile sunt un tip de îmbrăcăminte realizată din diferite materiale pentru a acoperi pereții unei încăperi (la interior) sau un pereții exteriori ai unei clădiri.
2. Din ce materiale se fac lambriurile? Se pot face din marmură, lemn, stuc, mase plastice, tablă metalică sau chiar cauciuc. Astăzi cele mai utilizate sunt lambriurile din lemn, MDF (din limba engleză – Medium Density Fierboard) – acesta fiind realizat din rumeguș și așchii de lemn lipite și presate și PVC (policlorură de vinil – un polimer, o masă plastică deci).
3. Unde se folosesc lambriurile? Așa cum am mai spus, lambriurile pot fi folosite atât la interior cât și la exterior. Livingul, dormitorul, baia, bucătăria, holul, mansarda, practic orice cameră deci poate fi îmbrăcată în lambriu, fie pe o porțiune a pereților, fie pe tot peretele și chiar pe tavan.
Și pereții exteriori pot fi îmbrăcați în lambriu. Desigur că lambriurile vor fi alese în funcție de cerințele camerei, în baie, bucătărie și la exterior trebuind să fie folosite lambriuri rezistente la umezeală.
4. Și totuși de ce se folosesc lambriuri? Ce rol au? Lambriurile au rol estetic și funcțional. Pot să confere încăperii sau peretelui exterior un aspect deosebit, în funcție de dorințele și gusturile clientului. Dar lambriurile au și rolul important de a proteja peretele.
Fiind mai ușor de curățat (spălat, lustruit), sunt o soluție eficientă pentru protejarea holurilor de trecere intens circulate din instituții de exemplu. În cazul caselor din lemn de asemenea pe lângă rolul estetic sunt folosite pentru a proteja lemnul infrastructurii. De asemenea lambriurile pot să „ascundă” diferite elemente de îmbinare, care ar fi inestetice lăsate libere la vedere.
5. Care este cel mai ieftin tip de lambriu? Desigur cel din PVC, ca orice masă plastică, este mai ieftin și mai ușor de montat, fiind totodată și rezistent la umezeală. MDF-ul urmează ca preț, iar lemnul masiv (adică lambriul din scânduri) este mai scump, dar totuși accesibil, nu un vis imposibil. Desigur prețul este determinat și de model, nivelul de finisare, tipul lemnului utilizat pentru fabricarea lambriului.
Aici v-am dat doar o idee pentru amenajarea casei cu ajutorul lambriurilor, dar v-am dat și o idee pentru petrecerea plăcută a timpului liber în familie, aceea de a vă documenta despre amenajări de pe site-uri specializate și apoi vizitarea magazinelor.
Eu chiar mi-as pune lambriu pe hol. Mi se pare ca lemnul, chiar si aparent, face un spatiu sa para mai primitor, mai calduros. Am vazut ca se poarta lambriurile si in dormitor foarte mult, dar acolo nu stiu daca ar fi sotul meu de acord sa punem pentru ca are alte planuri.