Cum ajung în Delta Dunării cu mașina?
Fiindcă e vară și gândul ne este mai mult la vacanță decât la muncă m-am gândit să continui seria articolelor despre călătorii începută acum ceva timp în urmă. Așa că vom călători împreună prin țară, deoarece și România noastră are ce oferi iubitorilor de călătorii.
Aceste articole sunt adresate în special oamenilor iubitori de libertate în ale turismului, adică celor care vor să își programeze singuri călătoria și nu să fie duși pur și simplu de o agenție de turism care să le pună totul „pe tavă”.
Mulți români iubitori de călătorii își doresc să viziteze acest colț de rai unic în Europa numit Delta Dunării. Puțini însă și reușesc din motive diferite, dintre care, fără să încercăm să fim blânzi în exprimare, cel mai important, deși nu recunoscut, este comoditatea.
La o analiză rapidă, oricine își poate da seama că o vacanță în Deltă este mai scumpă decât una la munte sau la mare. Motivele sunt desigur obiective, deoarece izolarea localităților din Delta Dunării crește costurile de cazare și transport. În cele mai multe locuri din Deltă se poate ajunge doar cu vapoare de călători, care au orare fixe, sau cu șalupe „la comandă” care costă însă mult.
Ca să vizităm Delta Dunării, trebuie în mod normal să ajungem la Tulcea, orașul reședință al județului omonim. Acolo se poate lăsa mașina într-o parcare plătită și logic păzită, apoi se poate lua vaporul către direcția dorită. Sau se poate urca într-un vaporaș mai mic pentru excursii de o zi. Revenirea la Tulcea și recuperarea mașinii se face tot pe calea apei, după ce am petrecut câteva zile cazați undeva în Deltă.
Dar în acest articol mă voi referi la o altă posibilitate, aceea de a vizita un colț din Deltă, fără să renunțăm la mașina personală. Faptul este posibil, iar dacă privim harta oricine poate intui soluția.
Aceasta se numește Brațul Sfântu Gheorghe, cel mai sudic dintre cele trei brațe principale ale Dunării care formează Delta și care este „însoțit” pe o bună porțiune a lui, pe partea dreaptă în sensul de curgere, de șosea asfaltată.
Totuși nu se poate ajunge pe șosea până la Marea Neagră, deoarece la un moment dat Brațul Sfântu Gheorghe comunică (cu canale și bălți) cu sistemul lagunar Razim-Sinoe (adică cu Lacul Razim) și șoseaua este „blocată”. Prin urmare până la Sfântu Gheorghe Deltă se poate ajunge numai cu vaporul.
Cum ajung în Delta Dunării cu mașina?
Dar pentru început, haideți să vedem împreună ce avem de făcut ca să vedem un colț din Deltă și să ne deplasăm comod cu mașina personală?
Călătorim de la Tulcea pe DJ 222C (adică Drumul Județean 222C) până într-una din localitățile unde ne vom caza. Avem ca opțiuni principale Mahmudia, Murighiol și Dunăvățul de Jos, în această ordine după distanța față de Tulcea. Mahmudia este cea mai aproape. Odată cazați pentru câteva zile vom putea să vedem apoi câteva canale și bălți din Deltă, pe calea apei desigur.
Se pot închiria bărci de la localnici, dar mai sigur se pot tocmi bărci cu tot cu vâslași pentru excursii de câteva ore prin canale, bălți și alte cotloane cunoscute de băștinași. Se pot organiza și partide de pescuit, cel mai bine tot sub îndrumarea localnicilor.
De fapt proprietarii pensiunilor vă pot pune la dispoziție bărci sau vă pot organiza ei deplasări în interiorul Deltei, cu sau fără partida de pescuit. În orice caz, dacă nu aveți antrenament fizic serios, eu zic să nu vă încumetați singuri, deoarece câteva ore de vâslit vă vor face niște bătături cumplite, care se vor vindeca în multe zile, vă spun din propria experiență. Am pățit-o chiar eu în Deltă, așa că dacă nu sunteți obișnuiți cu vâslele (și majoritatea dintre noi nu suntem), plătiți și lăsați-i pe alții să vâslească.
În ceea ce privește costurile, trebuie să știți din start că orice zi de ședere în Deltă este mai scumpă decât una la mare de exemplu. Costul cazării nu este neapărat mai ridicat și nici al mâncării, însă orice deplasare vă va scoate din buzunar ceva bani, pentru că orice oră cu barca costă. În cazul localităților situate de-a lungul Brațului Sfântu Gheorghe alese pentru cazare, am văzut pe site-urile de profil prețuri absolut decente, pentru toate buzunarele.
Există hoteluri și pensiuni, dar vă puteți caza și la casele localnicilor pur și simplu. Restaurante unde se poate mânca pește sau orice altceva există de asemenea, iar prețurile sunt rezonabile. De multe ori chiar pensiunea unde v-ați cazat are și tradiționalul borș de pește în ofertă. Multe pensiuni au și piscină, așa că vă puteți bucura și de soare, ca și cum ați fi la mare. Sau puteți considera șederea ca o „pregătire” pentru mare.
În concluzie, dacă nu vreți să petreceți un întreg sejur în „interiorul” Deltei și ca să nu vă plictisiți în cazul în care nu intenționați să mergeți la pescuit, câteva zile la „marginea” ei vă pot oferi experiențe de neuitat!
sursă foto: pixabay.com
Cristina Dragomir says
chiar e un articol care mie imi este util. Eu nu am fost niciodata in Delta Dunarii si mi-am propus sa ajung si acolo la anul pentru ca am un feeling ca o sa ma simt minunat.
Claudia says
Sa stii ca … nici eu nu ma pot lauda ca am ajuns acolo. Poate anul asta sau anul viitor 🙂
Simona Miritescu says
Este extraordinar de frumos in delta. Eu merg la Sf Gheorghe in fiecare an la Festivalul de film Anonimul. Anul acesta din pacate o sa spun pas :(, dar merita orice locsor din Delta vizitat.
Claudia says
Sper sa reusim si noi sa ajungem intr-o zi pe acolo 🙂