5 sfaturi pentru o călătorie în Delta Dunării cu vaporul
Într-o serie de articole vom călători împreună prin țară, deoarece și România noastră are ce oferi iubitorilor de călătorii. Aceste articole sunt adresate în special oamenilor iubitori de libertate în ale turismului, adică celor care vor să își programeze singuri călătoria și nu să fie duși pur și simplu de o agenție de turism care să le pună totul „pe tavă”.
După ce am scris într-un articol anterior despre posibilitatea vizitării Deltei Dunării cu mașina, variantă mai comodă și mai ieftină, dar care permite turistului să vadă doar un „colț” din regatul apelor, astăzi vă voi vorbi însă despre varianta vizitării Deltei călătorind cu vaporul.
Aceasta este metoda „adevărată” de a intra în interiorul Deltei, dacă putem spune așa. Dar este și o variantă mai restrictivă, deoarece turistul va avea libertatea de mișcare mult redusă.
Atunci când am făcut afirmațiile de mai sus m-am referit la turistul obișnuit, deoarece pentru unul dispus să cheltuiască foarte mulți bani, libertatea de mișcare nu-i va lipsi, el putând să plătească costurile destul de mari ale închirierii unei șalupe.
Tot referindu-ne la costuri, vizitarea Deltei Dunării cu vaporul și cazarea într-o localitate cu acces doar pe calea apei este mai scumpă decât varianta prezentată în articolul anterior, cu transport auto și cazare în localitățile situate de-a lungul Brațului Sfântu Gheorghe.
5 sfaturi pentru o călătorie în Delta Dunării cu vaporul
1. Orașul Tulcea, reședința județului omonim în care se află Delta este „poarta de intrare” în Deltă. Așa că, înainte de a planifica vizitarea Deltei Dunării trebuie consultat în primul rând orarul curselor navale ale companiei Navrom Delta, deoarece navele nu circulă zilnic, cu excepția direcției Tulcea – Sulina și retur, iar asta doar pe timpul verii. Așadar va trebui să vă faceți rezervarea camerei la pensiunea dorită neapărat în funcție de orarul navelor.
De asemenea va trebui să aveți în vedere și anumite curse de legătură, în cazul în care doriți să călătoriți către localități din interiorul Deltei (Mila 23, Caraorman – legate de localitatea Crișan de pe Brațul Sulina).
2. Câte zile de cazare rezervați? Depinde tot de orarul curselor navale, dar și de capacitatea fiecăruia de a rezista la izolare. În interiorul Deltei veți fi destul de „închiși”, pentru că nu veți putea pleca oriunde doriți.
Să zicem că pentru una din zile veți închiria o barcă cu motor sau cu vâsle ca să vedeți ceva din canalele secundare, bălțile și lacurile zonei. Barca va fi cu tot cu localnic și o să vă coste destul, deși veți putea și negocia. Însă nu veți putea plăti pe cineva zilnic să vă plimbe decât dacă aveți un buget foarte generos.
O excepție o reprezintă orașul Sulina, unde veți putea merge la plajă, acesta fiind situat la Marea Neagră. Însă din oraș până la plajă este o oarecare distanță, pe care cei „harnici” o pot face pe jos în mai puțin de jumătate de oră, în vreme ce pentru cei mai comozi există și microbuze (maxi-taxi).
Prin toate cele ce am scris până acum nu am vrut să vă sperii, ci doar să vă pun „în gardă”, deoarece un sejur în Delta Dunării implică și niște sacrificii din partea turistului. El merge acolo ca să vadă natura sălbatecă, să se umple cu energie și să vadă ce nu a mai văzut. În Delta Dunării nu au ce căuta mofturoșii, comozii și cei ce nu pot renunța la confort.
3. Așadar, după ce veți fi stabilit toate detaliile călătoriei, va trebui să vă deplasați până la Tulcea, ca să prindeți vaporul care pleacă o dată pe zi. Altul nu mai este! De exemplu din Tulcea se pleacă pe la orele prânzului (13:30), așa încât pentru un român care vine din celălalt capăt al țării va fi nevoie și de o noapte de cazare la un hotel din Tulcea. Pentru cei ce vin mai de aproape, de la București de exemplu, se poate ajunge în timp util la vapor.
4. Mașina personală o veți lăsa la o parcare plătită. Veți lua toate bagajele de care aveți nevoie. La vapoarele clasice puteți lua mai multe bagaje, dar la navele rapide (tip catamaran), greutatea acestora este mult limitată. Bagajele o să vi le cărați singuri, așa că mare chibzuință la ce și cât luați.
Odată îmbarcați pe vas, vă veți bucura de o călătorie care nu se uită niciodată, mai ales dacă este și timp frumos și se poate sta pe puntea vaporului. Dacă plouă, toți pasagerii se vor înghesui înăuntru și vor privi doar pe geam. Dar și înăuntru este animație, deoarece pe vapoare se găsesc mini-bufete de unde se poate cumpăra câte ceva de mâncare sau de potolit setea.
5. Răbdarea este esențială într-o călătorie cu vaporul. Veți călători ore bune și va trebui să le folosiți pentru a vă bucura de peisaje. Odată ajunși la destinație vă veți caza, apoi vă veți explora împrejurimile. De mâncat se poate mânca și la multe dintre pensiunile unde vă veți caza, dar și la alte unități de alimentație publică. Preparatele pe bază de pește sunt, cum e și normal, cele mai solicitate de către turiști.
Ca o concluzie, un concediu petrecut în Delta Dunării va fi unul inedit. Măcar o dată merită să-l încercați, chiar dacă este mai costisitor decât unul petrecut în alte zone ale țării. În Deltă se merge pentru a vedea și a simți natura. Unii pasionați merg și pentru pescuit. Aveți grijă să mergeți în Deltă voioși și sănătoși!
Masina lasata la parcare? Nu-mi place cum suna asta pentru ca nu am incredere. Oare exista camere acolo care sa surprinda hotii care pot sa-si faca de cap? Eu sunt patita. In rest, mi-as dori sa merg si eu in Delta.
Da, sunt parcari cu plata. Bine, nu pot zice ca am si testat :)) Dar ca sa mergi cu vaporul in Delta nu prea ai alta solutie…