Școala de fotografie. Expunerea – Michael Freeman (recenzie)
Anul acesta nu am mai avut chef să îmi iau cu mine în vacanță o carte de beletristică așa că, înainte de a pleca la mare mi-am comandat de la Libris o carte din categoria ”hobby”, scrisă de cunoscutul fotograf Michael Freeman, Școala de fotografie. Expunerea.
Cartea face parte de fapt dintr-o serie de carti dedicate învățării artei fotografice. Mai sunt încă două volume ale acestei serii, ”Lumina și Iluminarea” și ”Editarea digitală”. Ambele le puteți găsi tot la Libris.
Pentru scrierea aceastei serii de cărți, ne spune chiar autorul în introducere, sursa de inspirație a fost structura unui curs universitar. În primul an de facultate, elevul studiază, într-un curs obligatoriu, noțiuni generale după care continuă cu studiul materiilor alese de el însuși. Așa e le ei, nu cred că și la noi, dar asta nu e relevant pentru discuția noastră de azi.
Scopul cărții, tot autorul ne zice de la bun început, ”este nu numai să instruiască și să educe ci și să motiveze și inspire” așa încât multe dintre subiectele din carte sunt însoțite de o provocare specifică capitolului respectiv.
Suntem invitați să fotografiem o anumită scenă sau într-un anumit mod, exersând astfel, și demonstrând abilitățile dobândite în capitolele precedente.
Cine este Michael Freeman, autorul cărții Școala de fotografie. Expunerea
Michael Freeman este un cunoscut fotograf, jurnalist și autor de origine britanică care se bucură de recunoaștere mondială, specializat fiind în scrieri de călătorie, arhitectură și artă asiatică.
De-a lungul timpului a realizat numeroase fotografii pentru diferite reviste și publicații internaționale, cum ar fi Smithsonian, Reader’s Digest, Cinde Nast Traveller și GEO. În plus, mai este și colaborator la Photo District News.
Despre fotografie a scris în mai bine de 50 de cărți, numărul exemplarelor vândute depășind 1 milion de exemplare.
Structura cărții Școala de fotografie. Expunerea
După capitolul introductiv, obligatoriu în orice carte care se respectă, informația pe care autorul ne-o transmite este grupată în 4 mari capitole, fiecare la rândul lui fiind împărțit în mai multe subcapitole:
1. Noțiuni de bază
În acest capitol, așa cum sugerează și numele, ni se vorbește despre noțiunile de bază în fotografie, abordând teme precum: expunera corectă vs expunerea incorectă, sensibilități ISO, subexpuere vs supraexpunere, timpul de expunere, redarea mișcării, înghețarea mișcării, moduri de expunere, diafragmele lentilei etc
2. Măsurarea luminii
Odată cu capitolul 2 trecem la noțiuni ceva mai aprofundate de fotografie. Discuțiile din subcapitole referindu-se la histograme, cum vad lumea aparatele de măsură a luminii, modurile selective de expunere, temperatura de culoare, controlul și presetările balansului de alb etc.
3. Metode avansate de expunere
În capitolul 3 se discută despre tratarea contrastului extrem, stăpânirea umbrelor, blendele reflectoare de luminp sau despre imagini cu gamă dinamică înaltă.
4. Stăpânirea expunerii artistice
Ultimul capitol cu siguranță nu se adresează începătorilor ci mai degrabă celor care au deja însușite noțiunile elementare. Asta pentru că se vorbește despre cum fotografiezi imagini întunecate sau din contra luminoase, cele su subiect întunecat pe fundal luminos și invers, cum faci o fotografie în exterior noaptea, cum fotografiezi o siluetă și multe altele.
La finalul cărții există și un glosar, un index și o bibliografie & adrese utile, capitole care te pot ajuta să studiezi în continuare, pe cont propriu cum să îți perfecționezi calitățile de fotograf pe care le-ai dobândit până acum sau care să te lămurească mai mult asupra noțiunilor pe care le-ai descoperit în această carte.
Părerea mea despre Școala de fotografie. Expunerea
Cred că îți poți imagina că părerea mea despre carte este una foarte bună. Fotografie este un hobby în care aș vrea să investesc mai mult decât am făcut-o până acum. Nu neapărat în aparatură scumă și sofisticată cât în a învăța cum să fac poze mai bune.
Sfaturile tuturor fotografilor profesioniști cu care m-am intersectat virtual până acum au concluzionat că degeaba ai un aparat care te costă mii de euro dacă nu știi bazele fotografiei. Cu un aparat mai modest ca și preț dar cu setările tehnice potrivite (ISO, diafragma, timp de expunere) plus un ochi artistic format (mă refer la compoziție) poți face fotografii foarte bune.
Cartea Școala de fotografie. Expunerea nu este o carte pentru începători. Nu explică de la zero toate noțiunile tehnice de bază în fotografie ci vorbește, așa cum ziceam, preponderent despre expunerea în fotografie. Însă este o carte excelentă pentru a te perfecționa dacă ești și tu pasionat/fascinat de fotografie.
Mi-au plăcut foarte mult pozele din carte și mai ales faptul că multe dintre ele sunt explicate/criticate constructiv. Așa poți avea o mai mare întelegere asupra felului în care să privești fotografia.
Ar fi multe de spus despre acest volul dar, cum subiectul este imaginea și ceea ce transmite ea, cuvintele nu prea își au rostul. Așa că cel mai bine ar fi să o cumperi și tu dacă ești pasionat de fotografie și să o studiezi 🙂
stii ca eu incepusem in curs de fotografie la distanta, nu? Cum nu le am deloc cu fizica si primele 3 module ma cam trimiteau la cunostinte pe care nu le am, am renuntat. Mi-ar placea sa stiu sa fac poze mai frumoase, dar am ajuns la concluzia ca nu e de mine. Nu e numai de citit. Trebuie sa te duca capul :)))
Hai mai, ca nu e chiar asa! Da, stiu ca incepusei cursul ala si incepusei si sa faci poze mai bune. Da, te blocheaza la inceput faptul ca totul pare tehnic si de neinteles dar in timp o sa le pricepi pe toate mai usor. Ce sa mai zici de mine ca eu tot invat, cica, sa fac fotografii mai bune de vreo…4 ani :))) Dar tot asa, ca si tine, partea tehnica m-a cam oprit de la a fi temeinica in a invata.. Insa nu am renuntat 🙂