Cum alegi frigiderul. 7 sfaturi practice de care să ții cont
A început acea perioadă magică din an în care comercianții se întrec, care mai de care, în reduceri și oferte. Statisticile spun că românii cumpără foarte mult în această perioadă electrocasnice. Poate te numeri și tu printre aceștia și dorești să achiziționezi pentru casa ta un frigider. Așa că acest articol îți poate fi util acum dacă vrei să-ți cumperi unul.
De ce ai totuși nevoie de un frigider? Pentru că așa este concepută lumea în care trăim. Pe vremuri străbunicii noștri nu aveau frigider, dar gospodina casei gătea zilnic pentru o familie numeroasă, iar anumite alimente erau ținute în beciul rece.

Acum nu ai timp să gătești zilnic mâncare proaspătă, beci nu ai nici atât, iar alimentele cumpărate trebuie totuși păstrate undeva fără să se altereze, câteva zile. Deci e clar, într-o casă modernă frigiderul nu poate lipsi.
Așadar ce să urmărești atunci când vrei să îți cumperi un frigider? Cum să îl alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine? Ce caracteristici ar trebui să aibă?
Cum alegi frigiderul. 7 sfaturi practice de care să ții cont
1. Bugetul ar fi desigur primul criteriu. Pune-ți întrebarea câți bani poți să cheltuiești pentru frigiderul tău cel nou. Cât va fi rata de plătit și cât de tare te poți îndatora va fi o altă întrebare. Un frigider nu trebuie să coste o avere pentru că atunci va fi pentru tine un stres și nu o mulțumire.
2. Mărimea este un criteriu obligatoriu de luat în seamă. Exista odată ideea că frigiderul trebuie să fie cât mai mare posibil. Ai grijă să îți încapă în locuință, în zona unde vrei să-l pui și să fie atât de mare cât să îți folosească. Degeaba vei cumpăra unul mare care va fi gol mereu, pentru că va costa și mult și va consuma și multă energie electrică.
3. Modelul la care te vei opri depinde și de stilul tău de viață și al familiei tale, dar și de gusturi. Există frigidere cu o singură ușă, cu două sau chiar cu mai multe uși. Celor cu mai mult de o ușă li se mai spune și combină frigorifică.
Congelatorul poate fi deasupra compartimentului de refrigerare (răcire), caz în care acesta nu are sertare. Îl preferă tinerii și cei ce duc o viață activă și nu își fac provizii de alimente: „aruncă” repede ceva în congelator (o cutie de înghețată, o bucată de carne) și gata.
Congelatorul poate fi și dedesubtul refrigeratorului și în acest caz are sertare. Îl preferă familiștii, cei care preferă să își pună și ceva „ordonat” la păstrare.
Mai există modelele side-by-side, adică acele combine cu două uși verticale, care au refrigeratorul într-o parte și congelatorul în alta. Sunt bune dacă ai spațiu suficient și familie numeroasă.
Au mai apărut și așa numitele modele franțuzești, cu una-două uși dedesubt (tip sertar) și două uși side-by-side deasupra. Sunt mari și practice.
4. Culoarea frigiderului ar putea fi considerată doar o chestiune de gust, dar nu este doar atât. Ai grijă să se potrivească cu mobilierul și mai ales să fie ușor de întreținut, adică să îl poți curăța ușor atunci când se va murdări, pentru că se va murdări cu siguranță.
5. Consumul de energie este un alt criteriu important. În principiu un frigider va consuma cu atât mai mult cu cât este mai mare, deși în anii de acum sunt mult mai economice decât în trecut. Pe eticheta fiecărui frigider este trecut și un consum mediu anual, dar acesta este doar orientativ, ca să îți faci o idee despre cât ar putea să consume. În realitate consumul depinde mult și de modul în care îl folosești, așa că va trebui să „înveți” cum să ai un frigider economic.
6. Alte dotări, la interior și exterior te pot determina să alegi un tip de frigider în locul altuia. De exemplu există acum frigidere cu suprafețe antibacteriene, altele cu tot felul de afișaje sau chiar cu ecran TV și conexiune la internet. Din ce am citit, specialiștii nu recomandă așa ceva. Cumpără-ți mai bine un televizor separat dacă vrei, pentru că te va costa și mai puțin decât „struțo-cămila” frigider cu televizor încorporat.
O altă dotare, de data aceasta mult mai întâlnită este dozatorul de apă rece. Unele frigidere au în ușă un rezervor unde poți pune apă, ca să o ai rece când vrei, fără să mai deschizi ușa. Altele se pot chiar conecta direct la conducta de apă. Vei da mult în plus când poți pune chiar tu o sticlă-două cu apă sau suc în frigider.
7. Numărul de compresoare poate fi și el un criteriu. Cele mai multe combine frigorifice au un singur compresor care deservește și refrigeratorul și congelatorul. Altele pot avea două compresoare, câte unul separat pentru fiecare compartiment și vor costa desigur mai mult. Acestea vor avea și spațiul interior ceva mai mic, deoarece și compresorul în plus ocupă un loc suplimentar.
Ce frigider să îți cumperi totuși? Asta nu îți pot spune eu! Este numai și numai alegerea ta, alegere pe care o poți face DE AICI. Eu doar te-am informat. 😉
eu tin foarte mult cont de brand pentru ca viata mi-a aratat ca exista producatori seriosi si producatori al caror unic scop este sa vanda. Nu voi da nume de branduri, ca nu stiu daca am voie si nici nu vreau sa favorizez pe cineva, dar mare atentie ce brand alegeti cand va cumparati un frigider!
Te inteleg foarte bine si rezonez cu ce ai spus! Eu am patit asa la masina de spalat! Am luat ceva foarte laudat doar pentru ca era laudat. Si cam atat. Am fost dezamagita….
Deci da, trebuie sa fii atent la brand!