Cum să calibrezi un termometru de bucătărie
Pentru noi, oamenii obișnuiți, a calibra un termometru, sau în general orice instrument de măsură, este o treabă (aproape) imposibilă, deoarece acasă nu avem cele necesare acestei operațiuni delicate. Aparatele de măsură se calibrează de către producător, iar mai apoi de niște specialiști de la birourile de metrologie.
Și totuși, termometrele de bucătărie pot fi relativ ușor calibrate și acasă, pentru că majoritatea lor sunt concepute și pentru a fi ușor de calibrat. Majoritatea termometrelor de folosit în cuptor, pentru a măsura temperatura din interiorul acestuia, sau pentru a fi „înfipte” în friptură, sunt termometre metalice.
Acestea funcționează pe baza principiului dilatării termice a unui metal, dilatare care este strâns legată printr-o lege simplă de temperatură: cu cât temperatura este mai mare, cu atât metalul se dilată mai mult. Metalul care se dilată este un arc spiral aflat în interior și pe care nu-l vedem; vedem în schimb doar acul termometrului care ne indică temperatura.
Acest tip de termometre sunt ieftine și au acuratețea necesară pentru a măsura, chiar dacă nu foarte precis, temperatura dintr-un cuptor. Nici nu s-ar fi putut alege o soluție tehnică mai bună, pentru că un termometru de sticlă nu s-ar putea utiliza ușor într-un cuptor (și ar fi și mult mai scump), iar termocuplele (alte tipuri de termometre) sunt utile la temperaturi mari de peste 500 de grade Celsius, în vreme ce în cuptor suntem pe la 150 – 250 de grade Celsius. Cuptoarele electrice folosite în bucătăriile moderne au senzori termici cu rezistență electrică și care ne afișează numeric temperatura din interior.
Cum să calibrezi un termometru de bucătărie
Pentru a calibra un termometru metalic de bucătărie, în spatele acestuia (cel mai adesea) este o mică rotiță care se poate roti cu o șurubelniță.
Nu faceți asta fără rost! Iată deci cum se procedează corect. Pentru calibrare avem nevoie de o temperatură cunoscută.
– Metoda 1 este bazată pe temperatura de 0 grade Celsius. De prin școala generală știm că apa îngheață la 0 grade Celsius, fapt nu tocmai adevărat. Zero grade este temperatura de echilibru a unui amestec de apă și gheață! Deci dacă avem apă și gheață, în echilibru (adică gheța nu se topește, apa nu îngheață), acolo avem zero grade Celsius.
Atenție: când punem cuburi de gheață într-un suc, acolo temperatura este peste zero grade, deoarece gheața se topește! Așadar luăm apă foarte rece de la frigider și punem în ea cuburi de gheață, după care introducem termometrul și vedem după câteva minute cât indică. Rotim ușor rotița de reglaj astfel încât termometrul să arate 0 grade. L-am calibrat.
– Metoda 2 este mai potrivită pentru termometrele de cuptor și constă în alegerea temperaturii de 100 de grade Celsius, temperatură la care fierbe apa. Deci introducem termometrul în apă care fierbe și calibrăm, prin rotirea rotiței. Atenție: apa fierbe la 100 de grade Celsius la presiune atmosferică normală și la nivelul mării!
Pentru alte situații, e posibil ca punctul de fierbere să fie mai jos, pe la 99, 98 sau 97 de grade Celsius și chiar mai jos pe munți înalți! Puteți folosi un calculator al punctului de fierbere al apei pentru mai multă precizie.
Dar nu facem o eroare prea mare dacă vom utiliza temperatura cunoscută de 100 de grade Celsius, învățată la școală, pentru că unu-două grade nu înseamnă o eroare prea mare la măsurarea temperaturii dintr-un cuptor.
Spor la calibrarea termometrului și la gătit!
Majoritatea termometrelor folosite acasă sunt etalonate pentru aer. Calibrarea lor în apă nu induce erori?