Cum se ascute un cuțit? 3 idei practice
Întrebarea din titlu pare banală, dar în realitate puțini știu cum se ascute un cuțit. Prin piețe sau prin alte locuri cu trafic intens din orașe există mici meșteșugari care îți oferă acest serviciu pe loc.
De obicei acolo unde se multiplică chei de yale se pot ascuți și cuțite. Serviciul costă câțiva lei, dar adevărata problemă este că un cuțit trebuie ascuțit mereu. Și atunci ascuțitul te va costa în timp mult mai mult decât chiar cuțitul. Ce faci, îl arunci și cumperi altul nou?
Bucătarii profesioniști spun că un cuțit ar trebui ascuțit de fiecare dată înainte de a fi utilizat. Și tot ei mai spun ceva paradoxal, dar logic: cu un cuțit bine ascuțit nu te vei tăia la degete.
De ce? Pentru că un cuțit bine ascuțit taie foarte ușor și pe direcția dorită de tine, fără să aplici o presiune mare.
Asupra unui cuțit tocit însă va trebui să apeși mult mai tare, direcția de tăiere nu e sigură și vei ajunge mai ușor (din greșeală desigur) la degetele tale, pe care așa cum nu e ascuțit și nu taie, le va tăia totuși.
În casele noastre nu vom ascuți cuțitele chiar zilnic, dar de multe ori este necesară această operațiune.
Și atunci, dacă ești bărbat și vrei să scapi de reproșurile soției („Nu taie deloc cuțitele astea!”), sau dacă ești femeie și nu mai vrei să aștepți (o veșnicie) până când soțul se hotărăște să facă ceva cu nenorocitele de cuțite care nu taie, iată trei metode simple ca să faci operațiunea de ascuțire ușor, acasă la tine. Și mai ales să o faci gratis!
1. Pila specială de ascuțit cuțite (masatul) se găsește (aproape) în fiecare casă, iar dacă nu, o poți cumpăra la un preț banal.
Fie că e primită cadou de nuntă cu un set de cuțite, fie că a fost cumpărată chiar de tine de pe undeva, de obicei stă uitată printr-un sertar, pentru că nu ai știut să o folosești.
Când ai încercat prima dată nu ai fost deloc mulțumit de rezultat și ai abandonat-o. Secretul e simplu: trebuie să o folosești… invers. Adică lama alunecă pe masat ca și cum ai vrea să tai (vezi video).
2. Micile gadgeturi cu rotițe (diamantate uneori) pot fi și ele foarte utile. Merită să încerci (vezi video).
3. Plăcile abrazive speciale de ascuțit cuțite sunt folosite mai mult prin restaurante, dar există și prin unele case. Secretul este să le uzi înainte de utilizare și în timpul utilizării (vezi același video).
Cu speranța că v-am dat niște idei utile, care pot să vă facă și economii la buget, dar care pot să reducă și nivelul de stres din casă, vă doresc spor la treabă! Și aveți grijă să lucrați cu grijă!
Cristina says
daaaa, nici eu nu stiam sa folosesc masatul si credeam ca nu e bun. Am vazut apoi la unchi-miu, care e macelar de meserie si toata ziua isi plimba cutitele pe masat. Acum mi se pare cea mai buna si mai usoara metoda de ascutit cutite.
Claudia says
Cat traim invatam 😉
Bratu Gabriela says
eu am o bucata de piatra… cred ca e ceva gen ultima metoda… dar nu am udat-o pana acum. o sa incerc si eu sa fac asa si poate ma invat sa le ascut mai des, ca mereu ma plang de ele!
Claudia says
Da, incearca si asa poate e mai eficienta!
Bogdan says
Am descoperit de curand placerea ascutirii cutitelor si m-am pus serios pe documentat si invatat.
Cea mai buna metoda pare a fi cea in care utilizezi pietre de ascutit (japoneze, belgiene etc), mestesug ce necesita nitica indemanare. Si muuuulta rabdare caci deprinderea mestesugului tine in primul rand de unghiul la care tii taisul cutitului ca sa atinga piatra. Si o sa gresesti cu siguranta la inceput si o sa fie frustrant caci lama ramane tot boanta si tu esti plin de transpiratie. Si nemultumire. Daca perseverezi si inveti sa faci corect lucrurile, pesemne la un moment dat vei reusi. Lucru valabil de altfel in tot ceea ce facem.
Eu am ales metoda mecanica de ascutit cutitele si ma declar extrem de multumit. Am inlocuit la polizor piatra originala si am creat un disc din MDF pe care aplic pasta abraziva. Dupa un numar suficient de “treceri” ale taisului peste disc (numarul acestora variaza de la caz la caz, in functie de cat de tocita este lama) elimin bavura si il slefuiesc pe un alt disc din pasla, impregnat si acesta cu o pasta abraziva.
CTC-ul este realizat prin cunoscuta metoda a taierii foii de hartie.
Claudia says
Multumesc pentru sfaturi! Prind foarte bine 🙂