De unde vine succesul IBIS?
În societatea în care trăim și mă refer aici la societatea omenească de pe toată Terra, nu doar din țara noastră, economia are o dinamică cu greu de intuit în urmă cu o sută de ani, sau chiar acum 50 de ani.
Mii de companii apar peste noapte, unele cresc spectaculos și ajung la extindere globală, altele dau faliment înainte chiar să înceapă să funcționeze, altele se prăbușesc pur și simplu de pe culmile succesului.
Chiar dacă teoreticienii în ale economiei caută formule care, spun ei, pot să asigure succesul în afaceri, acestea nu pot fi enunțate pur și simplu ca fiind rețete sigure. Cei care conduc afaceri învață cu timpul că succesul vine dacă este îndeplinit un cumul de cerințe obligatorii, completate de șansă și decizii inspirate luate la momentul potrivit.
Despre o astfel de afacere de succes vă voi vorbi astăzi, pe scurt. Aceasta se numește simplu IBIS. Este un lanț hotelier franțuzesc la origine (acum cine mai știe de pe unde or fi toți acționarii?), care s-a extins în întreaga lume.
Lanțul hotelier IBIS
Primul hotel a fost deschis în 1974 la Bordeaux și în decursul a zece ani lanțul hotelier s-a extins în întreaga Franță, pentru ca mai apoi să „invadeze” lumea întreagă, existând acum 1152 hoteluri în 67 de țări din Europa, Asia Pacific, America Latină și Caraibe, Africa și Orientul Mijlociu.
Dar ce oferă aceste hoteluri de au ajuns în toată lumea, în vreme ce altele au mari probleme cu a-și atrage clienții? Dacă vei căuta de exemplu ceva de genul ”sală conferință Sibiu”, vei afla că la Sibiu poți organiza conferințe la hotelul Ibis de acolo. Și ce-i cu asta, că doar la foarte multe alte hoteluri există și săli de conferințe?
Conceptul care stă la baza succesului IBIS
Conceptul de bază de la Ibis a fost însă altul. A fost un concept aplicat cu succes în multe alte afaceri și anume: calitate excelentă la un preț accesibil tuturor! Henry Ford, cel care a revoluționat industria automobilelor, s-a gândit că degeaba fabrică el mașini dacă muncitorii lui nu-și pot permite să le cumpere. Și a căutat să facă mașinile cât mai ieftine posibil. Cam așa stă treaba și cu hotelurile Ibis: prețurile sunt pentru toți, nu doar pentru cei „putred” de bogați.
Nu mă crezi? Caută ”cazare hotel București”, ca să te convingi singur. În plus hotelurile Ibis sunt localizate excelent în majoritatea locurilor în care există. Se găsesc preponderent în zona aeroporturilor, gărilor, centrelor orașelor sau în apropierea plajelor renumite.
De unde vine succesul IBIS
Când le-au făcut, cei ce au pus bazele afacerii s-au gândit că fiecare om trebuie să poată merge și pe jos în multe puncte de interes din orașele vizitate. S-au mai gândit și la cei care călătoresc mult cu avionul și au nevoie să doarmă bine într-un hotel decent, atunci când schimbă cursele aeriene.
S-au mai gândit ca hotelul să fie foarte aproape de gară, cum este cazul în București, pentru că mulți călătoresc cu trenul. Și este absolut dezolant să ajungi în gara unui mare oraș și apoi să mergi la hotelul situat cine știe pe unde, fiind „jecmănit” la propriu de șoferii de taxi. În București nu e cazul, pentru că poți să mergi pe jos de la Gara de Nord la Hotelul Ibis.
Și dacă oamenii tot călătoresc cu trenul sau avionul, în multe hoteluri Ibis, dacă ai ales și micul dejun, acesta se poate servi între orele 4 și 12! Fantastic, nu? În multe alte hoteluri poți să ai micul dejun doar între orele 8 și 10 de exemplu, total neconvenabil și poate că de aceea, mulți clienți renunță la el, deși l-au plătit.
Voi ce părere aveți despre acest tip de sistem hotelier? Sau despre ce alt tip de afaceri vreți să mai discutăm?
Leave a Reply