10 sfaturi de care să ții cont pentru hidratarea pielii
Hidratarea este foarte importantă pentru oganismul uman. Principalul constituent al organismului este apa care reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului unui bprbat adult și 50-55% din cea a unei femei adulte.
Apa este esențială pentru sănătatea noastră deoarece fiecare celulă a corpului uman are nevoie de ea. Hidratarea este vitală pentru funcțiile de bază ale organismului nostru. Reglarea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale, buna funcționare a celulei nervoase sau realizarea digestiei și absorbția nutrienților din tractul digestiv depind de hidratarea organismului nostru.
Și tot de hidratare depinde și sănătatea pielii, cel mai mare organ al corpului uman. Iar hidratarea acesteia se poate face pe două căi: intern și extern.
În primul rând trebuie să începi prin a avea grijă de hidratarea internă iar pentru aceasta e important să bei cât mai multe lichide pe zi fără a aștepta să ți se facă sete. Senzația de sete apare atunci când corpul nostru este deja deshidratat! Așa că mai bine să-i oferim suficiente lichide ca să nu ajungă în această situație extremă.
Și, cum din cantitatea totală de apă consumată (în funcție de dietă), cam 30% provine din alimente, iar 70% din băuturi, un rol important revine și consumului de fructe și legume proaspete.
Iarna, de exemplu, nu ezita să introduci în dieta ta portocalele. Poate nu știai, dar, 1 kilogram de portocale poate înlocui 1 litru de apă. În plus sunt și bogate în vitamine C, esențială pentru refacerea fibrelor de colagen dar și în minerale și fibre necesare bunii funcționări a corpului.
În ce privește hidratarea exterioară aceasta trebuie făcută ținându-se cont de specificul diferitelor părți ale pielii. Într-un fel avem grijă de tenul nostru, pielea de pe față, în altul de cea de pe corp sau buze și mâini. Așa că hai să vedem împreună câteva sfaturi de care să ții cont când vine vorba de hidratarea pielii
10 sfaturi de care să ții cont pentru hidratarea pieli
1. Alege loțiuni tonice pentru față FĂRĂ alcool. Acesta usucă pielea în loc să o hidrateze. Ideal ar fi ca aceste loțiuni tonice să fie îmbogățite cu vitamine ca vitamina A, C și E.
2. Nu aplica măști de exfoliere sau gomaj decât o singură dată pe săptămână și folosește seruri de hidratare (vezi aici mai multe produse) înainte de aplicarea cremelor.
3. adaptează-ți ritualul de îngrijire în funcție de sezon. Vara vei alege seruri care să asigure pielii tenului mai multă hidratare pe când iarna va trebui să folosești mai degrabă creme onctuoase, bogate în lipide care ajută la refacerea structurii pielii
4. folosește produse de machiaj și de îngrijire a pielii care au în compoziție glicerină și acid hialuronic. Aceste 2 componente ajută la menținerea umidității pielii atunci când aceasta este expusă la soare. Ține cont și de factorul de protecție solară al acestor produse.
Fie ele creme sau fonduri de ten, factorul protectie ar trebui să fie minim SPF 15. Unele surse afirmă chiar că, ăn cazul persoanelor cu pielea închisă ar fi nevoie de SPF 30 iar pentru cele cu pielea deschisă un SPF 50.
5. Spălarea corpului pe timpul iernii este de preferat să dureze mai puțin și apa să nu fie prea fierbinte. După baie sau duș nu uita să masezi pielea corpului cu o cremă hidratantă.
6. O alimentație bogată în acizi grași ajută la refacerea umidității pielii. Așa că întrodu în dieta ta mâncăruri în care peștele oceanic, bogat în acești acizi esențiali, să fie vedetă. Fă asta măcar de 2-3 ori pe săptămână.
7. Pe timpul anitimpului rece rujul ar trebui să fie unul gras, hidratant. Evită, deci să folosești gloss-urile lucioase. Acestea nu fac decât să deshidrateze buzele. Mai bine folosește un strugurel clasic care conține multă vitamina A.
8. Și tot pentru hidratarea buzelor este bine să aplici pe ele mici cantități de crema de față, din cea pe care o folosești în mod curent. Fă acest lucru în mod special seara, masând ușor buzele, timp de 2-3 minute, cu mișcări circulare după care șterge buzele cu un șervețel pentru a înlătura surplusul.
9. Nu uita nici de mâni. Ai grijă de ele folosind pentru spălare săpunuri nutritive și hidratante care nu usucă pielea. Este important ca aceste săpunuri să conserve bariera lipidoprotectoare. Când ieși afară nu uita să porți mănuși și ia la tine și o cremă special concepută pentru hidratarea pielii mânilor. E posibil să-ți fie de folos.
10. Pentru îngrijirea părului, evită să folosești produse care conțin alcool și alege șampoane potrivite tipului tău de păr dar care sunte nutritive și hidratante în același timp. Evită, de asemenea să speli părul zilnic și introdu în rutina de îngrijire a părului și un balsam sau o mască hidratantă și hrănitoare.
Tu ce faci pentru a hidrata-ți pielea? Care din sfaturile de mai sus le aplici?
bine punctat ca hidratarea tine si de ce bagam in corp, nu doar de ce produse aplicam pe corp. Coteaza cu ce ne hranim, cata apa bem, cat de bine de odihnim si apoi sa folosim produse cosmetice de calitate si bine alese.
Mai important decat ce punem pe piele cred ca e cu ce hranim organismul! Dar si cu ce ingreijim pielea in exterior, clar face diferenta!