Cum verificăm un ou. 3 sfaturi practice
Tu știi cum să verifici un ou? Iată o întrebare extrem de simplă, care are și răspunsuri foarte simple, dar care te pot ajuta enorm în treburile pe care le ai de făcut în bucătărie.
Se apropie Paștele și pentru a pregăti o mulțime de bunătăți, e nevoie de o mulțime de ouă. Dacă ai cumpărat ouăle din supermarket, cel mai probabil este că acestea au pe ele data la care expiră. Dar dacă ai primit ouăle de la o rudă de la țară, cum le verifici?
În orice caz, chiar și ouăle despre care crezi că sunt în garanție s-ar putea să fie alterate, pentru că o mică fisură în coajă face ca bacteriile din exterior să pătrundă înăuntru și oul să se strice mult mai repede decât ai crede, indiferent de data ștanțată pe el.
Cum verificăm un ou. 3 sfaturi practice
1. Prima idee care ne vine în minte este să spargem oul și să ne convingem dacă este bun sau alterat. Desigur că aceasta este o soluție buna pentru a rezolva problema și chiar așa te îndemn să faci cu fiecare ou pe care vrei să-l spargi: sparge-l separat, iar dacă e bun, îl amesteci cu celelalte pentru aluatul de cozonac; dacă e alterat îl arunci, pierzi un ou (pagubă nu prea mare), dar le „salvezi” pe celelalte.
Dacă albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului iar gălbenușul este bulbucat, având o formă bine definită, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este mai aplatizat iar albușul este lichefiat, atunci oul este vechi.
Explicația științifică pentru acest fenomen este fapt este aceea că lanțurile proteice din albușul oului se rup odată cu trecerea timpului și nu mai pot ține ”legat” albușul de gălbenuș.
2. Dar cum să verifici un ou fără să-l spargi? Pune cu grijă oul într-un vas, apoi umple vasul cu apă și observă ce se întâmplă. Sau invers, umple vasul cu apă și scufundă apoi, cu grijă, oul în vas. Vei observa că unele ouă vor rămâne la fund, altele se vor ridica ușor spre suprafață, unele chiar vor pluti.
Iată ce indică acest lucru:
– Ouăle bune sunt mai dense și vor rămâne pe fundul vasului.
– Ouăle care nu sunt chiar proaspete, dar care nu s-au stricat și încă mai pot fi folosite, vor pluti în interiorul lichidului.
– Ouăle alterate vor pluti la suprafață. Explicația este foarte simplă: în timpul alterării oului, în interiorul lui se formează gaze. Cu cât sunt mai multe gaze, oul va ieși mai mult la suprafață, fiind mai puțin dens (adică mai ușor).
Lăs mai jos și un filmuleț explicativ
Cele nu prea proaspete, care plutesc doar în interior, se mai pot folosi încă la omlete sau aluaturi (care se coc), că poate stomacul adultului este mai rezistent. Nu trebuie să le dai la copii și nici să le folosești în creme pentru prăjituri, mai ales în creme cu ou crud. Pentru acestea ouăle trebuie să fie foarte proaspete.
3. O altă situație este aceea în care ai amestecat din greșeală ouăle crude cu ouăle fierte, pe care le-ai pregătit pentru ceva. Sau puștiul tău activ a făcut-o dinadins. Cum le separi fără greșeală și fără să le spargi?
Pune oul pe masă (pe fața de masă) și rotește-l: cele care sunt fierte se vor comporta ca un corp solid la rotație, iar cele crude ca un corp care are și lichid în interior. Concret, ouăle fierte se vor roti ușor de mai multe ori înainte de a se opri, pe când ouăle crude se vor roti puțin de tot, sau nu vor face nici măcar o singură rotație și se vor opri.
Noi verificăm toate ouăle înainte de a le consuma, scufundându-le în apă. Pierzi ce-i drept câteva minute cu această operațiune, dar salvezi mult mai mult, adică sănătatea ta și a membrilor familiei. În plus, folosind pentru prăjituri doar ouă foarte proaspete, avem și garanția reușitei.
Tu cum verifici ouăle dacă sunt proaspte sau nu, dacă sunt fierte sau crude?
Cristina says
pe-asta cu deosebit un ou fiert de unul crud o stiam si eu inca din copilarie, Ma invatase o batrana care era vecina cu noi la bloc si mai statea cu mine pana venea mama acasa.
Claudia says
Ei, cred ca asta o stie multa lume :))