9 sfaturi ca să îți faci sau repari o sobă de teracotă
A venit și primăvara, deși e rece și ploioasă, iar nu peste multă vreme va veni și vara. Cu această ocazie oamenii chibzuiți și calculați, buni administratori ai unei gospodării, numiți și gospodari, vor putea să arate ceea ce pot aplicând proverbul „Omul gospodar își face iarna car și vara sanie”.
Dar cum sănii trase de cai nu prea se mai pot vedea prin satele patriei, vom înlocui cuvântul sanie cu sintagma sobă de teracotă. Pentru că trebuie știut că, deși ne-am modernizat, mare parte a populației țării locuiește în mediul rural, unde de multe ori nu există posibilitatea construirii pentru locuința personală a unei instalații centralizate de încălzire.
Soba de teracotă alimentată cu lemne este deci în continuare a sursă de căldură pentru foarte multe locuințe de la țară, dar și de la oraș. Și este o sursă de nădejde, deoarece după cum spun mulți, printre care și eu, de la o astfel de sobă poți într-adevăr „să simți căldura” care te pătrunde și îți alungă afară „frigul din oase”.
Teracota este un produs ceramic, cunoscut și de vechii romani, iar cuvântul provine din limba italiană (probabil dintr-o mai veche sursă latină) și înseamnă pământ copt (ars), adică terra-cotta. Se fabrică din argilă cu diverse adaosuri și se arde în cuptoare la temperatură joasă (adică 600 – 1000 de grade Celsius, ceea ce înseamnă o temperatură joasă în domeniul arderii ceramicii). Teracota se smălțuiește pe fața care rămâne la vedere și de aceea se folosește nu numai pentru a fabrica cahle pentru sobe, ci și alte vase, sau chiar opere de artă (statuiete).
Revenind la sobe, ce sfaturi aș putea să vă dau? Citiți în continuare.
- Vorbește din timp, de pe acum, cu sobarul pe care-l știi sau pe care încă nu-l știi. Există foarte puțini sobari buni și uneori ei realizează lucrări în mai multe sate, fiind cunoscuți de cei ai locului. Ca să fii sigur că ai soba gata până dă frigul, caută-l și vorbește cu el chiar acum, dacă nu ai făcut-o deja.
- Nu ai cumpărat nimic pentru sobă? Nici să nu o faci până când nu vorbești cu sobarul și până când nu ai stabilit exact cum vrei să arate soba. La acest aspect nu te prea poți răzgândi pe parcurs, că nu e ca la niște țevi din oțel, pe care le mai schimbi traseul după cum vrei odată cumpărate. La sobe trebuie cumpărat foarte exact ceea ce ai nevoie.
- Piesele de teracotă se numesc cahle. În funcție de cât de mare vrei să faci soba, îți trebuie și un anumit număr de cahle, dar obligatoriu și patru cahle-colț pe fiecare rând. Dacă vrei o sobă cu o secțiune altfel decât dreptunghiulară, o să ai nevoie în plus de alte colțuri, sau de modele de cahle mai sofisticate.
- În interiorul sobei se pune cărămidă refractară. Aceasta este de fapt cea care înmagazinează în ea căldura rezultată din arderea lemnelor și o cedează apoi lent mediului (aerului din cameră adică). Desigur o parte din căldură este de asemenea înmagazinată și în cahlele de teracotă, dar cea mai mare parte este în cărămidă. Cărămida refractară este mai scumpă decât cea obișnuită și face să crească costul unei sobe. Pe vremuri la țară, oamenii căptușeau interiorul sobei cu pietre mai mari de râu, dar cea mai bună tot cărămida refractară rămâne.
- Ușa sobei este o altă piesă care poate să coste destul de mult, fiind făcută de obicei din fontă. Pe lângă cahle, cărămidă și ușă, mai există multe alte piese care trebuie cumpărate.
- Manopera sobarului costă de asemenea, în funcție de zona din țară unde locuiești, dar va trebui oricum să-l plătești că altul (mai ieftin) nu găsești (prea ușor).
- Un buget doar așa estimativ: fără 3000 de lei nu ai de ce să începi să-ți faci o sobă nouă. Cine știe prin ce minune poți să „cobori” ușor sub această sumă, dar de „urcat” poți urca mult mai mult, în funcție de ce sobă vrei să-ți faci. Prin casele boierești, sobele erau adevărate opere de artă.
- O sobă de teracotă costă mai mult decât o centrală termică pe gaz, iar mai multe sobe (3 sau 4) într-o casă costă mai mult decât o instalație de încălzire centralizată pe gaz. Dacă vrei să îți faci în noua (sau vechea locuință) încălzire bazată pe o centrală cu lemne, vei ajunge cu costurile ceva mai sus decât în cazul a patru sau cinci sobe, sau chiar pe acolo, așa că trebuie să chibzuiești bine decizia, pentru că în fiecare situație există avantaje și dezavantaje.
- Indiferent ce decizie vei lua și cum vei dori să îți încălzești locuința, consultă mai întâi un specialist, de acolo din zona ta, că el va ști, dacă este un om de încredere, să îți dea cele mai bune sfaturi. Și nu uita să pui un ban deoparte din timp!
Eu personal sunt un mare fan al sobelor de teracotă, pentru că așa am crescut cu ele în casă și pentru că am desigur frumoase amintiri din copilărie, când ne adunam mai mulți nepoței pe cuptorul cald din casa bunicilor, ca să încălzim și să ne odihnim după o „repriză” de săniuș!
Si mie imi plac sobele de teracota. Adevarul e ca nimic altceva nu se compara cu ele, din privinta caldurii degajate. Am o soba de teracota pe lemne, in bucatarie, dar trebuie refacuta. Mi-e si groaza!
Da, si eu le consider inca utile. Nu as renunta la ele 🙂
Sa stii ca soba de teracota este unul din lucrurile din casa veche dupa care tanjesc. O face centrala cald, dar nu ai unde sa iti lipesti spatele sau picioarele si sa te lasi topit si molesit de caldura, asa cum faceam cand aveam soba.
Tocmai de aia noi nu am renuntat la sobele de teracota si avem incalzire mixta 🙂
Astăzi, în 2022, NU EXISTĂ SPECIALIȘTI. Fără școală de specialitate nu te specializezi în nimic. Poți găsi artiști, dar nu specialiști