Țevi de cupru sau de PPR. Ce să alegi pentru instalația termică?
Vine sezonul cald și odată cu acesta se vor accelera lucrările de construcții. Dacă acum îți faci o casă sau doar o renovezi pe cea veche, ce să alegi pentru instalația termică?
Poate că pentru centrală te-ai decis deja, ajutat și de ofertele care apar pe la comercianți. Poate că te-ai decis și pentru alte detalii, dar rămâne dilema: țevi de cupru sau de PPR.
Cuprul est un metal folosit din antichitate, fiind ușor de prelucrat. Cu toții am auzit la școală la materia istorie de Epoca Bronzului, o perioadă din evoluția umanității când oamenii învățaseră să prelucreze bronzul.
Acesta este de fapt un aliaj cupru-staniu, dar care mai conține, în funcție de zăcământul extras și prelucrat și alte metale (aluminiu, magneziu, nichel, zinc) . În orice caz, cuprul este principalul component, fiind de obicei în proporție de peste 80%.
Ce înseamnă țevi PPR
PPR este o abreviere de la polipropilenă, un polimer termoplastic (o masă plastică deci) foarte folosit pentru fabricarea multor produse, deoarece are proprietăți potrivite pentru diverse aplicații practice.
Unul dintre aceste produse este și țeava de diferite dimensiuni, cu accesoriile (fitinguri) necesare pentru îmbinări. PPR a fost inventat în 1951, dar aplicațiile au apărut mult mai târziu, după perfecționare procesului de producere pe scară largă.
Ce alegem? Țevi de cupru sau de PPR?
Prin urmare, să revenim la întrebare, ce ar fi mai bine să alegi pentru realizarea instalației de încălzire a casei tale? Cupru sau PPR? Răspunsul îl poate intui orice om care are oarecare experiență de viață și anume că niciodată nu există un singur răspuns sau o singură soluție, ci soluții adaptate fiecărei situații în parte. Să vedem deci câteva avantaje și dezavantaje pentru fiecare material în parte.
- Țevile din PPR sunt ceva mai ieftine decât cele din cupru, poate cu 20% sau mai mult. Însă țevile de cupru au o rezistență mecanică mai mare.
- Fitingurile de cupru sunt mai ieftine și se montează prin sudare, cele din PPR mai scumpe.
- Țevile din cupru sunt mai subțiri și au un aspect estetic superior, dacă se alege o instalație cu țevi aparente (care se văd). Dacă țevile sunt ascunse (îngropate în pardoseala sau în perete), polipropilena este de preferat. În cazul instalațiilor aparente, cuprul este mai „suplu”, PPR mai „butucănos” (țevi, fitinguri care se văd).
- Pentru radiatoarele (caloriferele adică) din aluminiu, adio cupru: din puncte de vedere electrochimic aceste două metale sunt incompatibile. Deci dacă alegi calorifere de aluminiu, țevile din PPR sunt soluția obligatorie.
- Cuprul conduce ușor căldura, PPR este bun izolator. Țevile din cupru radiază deci și ele căldură în încăpere, „suplimentând” caloriferul. De aceea pentru îngropare în perete trebuie să alegi PPR.
- La coroziune rezistă bine ambele materiale, dar dacă nu ai centrala ta proprie și vrei să îți faci o instalație care primește căldura din exterior (de la termoficarea orașului), adio cupru. De ce? Pentru curățarea pe interior a instalațiilor, se folosesc soluții chimice (nu de tine, de cei cu termoficarea), soluții la care PPR rezistă fără probleme, dar cuprul nu.
- Pentru vopsire, țevile din cupru sunt numai bune, cele din PPR nu. Vopselele și varul lavabil se „lipesc” perfect pe țevile de cupru și rezistă acolo. Deci dacă nu vrei să se vadă în încăpere ca o „pată de culoare” roșcatul cuprului, ci țevile să fie „contopite în peisaj”, o poți face cu țevile din cupru.
- Montajul se face repede și precis cu ambele tipuri de țevi, care sunt ușoare.
- Pentru creșterea rezistenței mecanice și termice a polipropilenei, se fabrică și țevi din PPR cu inserții metalice, de obicei aluminiul fiind cel mai folosit. Sunt însă ceva mai scumpe decât cele simple, dar rezistă mai mult în timp. Cuprul însă rezistă bine în timp așa cum este el.
- Dacă vrei să îți faci și instalația sanitară (apă caldă, apă rece), nu e nici o problemă cu cuprul sau cu polipropilena, ambele materiale fiind sigure pentru sănătate. Mai mult decât atât, cuprul, ca și argintul, este „ucigaș” de bacterii. Prin urmare, cuprul este foarte bun pentru alimentarea cu apă, dar doar în casă. Afară, pe sub pământ, nu poți pune cupru, că nu rezistă în timp la fel ca PPR.
Ar mai fi multe de discutat, dar ca să nu lungim prea mult articolul ne oprim aici. Ce să faci ca să te decizi? Mai citește și articole de pe site-uri specializate pe instalații de încălzire sau sanitare, stai de vorbă și cu specialiștii care îți proiectează și realizează instalațiile. Calculează și cât te costă și vezi banii de care dispui. Spor la treabă!
sotul si instalatorul au ales PPR si mi-a ramas de atunci in minte numele asta, de pe lista de cumparaturi, dar nu stiam care sunt avantajele pe care le ofera acest tip de tevi. Bine ca am aflat acum.
Da, nici eu nu ma pricep. Si la mine la fel, sotul si meseriasul respectiv au decis.