3 orase din Grecia continentală pe care ar trebui să le vizitezi
Grecia este leagănul civilizației, așa se spune. Ar mai trebui să adăugăm că este vorba de civilizația actuală a noastră, a europenilor, „exportată” apoi și în America, pentru că au mai fost din vremuri străvechi și există și acum civilizațiile orientale.
În orice caz, la nivel global civilizațiile s-au întrepătruns și s-au influențat reciproc. Dar lumea așa cum o știm acum, datorează foarte mult Greciei Antice.
Tocmai de aceea cine vizitează Grecia nu ar trebui să o facă doar pentru plaje și marea superbă, sau pentru mănăstirile ei celebre în toată lumea. Turistul ar trebui neapărat să se oprească și la orașele grecești, orașe care de fapt au fost ele leagănul civilizației, pentru că ele au concentrat în vremea antichității, la fel ca acum, viața socială, politică și culturală.
Chiar cuvântul politică vine din grecescul polis-politikon, polis însemnând oraș (organizat), iar politikon știința/arta de a conduce orașul. Cu alte cuvinte nu orice oraș era un polis, pentru că acest termen include și cetățenii, adică acei locuitori activi ai cetății, cei care nu doar trăiesc acolo, dar care și participă activ la viața comunității.
Din păcate în foarte multe locuri, pe la noi inclusiv, orașele sunt niște „adunături”, niște „aglomerații”, nicidecum polisuri și poate că mai avem de învățat chiar de la grecii antici cum să trăiești într-un polis.
3 orase din Grecia continentală pe care ar trebui să le vizitezi
Ne vom opri astăzi doar la trei dintre orașele Greciei, orașe care neapărat trebuie vizitate dacă vrei să cunoști cât mai în profunzime această țară.
1. Atena (Athina în greacă, Athens în engleză) este capitala Greciei, oraș cu o vechime de mai multe milenii (înființat cu 1400 de ani înainte de Hristos) și care poartă numele zeiței înțelepciunii. La ora actuală, ca și în vechime, este cel mai mare oraș al țării. Este situat în jumătatea sudică a țării.
Sunt peste 3 milioane de locuitori în zona urbană a Atenei, adică peste două milioane și jumătate în Atena și încă peste o jumătate de milion în Pireu, orașul-port „lipit” de capitală. Luând în considerare și așezările din jur (zona metropolitană adică) sunt aproape patru milioane de greci care trăiesc acolo. Atena este un adevărat muzeu viu, un oraș-muzeu, sau un oraș în care fiecare piatră, fără exagerare, poartă în ea o fărâmă de istorie.
Acropola (sau Acropolis) este dealul care cuprinde o mulțime de temple antice (ceea ce a mai rămas din ele). Este simbolul orașului și poate al întregii Grecii. Pe lângă Acropolă, Atena este plină de multe alte vestigii ale Greciei Antice, din timpul Imperiului Roman din care a făcut parte, din epoca Imperiului Bizantin și apoi din vremea ocupației Otomane. Dar despre Atena în special voi reveni cu un alt articol de sine stătător pentru că ar mai fi multe de spus.
2. Salonic (Thessaloniki în greacă) este al doilea oraș ca mărime al țării și este situat în nordul Greciei, fiind ușor accesibil românilor. Salonicul are peste opt sute de mii de locuitori în zona urbană și peste un milion în zona metropolitană. A fost fondat în anul 315 î.Hr., dar pe fundațiile altor așezări mult mai vechi.
Ca și Atena, Salonicul are vestigii din perioada Greciei Antice, a Imperiului Roman, a celui Bizantin și a celui Otoman. Orașul este situat într-o zonă activă din punct de vedere tectonic și a fost distrus de cutremuri de mai multe ori în decursul istoriei sale. Este și al doilea port ca mărime al țării, port de unde pleacă mărfuri și spre alte țări din Peninsula Balcanică, România inclusiv.
Dacă în urmă cu o sută de ani orașul era considerat periculos, pentru că ajungeau în el toate națiile pământului (inclusiv cu „scursurile” lor cu tot, ca în orice mare port), acum orașul este deosebit de curat, sigur și plăcut, fiind vizitat anual de mai mulți turiști decât triplul populației sale.
Și asta pentru că în urmă cu nu prea mulți ani, autoritățile au făcut eforturi deosebite și foarte eficiente în acest sens, înțelegând că (și) din turism se poate trăi foarte bine. Mai multe despre Salonic am povestit aici.
3. Kavala este un oraș mai mic, situat tot în nordul Greciei (Macedonia de Est și Tracia se numește regiunea), dar este de asemenea un oraș plin de istorie. De exemplu cel mai bine conservat apeduct roman din Balcani se află aici. Orașului i se mai spune și „Monte Carlo a Greciei” sau ”orașul amfiteatru”.
Spre deosebire de alte orașe, Kavala a fost și sub dominația Imperiului Bulgar. Pentru români, Kavala este un loc unde se ajunge ușor, dar pentru toată lumea mai este și un important port pentru cursele de feribot, care leagă continentul de insulele grecești din nordul Mării Egee. Detalii mai multe despre cum poți ajunge la Kavala cu mașina găsești AICI.
În toate orașele pe care le-am descris pe scurt și în toate locuri din Grecia pe care le veți vizita, nu uitați să încercați bucătăria locală, pentru că mâncarea grecească este gustoasă, savuroasă și apreciată, având un specific aparte, dar fiind și o combinație între Europa, Balcani și aromele orientului.
Voi ați vizitat aceste orase? Ce părere v-au făcut?
Pentru ca nu prea sunt fan aglomeratie si preturi mari, daca ar fi sa ajung in Grecia in vacanta, Kavala ar fi primul oras pe lista optiunilor mele. Imi imaginez ca sunt destule locuri frumoase de vazut si aici si nu am parte de aceeasi aglomeratie ca in capitala.
Da, am auzit si eu ca e un oras foarte frumos, cochet! Sper sa ajung anul asta pe acolo si sa-l vizitez.