Ce trebuie să faci ca să înmatriculezi mașina în România
Cu toții ne dorim un automobil cu care să ne putem deplasa mai ușor. Tineri singuri, dar și tinere familii, adulți familiști dar și pensionari cu chef de viață, cu toții adună banii necesari și la un moment dat ajung fericiții posesori ai unui autoturism.
Dar cu mașina treburile nu sunt chiar atât de simple ca în cazul unui televizor de exemplu. Pe acesta l-ai cumpărat, l-ai adus acasă (sau ți-l aduce chiar firma vânzătoare), l-ai scos din cutie, l-ai montat, l-ai pus în priză și gata, te poți folosi imediat de el.
În cazul unei mașini însă trebuie să mai faci unele lucruri ca să poți circula cu ea, pentru că nici o mașină nu poate circula dacă nu este în legalitate.
Ce trebuie să faci ca să înmatriculezi mașina în România
Așadar, ce trebuie să faci ca să înmatriculezi o mașină în România? Cu mulți ani în urmă treaba asta cu înmatricularea era un adevărat tur de forță, o luptă formidabilă a răbdării și nervilor, pentru că respectivul serviciu de înmatriculări auto nu era atât de bine organizat ca acum. În plus, informatizarea societății în general se poate vedea foarte bine și în modul în care funcționează anumite instituții ale statului.
În cazul de față, ca și în cazul obținerii unui pașaport pentru un copil, despre care am scris aici, poți să alegi să te programezi online ca să îți înmatriculezi mașina.
Intri pe secțiunea de site dedicată județului tău (de exemplu aici dacă ești din Bacău) și îți alegi data și ora disponibile.
Te duci apoi la serviciul de înmatriculări auto (care deși e tot la Poliție, acum ține de Instituția Prefectului), cu actele necesare și eviți să stai la coadă.
Ce te faci însă dacă nu ai timp să aștepți? Asta deoarece programările online sunt foarte bune pentru cei „așezați”, care pot face lucrurile cu mult timp înainte. Dacă însă ești român venit din străinătate cu o mașină pe care vrei să o înscrii în circulație, sau dacă tocmai ți-ai cumpărat o mașină și vrei să pleci repede cu ea în concediu, nu mai ai vreme să aștepți trei săptămâni sau o lună până când este liber un loc la programările online.
Trebuie urgent să mergi să o înscrii, chiar dacă pentru asta vei sta o zi întreagă la cozi. Și aici este a doua situație. Te interesezi acolo la înmatriculări, la ofițerul de serviciu de la poartă, despre ora la care trebuie să fii prezent, ca să te înscrii pe o listă, ca să primești un număr de ordine utilizabil în aceeași zi. Pe la ora șapte dimineața s-ar putea să fie prea târziu, de vreme ce unii se prezintă acolo începând cu ora patru (dimineața), iar alții chiar dorm efectiv în mașină, acolo lângă gardul Poliției.
Deci te prezinți foarte devreme și obții un număr de ordine util, pentru că zilnic se primesc un număr limitat de dosare. Apoi îți aștepți rândul, care îți va veni în cele din urmă în ziua respectivă. Acum sunt zile normale pentru serviciul de înmatriculări, dar prin lunile iulie/august, când vin foarte mulți români acasă, va fi cumplit.
Despre acte, te vei interesa dinainte foarte clar, care sunt necesare, deoarece dacă mai stai la rând și nu ai dosarul complet și mai ești și respins, mai bine ai pleca în cosmos…
Actele necesare înmatriculării mașinii în România
Actele sunt în mare parte identice, dar și diferă în funcție de ceea ce vrei să faci. De exemplu o să ai nevoie de la Primăria din orașul/comuna ta, de un aviz că ai fost luat în evidență cu noul bun pentru care va trebui să plătești impozit.
Nu poți circula cu o mașină fără asigurare RCA, deci va trebui să ai deja asigurarea făcută. Va trebui să dovedești și că tu ești proprietarul mașinii, cu un contract de vânzare/cumpărare (tradus, dacă mașina e luată din străinătate), cu o factură, dacă mașina e luată din țară, de la un dealer auto. În fine, te interesezi despre toate actele necesare și le pui la dosar, că altfel șansele sunt zero.
Numerele negre și numerele roșii la înmatricularea mașinii
Există numere negre (definitive) și numere roșii (provizorii), în fiecare caz în parte cu dosarele și actele aferente necesare.
Numerele roșii înseamnă că ai dreptul să circuli un timp limitat cu mașina, cam 90 de zile. Până la urmă tot va trebui să îți faci dosarul pentru numerele negre, definitive, când ai toate actele în regulă.
Să presupunem că ai ajuns la stadiul cu numere negre. Când depui la ghișeu actele, vei fi întrebat și despre un număr, pe care-l vrei. Adică vrei un număr oarecare, care ți se nimerește acolo la rând, sau vrei un număr preferențial, o combinație de litere dorită de tine?
Dacă vrei un număr din rând, îl vei obține în aceeași zi, cu un certificat de înmatriculare provizoriu (o dovadă de circulație practic). Certificatul „adevărat” îți va fi apoi trimis acasă prin poștă, deoarece trebuie tipărit (imprimat) de un serviciu care asta face. Nu ți-l poate da nimeni pe loc.
Ce să vă mai spun, va fi o experiență interesantă acolo la înmatriculări, un loc de unde vei putea afla multe povești de viață, dacă vei sta să-i ascuți pe „colegii” tăi de suferință din rândul interminabil.
bine ca nu am masina de imatriculat! De fapt, nu ma supar daca e sa castig vreuna, ma risc sa stau pe la cozi si sa dau de functionari sictiriti!
Sa dea domnul sa castigi! 🙂