5 idei ca să crești durata de viață a hainelor tale
Nu demult am citit un articol al cărui titlu m-a provocat de la început: era ceva de genul cum să faci economii substanțiale la bani. Persoana care l-a scris, o englezoaică, e un blogger cunoscut la ei tocmai pentru ideile de economisire.
Ce a scris în articol ea a și aplicat, a verificat și a reușit să facă în trei ani atâtea economii încât și-a achitat în avans casa luată prin credit ipotecar. E adevărat că la ei altele sunt și veniturile, dar și costurile. Ea a reușit economiile spectaculoase fără să renunțe la viață, ci renunțând la ceea ce se poate renunța cu ușurință.
Atât doamna respectivă din Anglia, cât și statisticienii ne spun că noi oamenii cheltuim prea mult cu hainele noastre. Suntem mereu tentați să cumpărăm ceva nou și la modă, dar în realitate avem destule haine care sunt încă bune de purtat și nu ar trebui înlocuite.
5 idei ca să crești durata de viață a hainelor tale
Să vedem așadar cum să facem ca să crească durata de viață a hainelor și să cumpărăm mult mai puține haine noi.
1. Fă în primul rând curățenie în mintea ta. Sfatul este valabil și pentru altfel de cumpărături, deoarece cumpărăm de fapt cu mintea. Prin autocontrol și autoeducație vom rezista puternicului impuls de a cumpăra. Este ce-i drept o luptă foarte grea, pentru că de fapt cumpărăm în exces ca să ne demonstrăm nouă înșine și celorlalți că avem valoare socială, că reprezentăm ceva în „haita” noastră.
2. Închiriază haine scumpe pentru ocazii. Ce rost are să dai o groază de bani pentru haine destinate unui eveniment, haine pe care le vei purta doar o singură dată în viață. La noi încă nu au apărut, dar în alte țări afacerea cu haine de închiriat a revenit la modă.
3. Revinde-ți hainele. Multe companii (printre care și H&M de exemplu) oferă un serviciu de buy-back, ca la electronice. Vrei o haină nouă, o dai pe cea veche (cu eticheta lor) și ai reducere la un obiect nou de îmbrăcăminte. Poți să revinzi hainele și pe site-uri cu vânzări de ocazie. La rândul tău poți cumpăra la un sfert sau chiar o zecime de preț haine second-hand, că oricum o să le porți de câteva ori doar.
4. Curăță și repară hainele pe care le ai și care s-au mai deteriorat. Nu e dificil. Cu un mic efort pot să arate exact ca atunci când erau noi.
5. Caută calitatea. Când cumperi haine, caută să fie de bună calitate și astfel să fie mai rezistente, ca să aibă viață mai lungă. Nu căuta haine de fițe. Oferta este atât de bogată încât chiar poți găsi haine excelente, nu doar de la firme celebre. I
ar dacă vrei ceva de firmă, caută la outlet, că și acolo sunt haine foarte bune, doar că au fost la modă acum doi-trei ani în urmă. Dar cui îi pasă? Minții tale obișnuită să nu ia în considerare toate mofturile celorlalți nu ar trebui să-i pese…
Succes la cumpărături cât mai puține, făcute cu inteligent!
cu inchiriatul as fi de acord daca am gasi magazine de inchiriat care sa iti ceara 30-40 de lei pentru o rochie inchiriata pentru o seara. Dar, cand majoritatea cer mult mai mult, eu nu as inchiria. Mai bine mai pun 50 de lei si imi iau tinuta mea.
Dar ce te faci cand o tinuta costa mii de lei? :))