Cum alegem o pereche de încălțăminte sport
Orice copil visează la un moment dat la o pereche de adidași care să-i dea aripi la alergare sau la întrecerile sportive cu tovarășii de joacă. Sau, mai bine spus la o încălțăminte sport.
Trebuie să recunosc că am folosit cuvântul ”adidași” puțin abuziv, dar se pare că a intrat deja în uzul curent al limbii române ca înlocuitor al sintagmei ”încălțăminte sport”.
Adolf (Adi) Dassler a fost patronul german care a înființat compania în 1924, în apartamentul mamei sale. Lucra împreună cu fratele său Rudolf și pentru că nu aveau că nu aveau curent electric, foloseau mașini de cusut la care pedalau de zor ca să coase încălțămintea.
Mai apoi compania a crescut spectaculos, astfel încât la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, deja avea o mare faimă. Ca o curiozitate, în timpul celui de-al doilea război mondial, firma a produs și arme antitanc.
Acum Adidas este a doua mare producătoare de echipament sportiv din lume, după Nike și mai are și subsidiarele Reebok și Runtastic (Austria). Așadar, în loc de încălțăminte sau pantofi sport spunem adidași, chiar dacă produsul este făcut poate de altă o companie. Nu spunem pume (de la firma Puma) sau nikeși (de la firma Nike).
Revenind la visul oricărui copil, de la care am divagat puțin, trebuie totuși să știm, că atât pentru ei, dar și pentru noi adulții, există încălțăminte sportivă care este special creată pentru un anumit scop.
Dacă pentru a merge pur și simplu pe stradă s-ar putea potrivi cam orice, pentru alergări sau pentru diferite sporturi există încălțămintea potrivită. Pentru fotbal e clar, toți copiii știu că gheata de fotbal trebuie să aibă crampoane (ca să nu lunece pe iarbă) și o anumită formă (ca să permită șutul, adică lovirea mingii).
Pentru tenis există teniși, pentru baschet există bascheți și astea se știu. Dar mai trebuie știut că există încălțăminte sport pentru fitness sau antrenamente la sală, pentru alergări, pentru golf și pentru ieșiri în oraș (casual). D
acă vrei prin urmare să îți cumperi încălțăminte sport, trebuie să știi foarte clar pentru ce o vei folosi. Dacă ar fi să-i diferențiem, este clar că cei proiectați pentru alergare au o anumită formă, rezistență și structură, în vreme ce pentru plimbări pe stradă sau în parc sunt mai potriviți alții.
Dacă nu găsești exact ceea ce cauți, poți face și „aproximări”: cei pentru golf vor fi desigur ideali și pentru plimbări în natură, pe iarbă, pe alei și pe poteci, îmbrăcat/îmbrăcată cu pantaloni comozi și un hanorac ca acestea de aici.
Nu vor fi însă potriviți și pentru ascensiuni montane. Cei casual pot fi luați fără probleme și la muncă, la o ieșire cu prietena/prietenii în oraș sau la străbătut mall-ul în căutarea… altor perechi de adidași.
Prin felul în care sunt făcuți, acest tip de pantofi sport nu sunt potriviți însă pentru a fi purtați iarna sau pe vreme ploioasă. Pentru iarnă există adidași special făcuți să poată fi purtați iarna. Pentru ploaie este clar că trebuie să fie făcuți din piele fără găuri, nu din materiale textile sintetice gen plasă.
Dar ce a făcut ca acest tip de încălțăminte să aibă un asemenea succes încât să fie purtat de toți oamenii din toate categoriile sociale din toate țările lumii? Este simplu de tot: încălțămintea sportivă este comodă, frumoasă, durabilă. În plus este și va fi mereu la modă, fiind asociată cu imaginea unei persoane active, sănătoase, dinamice. Aveți în garderobă adidași gata să fie luați în picioare pentru ieșirea din casă?
Leave a Reply