5 motive ca să cumperi un laptop second-hand
De cele mai multe ori ne dorim să achiziționăm lucruri noi. E cumva firesc și sunt multe obiecte pe care nu le-am cumpăra sub nici o formă dacă nu ar fi noi. Dar altele pot fi cumpărate și la „mâna a doua”, second-hand adică, dacă tot au intrat în limba noastră o mulțime de neologisme.
Românii își doresc mașini pentru că au nevoie de ele, iar marea majoritate a înmatriculărilor din țară sunt pentru mașini second-hand. Să cumperi o mașină second-hand este ce-i drept și un pic de loterie. Este însă un risc pe care ți-l asumi, calculând că prețul mașinii și al eventualelor reparații oricum este mult mai mic decât al unei mașini noi, care și ea se va defecta la un moment dat.
Așadar, dacă ai da bani (mai mulți) pe o mașină second-hand, de ce nu ai dai bani (mult mai puțini) pe laptopuri second hand dell, de exemplu? Să vedem deci motivele pentru care ai alege să îți cumperi unul sau mai multe computere second-hand.
- Prețul este clar primul motiv general. Și alte motive se vor lega cumva de ideea de preț mai scăzut, dar am ales să trec aici doar acest motiv. Poți găsi laptop-uri second-hand la prețuri foarte bune și cu configurații de invidiat, chiar și cu garanții din partea firmelor care le vând. Dacă nu dispui de prea mulți bani, e clar că un „mâna a doua” poate fi o soluție foarte bună.
- Copilul își dorește un laptop, dar nu e încă la vârsta la care poți avea mare încredere în el. E foarte probabil să-l strice, dar măcar până mai învață câte ceva, să o facă pe unul pe care ai dat mai puțini bani. După ce va fi mai mare și va începe să facă cu computerul și chestii serioase, nu numai jocuri, vei putea să-i cumperi unul nou, că tot va deveni odrasla informaticianul lui tata (mama).
- Firma ta este la început de drum și ai nevoie de mai multe computere în mai multe birouri. Piața second-hand este soluția salvatoare. Poți să ai astfel mai multe birouri dotate cu computere, iar cu timpul, din profit, le vei mai înlocui pe unde e nevoie. Dacă ai angajați care chiar lucrează intens cu computerul, pentru sarcini de lucru care necesită tehnică de calcul avansată, vei alege atunci computere foarte performante. Dar pentru chestii cum ar fi evidență stocuri sau intrări/ieșiri, nu văd de ce nu ai alege să pui în acele birouri computere second-hand. La fel se poate discuta și despre imprimante second hand, care pot să-și facă foarte bine treaba.
- Lucrul în condiții grele te poate determina să alegi un computer second-hand, dar făcut de o firmă renumită pentru robustețea produselor sale. De exemplu ai angajați care iau computerul tot timpul în mașină sau ai puncte de lucru unde e praf, mizerie (pe un șantier de exemplu). De ce ai alege să cumperi laptop-uri noi, doar ca să dai mai mulți bani? După o săptămână de lucru în condiții grele și cel nou și cel de mâna a doua tot la fel vor arăta.
- Funcționarea continuă a unui computer este cerută în anumite situații. Ai nevoie să înlocuiești anual poate computerele care fac anumite „munci” non-stop. E clar că vei face economie cumpărând computere second, dacă tot știi că vor „crăpa” într-un timp relativ scurt.
Cu un computer nou parcă încerci să te porți mai cu grijă, în vreme ce pe unul second-hand parcă îți vine să-l exploatezi mai mult, că bani oricum o să ți-i scoți, dacă îl folosești ca să producă.
Leave a Reply