Cum preparăm cafeaua perfectă
Oare cum ar fi viețile noastre fără cafea? Această aromată băutură a pătruns atât de mult în stilul nostru de viață încât nu cred că am putea renunța la ea de bunăvoie. Cine știe ce calamitate ar trebui să fie ca să fim forțați să nu mai bem cafea.
Bunăoară, chiar ieri am aflat din sursele mass-media că elvețienii chiar au avut un referendum pe această temă. Statul dorea să renunțe la cafeaua din rezerva strategică de alimente pe care o păstrează pentru cazurile de maximă necesitate.
Argumentul adus a fost că aceasta nu este necesară, nefiind un aliment de bază. Prin vot popular elvețienii au respins inițiativa, „spunând” răspicat „noi nu renunțăm la cafea!”. Cică rezervele de cafea ajung pentru trei luni dacă se menține consumul actual.
Eu sper ca niciodată, nici la noi, dar nici la ei, că nu am motive să le doresc răul, „lanțul” cafelei să nu se „rupă”, adică întregul traseu de la producători și până la magazinele care o aduc atât de aproape de casa noastră să funcționeze fără sincope.
Cafeaua se poate prepara în foarte multe moduri iar pentru asta se poate folosi un ibric cu apă pus pe foc și până la ultimele espressoare sofisticate ca acestea de aici. Totul este gândit pentru a ne oferi cele mai interesante experiențe olfactive. Chiar mă întrebam ce s-ar mai putea inventa în domeniul preparării cafelei, că doar evoluția nu s-a oprit aici.
Așadar, ca să prepari cafeaua trebuie să extragi substanțele ei din bobul de cafea. De aceea acesta se prăjește și se macină mai întâi. Dar cum ar fi ca aparatul tău de cafea să se ocupe și de măcinat?
Este știut faptul că cea mai bună cafea este cea proaspăt măcinată. Acest trend se pare că este acum la modă în lumea aparatelor de făcut cafea. Trebuie doar să le alimentezi cu cafea boabe, cu apă, cu curent electric (desigur) și să le programezi să facă ce vrei tu.
Pentru a prepara cafeaua mai trebuie obligatoriu și apă, fiartă sau doar încălzită până la o temperatură optimă extragerii substanțelor utile din pudra de cafea. De la apă se pot folosi și aburii foarte fierbinți și cu presiune ridicată, care ar fi numai buni pentru a crea și o spumă atât de apreciată de băutorii de cafea. Nu știu dacă și voi apreciați spuma, dar chiar și atunci când este preparată la ibric, gospodinele se căznesc să o adune și să o pună în ceașcă.
Despre zahăr părerile sunt împărțite: unii preferă cafeaua cu zahăr mai mult, unii cu puțin zahăr iar alții complet fără zahăr. Aici aparatele automate au rezolvat de mult problema, fiecare având posibilitatea să aleagă ce-i place, iar aparatul, docil și serios, pune el zahăr cât vrei.
Dacă nu vrei să dai foarte mulți bani pe un aparat foarte sofisticat, cu foarte multă mecanică și electronică în el, găsești aici multe alte aparate foarte bune, mai simple sau mai sofisticate, toate tocmai bune ca să te ajute să-ți faci băutura atât de dorită dimineața și nu numai.
Eu personal ador cafeaua și o beau preparată în mai multe moduri, după situație. Dacă aș fi fost un elvețian, aș fi votat și eu să nu se renunțe sub nici o formă la rezerva strategică de cafea…
Leave a Reply